- Mange lar seg stresse av nabopassasjerene hvis barnet gråter, men det kan bli en ond sirkel, sier Trine Sønsteby.

Hun har 15 års erfaring som flyvertinne i SAS, og har mange gode råd til reisende med barn.

- Ungene merker at foreldrene stresser, og blir enda mer urolige. Det beste er ikke å stresse, men huske å puste. Det er normalt at unger gråter mer på flyet enn de gjør ellers, sier hun.

Som flyvertinne har hun mange ganger tilbudt stressa foreldre å bevege litt på seg.

- Det går som regel an å gå bak i flyet, der det er litt bedre plass. Noen ganger kan vi også avlaste foreldrene litt ved å bære barnet. Jeg synes det er hyggelig å hjelpe, og å gi litt ekstra oppmerksomhet til de som har små barn. Spesielt de som reiser alene med barn, sier Sønsteby.

Pakk riktig!

Flyvertinnen har selv reist mye med sine små tvillinger, og har erfart at gjennomtenkt pakking er det viktigste for en fin flytur.

- Det gjelder å pakke fornuftig. Ha med minst mulig i håndbagasjen. Samtidig er det viktig aldri å stole på at du får det du trenger om bord. Ha med det du trenger av mat og drikke til ungene, spesielt om de er veldig små, råder hun.

Selv reiste Sønsteby til USA med tvillingene da de var ti måneder gamle. Da hadde hun med alt de trengte for hele flyturen, inkludert varmt vann på termos til morsmelkerstatningen.

- Jeg ville ikke gitt ungene mine varmtvannet som serveres på flyet før fylte ett år, sier hun.

Vær forberedt på forsinkelser

Man bør også forberede seg på alle eventualiteter, råder hun.

- Kanskje blir flyet forsinket. Kanskje får du en ekstra mellomlanding eller overnatting. Det må du være forberedt på.

Reisende med barn på fly blir ofte prioritert.

- Hvis det er et ledig sete på flyet, prøver vi å gi det til de som reiser med spedbarn, så de får litt bedre plass. Da kan de gjerne også plassere barnet i bilstol i setet, hvis de har det med. Men skal man være sikker på å få en egen plass til spedbarnet, må man kjøpe en egen billett til barnet, poengterer hun.

Sitt ved vinduet

- Hvilke feil gjør reisende med barn om bord på flyet?

- Mange forventer at vi kan fikse hva som helst når som helst, men det kan vi ikke, sier hun.

Kabinbesetningen prøver så godt de kan å hjelpe dem som har små barn, understreker Sønsteby, men det er ikke alltid de har like god tid.Rett før avgang må de prioritere å komme av gårde på rutetiden.

- Generelt vil jeg anbefale reisende med små barn å sitte ved vinduet, der man blir minst forstyrret. Dessuten er det tryggest når vi kommer med trallene våre, sier Sønsteby.

Bleier skal skiftes på do

- Hva er det rareste du har opplevd som flyvertinne?

- Det er definitivt de som skifter bæsjebleie mens passasjerer spiser middag i setet ved siden av. Småbarnsforeldre er i sin egen boble, og skjønner ikke alltid at de ikke burde gjøre det. Da prøver jeg å si fra på en hyggelig måte.

Ifølge Sønsteby er det én gruppe reisende med barn som får mer hjelp enn andre.

- Menn som reiser alene med spedbarn får veldig mye hjelp og oppmerksomhet. Det er nok en blanding av at morsinstinktet gjør oss redde for at de ikke skal takle situasjonen, og at vi vil gi dem litt ekstra oppmerksomhet, ler hun.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!