Pottetrening

Bli kvitt bleiene på 3 dager

Her er metoden som gjør barnet ditt renslig på en langhelg. For å lykkes må du først la barnet gå rundt naken i tre måneder.

PLENTY POTTER: Det kan være lurt å ha flere potter tilgjengelig for barnet som skal slutte med bleier.

PLENTY POTTER: Det kan være lurt å ha flere potter tilgjengelig for barnet som skal slutte med bleier. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Dette trenger du til pottetreningshelgen

Sørg for å ha dette utstyret på plass før den store pottetreningshelgen:

* Potte eller toalettstol. Ideelt bør du ha en potte stående i hvert eneste rom barnet oppholder seg i, pluss på badet. Kjøp eller lån av venner.

* Masse vann eller utvannet juice til å drikke, slik at barnet tisser så mye som mulig.

* Snacks, gjerne med salt slik at barnet blir tørst og vil drikke mye. Vannmelon eller annen mat med høyt vanninnhold er også smart.

* Vaskeartikler, til å tørke opp etter barnets uhell.

* Massevis av joggebukser eller andre vide, behagelige klær, som barnet skal ha på når dere skal ut av huset. Skal dere kjøre bil, er det lurt å legge noe i bilsetet som absorberer fuktighet i tilfelle uhell.

OBS: Siden barnet helst skal være naken nedentil hele tiden når dere er hjemme, bør du passe på at det er litt ekstra varmt i huset. For å holde barnet varmt selv om det er barrumpet, kan du også ta på det varme knestrømper eller leggvarmere.

De fleste norske barn slutter med bleier rundt 2-3 års alder, og mange foreldre bruker sommeren til bleieavvenning. I USA og mange andre land er det vanlig å starte pottetreningen tidligere, gjerne når barnet er 1,5 år gammelt.

Har du et barn som er mellom 15 og 28 måneder, kan du forsøke å få barnet bleiefritt til nyttår med denne treagersmetoden, utviklet av førskolelæreren Julie Fellom i San Fransisco.

Først: Er du klar?

Mange fokuserer på at barnet må være klar for å slutte med bleier. Men det er like viktig at foreldrene er klare.

De første tre månedene etter at du starter med pottetreningen av barnet, skal det i praksis ikke være bleier i huset. Det kan brukes bleier når barnet sover, men ikke i noen andre sammenhenger.

Hjemme er det best om barnet får lov å gå med rumpen bar. Når barnet er i barnehagen eller på besøk, bør det ha på lette klær som det er enkelt for barnet selv å ta av eller på. Det vil nok forekomme uhell, men ikke ta på bleier for sikkerhets skyld hvis barnet skal lære å bli tørt.

Er barnet klart?

Kan barnet holde seg tørt i minst to timer? Spør han om å få gå på do? Liker hun ikke å gå med bleier? Og bæsjer barnet på omtrent samme tid hver dag? Da er barnet trolig klart til å bli fri fra bleiene.

Julie Fellom mener det er størst sjanse til å lykkes med hennes 3 dagersmetode hvis barnet er yngre enn 28 måneder gammelt. Hvis barnet nærmer seg 3 år, vil mange av dem nekte å la seg pottetrene.

Les også: Slik ser du om barnet mistrives i barnehagen

Forberedelser

Rydd timeplanen og sett av en hel langhelg da tre dager er avsatt kun til pottetrening. Dere bør være to voksne til stede hele tiden de første to dagene.

Lag en «pottedans», som dere danser hver gang barnet går på do, for å belønne hans suksess, og motivere til å fortsette.

La barnet få gjøre seg kjent med do-rutiner, ta det med på do slik at det får observere hva som skjer når du eller andre familiemedlemmer skal gjøre «forretninger». Har du dyr i huset, kan du vise hvordan disse går på do.

Noen dager før pottetreningshelgen, viser du barnet lageret av bleier på badet, og forteller at «når alle disse er brukt opp, trenger du ikke å bruke bleier mer, du kan være naken».

- Barn i denne alderen elsker å få lov til å være nakne, derfor fungerer denne metoden så godt. Barnet bryr seg ingen ting om pottetreningen, men de synes det er en stor belønning å få lov å være naken, mener opphavskvinnen Julie Fellom.

Pottetrening, dag 1

START TIDLIG: 3-dagersmetoden for pottetrening fungerer best for barn under 28 måneder.

START TIDLIG: 3-dagersmetoden for pottetrening fungerer best for barn under 28 måneder. Foto: Illustrsjonsfoto: Colourbox

Så snart barnet har stått opp, tar du av ham bleien og lar ham gå naken nedentil. De voksne må hele tiden følge med om han gir tegn til å skulle tisse eller bæsje, og geleide ham på den nærmeste potten hver gang det skjer. Dere må være hjemme i huset hele dagen sammen med barnet.

Hele familien skal spise mye salt snacks eller mat med høyt vanninnhold dagen lang, og drikke mye slik at de må tisse ofte.

Når du eller din partner må på do, tar dere barnet med dere, og demonstrerer hva dere gjør.

Feir med å danse «pottedansen» eller gi en «high five» hver gang barnet gjør noe i potten. Etter 10-12 ganger vil barnet begynne å bruke potten uavhengig av de voksne.

Hvis barnet får et uhell, ikke si «det gjør ikke noe». Si på en vennlig, men litt skuffet måte at «tiss/bæsj skal i potten», og hjelp barnet å rydde opp etter seg selv. OBS: Ikke skrik eller kjeft på barnet slik at barnet mister selvtilliten og gir opp.

Før barnet skal sove, forteller du at det er tid for å gå på potten. Ta på en bleie på barnet før det sovner, hvis du ikke føler deg sikker på at han/hun vil holde seg tørr.

Pottetrening, dag 2

Gjør det samme som på dag 1, bortsett fra at dere går ut av huset en tur i en time på ettermiddagen. Vent til barnet har tisset på potten, gå ut umiddelbart etter dette.

- Dette er for å trene barnet til å tisse på kommando, og knytte det å gå på do med at man skal ut av huset, sier Fellom.

Når dere er ute, skal barnet ikke ha på undertøy eller bleie, men vide bukser. Målet er å klare å være ute denne timen uten å gå på do, men ta med ekstra klær i tilfelle uhellet skulle være ute.

Pottetrening, dag 3

Denne dagen skal familien gå ut sammen med barnet en time på formiddagen, og en time på ettermiddagen. Pass på at barnet går på potten rett før dere går ut av huset. Ta med ekstra klær og gjerne en medbrakt potte i tilfelle barnet må tisse mens dere er ute.

Les også: Slik får du barnet til å bæsje normalt

Hva skjer etterpå?

Etter denne pottetreningshelgen, vil barnet høyst sannsynlig enten gå på do selv, eller fortelle foreldrene at han/hun må. Men for å kunne lykkes i fortsettelsen, er det viktig at barnet får gå naken rundt hjemme, og med behagelige bukser uten noe under andre steder.

Etter tre måneder uten uhell, kan barnet begynne å gå med vanlige truser, og ikke være barrumpet hjemme.

Når dere er ute, kan det være lurt å ta med en potte til barnet, ikke alle barn liker å gå på vanlige, store toaletter.

Hva hvis du ikke lykkes?

Dersom barnet fortsatt ikke ønsker å bruke potten etter pottetreningshelgen, anbefaler Fellom at du venter seks til åtte uker, og så prøver igjen.

- Hvis barnet går på do sjeldnere enn 75 prosent av gangene, eller ikke virker som det bryr seg om at det tisser nedover beina, bør du stoppe pottetreningen og prøve igjen senere.

Les også:

Oppdrar barn som hunder

Dette må du vite før du kjøper ski

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag