Roller i søskenflokken:

Plasseringen former barnas personlighet

Lær deg hvordan du støtter både eldste, mellomste og minstemann i deres rolle i søskenflokken.

SØSKEN: Det er forskjeller i hvordan søsken blir behandlet utfra alderen.

SØSKEN: Det er forskjeller i hvordan søsken blir behandlet utfra alderen. Foto: FOTO: colourbox.no

Publisert Oppdatert

Det svever flere teorier rundt hvordan din plassering i søskenflokken påvirker personligheten din, og mange teoretikere har hevdet å finne forklaringer.

- Men forskeren har ikke funnet noen klare svar på teoriene. Dette er først og fremst noe som er populært ute blant folk. Det er mange som forsøker å finne forklaringer i barnas personlighter ut fra hvilken plass de har i søskenflokken, sier Pål Johan Karlsen, forsker og redaktør i Tidsskriftet for Norsk Psykologiforening.

Han mener arv og miljø i bred forstand har mer å si for barnets personlighet og utvikling enn plasseringen i søskenflokken.

Les også: Unngå søskensjalusi

Viktig med rolleerfaring

TRIPP, TRAPP, TRESKO: Å ha søsken skal være sunt for å utvikle sosial intelligens.

TRIPP, TRAPP, TRESKO: Å ha søsken skal være sunt for å utvikle sosial intelligens. Foto: FOTO: colourbox.no

Selv om mange av disse teoriene er tatt ut av det blå, er det fortsatt noe av det som høres fornuftig ut. Blant annet har foreldre en tendens til å pålegge det eldste barnet mer ansvar enn det yngste, og dette kan utvikle personlighetstrekk du tar med deg senere i livet.

- Det er viktig å kunne forklare barnet hvorfor de blir behandlet forskjellig. For eksempel hvorfor den eldste får sitte oppe lenger enn den minste, og hvorfor minstemann slipper flere plikter som den eldste må gjøre, sier forskeren.

Han forklarer at å gi alle barna like mye oppmerksomhet, og at foreldrene setter av tid til å gjøre noe med begge er smart.

- I tillegg kan det være lurt å bytte roller. Er du for eksempel minst hjemme, er det lurt å være eldst på jobben. Det er viktig med rolleerfaringer, sier Pål Johan Karlsen.

Les også: Sunt å ha mange søsken

Slik virker din rolle i søskenflokken:

Kevin Leman er en av mange som tror din plassering i søskenflokken har mye å si for personligheten, og han har gitt ut boka «Din plassering i søskenflokken».

Slik støtter du barnet i rollen som:

Eldste barn:

 • vær alltid selv et godt eksempel på hvordan du behandler barn, ikke minst yngre søsken
 • se det som positivt at ditt eldste barn får prøve å være den "lille voksne", og å ha makt
 • hjelp den eldste på rett vei hvis han eller hun er for dominerende ovenfor sine yngre søsken

Mellomste barn:

 • eksperimenter med å gi ditt mellomste barn "yngstetid". Skjem det bort og gi det stunder med udelt oppmerksomhet
 • sørg for at ditt mellomste barn ikke blir hold for mye nede av det eldste, og grip inn om det skjer
 • støtt dets påfunn og ideer, så det får utløp for sine kreative ideer og utvikler seg

Yngste barn:

 • lær ditt yngste barn at de eldre søsknene også kan komme i første rekke. På den måten får det respekt for andres behov
 • gi det plikter og ansvar i passende omfang i familiens hverdag
 • pass på at eldstemann ikke holder den yngstes kreativitet nede

Enebarn:

 • ta initiativ til jevnlig samvær et par dager i uken med andre barn
 • gi ditt enebarn fornuftige og gode grenser, som for eksempel å respektere andre barns behov, og å kunne dele mor og fars oppmerksomhet med andre
 • la være å ha dårlig samvittighet for at ditt barn ikke har søsken. Tenk heller på det positive: Ditt barn får masse av kjærlighet, plass og oppmerksomhet

Kilde: Vi foreldre

Her er hans teorier:

Eldste barnet:

Eldstemann i søskenflokken er ofte en ledertype som vil oppnå mye. Tar du en titt på politikere og bedriftsledere er mange av disse førstefødte.

De eldste er som regel sterke og opptatte av at ting gjøres riktig på første forsøk. De er også ekstra omsorgsfulle og vil at alle skal ha det bra.

Eldstemann har ofte humørsvingninger, og kan til tider være litt overfølsomme. De tar sjelden nei for et nei., og kan være sjefete og dårlige til å delegere arbeid. Har også tendenser til å være bedrevitere.

Mellomste barnet:

Det mellomste barnet liker sjelden konfrontasjoner, og kan kalles familiens diplomat. De er opptatte av harmoni, og flinke på menneskelige relasjoner. Flinke til å holde roen, og til å se begge sider i en sak.

Midterste barnet har et enormt behov for å bli likt av alle, og resultatet av det kan være selvutslettelse. De er dårlige til å sette grenser, og har en tendens til å anklage seg selv for andres feil.

Yngste barnet:

Minstemann er ofte en gledesspreder. De har gode sosiale evner, og er mestere i å få andre i godt humør. Har ikke noe problem med å få venner, og får de fleste til å føle seg hjemme.

Minstemann har lett for å kjede seg, og det tar ikke lang tid før de har mistet tålmodigheten. De er redde for å bli avvist, og kan til tider bli litt selvopptatte.

Enebarn:

Enebarn er initiativrik, målrettet, organiserte og trofaste. De er opptatte av fakta, detaljer og føler seg komfortable med ansvar.

Enebarnet kan være krevende og dårlige til å innrømme feil. I tillegg er de veldig sårbare ovenfor kritikk.

Kilde: «Din plassering i søskenflokken» av Kevin Leman, www. iVillage.co.uk

Les også:

Berømte søsken

Slik unngår du feriekrangel

Tilbake til Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag