PAUSETID OG BARNEOPPDRAGELSE

– Pausetid er ingen skammekrok

Pausetid, eller timeout er akseptert i norsk oppdragelse av barn, men egner seg best til barn over tre år.

BRUKER PAUSETID: Psykolog Egil Launes, kjent fra familiedokumentaren  "I de beste familier på TV2" sier pausetid er et praktisk verktøy for å få kontroll over situasjonen, i stedet for å mase og kjefte.

BRUKER PAUSETID: Psykolog Egil Launes, kjent fra familiedokumentaren "I de beste familier på TV2" sier pausetid er et praktisk verktøy for å få kontroll over situasjonen, i stedet for å mase og kjefte. Foto: FOTO: TV2

Publisert Oppdatert

Pausetid er en vanlig, akseptert metode i barneoppdragelsen. Dette har ikke noe med skammekrok å gjøre.

Det sier psykolog Egil Launes til Klikk.no. Han skriver om pausetid i boken Foreldrehjelpen, og er en av to psykologer som gir råd til familier i dokumentarserien «I de beste familier» på TV2.

Foreldre med barn i private Fjellstrand barnehage på Nesodden har politianmeldt barnehagen. En av årsakene er at de har hatt en praksis av pausetid. Pausetid betyr at barna tas ut av aktivitet og må sitte for seg selv, under tilsyn av voksne. Etter at kommunene fikk en bekymringsmelding fra foreldre om barnehagen, dro de på et uanmeldt tilsynsbesøk.

I strid med loven

- Pausetid er ikke ulovlig, men måten det praktiseres på i denne barnehagen er i strid med barnehageloven, i forhold til de aller minste barna under 3 år, sier barnehagesjef Ellen Stad Coucheron-Aamot i Nesodden kommune til klikk.no.

Hun kan ikke si noe om på hvilken måte praksisen er i strid med loven ennå, fordi de jobber med saken.

" I samtaler med styrer og ansatte kom det fram at det er uenighet blant personalet om ulike pedagogiske virkemidler overfor barna, står det i tilsynsrapporten". En regel er såkalt pausetid for barna, som brukes når barnas atferd ikke er i samsvar med barnehages regler.

Barnehagesjefen skal på nytt tilsyn i barnehagen torsdag 16. oktober, for å se hva barnehagen har gjort med saken og hva de vil gjøre fremover. Hun vil derfor ikke si noe om hva hun selv mener om pausetid.

HVA MENER DU: Er det greit med pausetid i barnehagen? Si din mening ved å sende inn din kommenter nederst i denne saken.

Akseptert metode

Psykolog Egil Launes kjenner ikke saken på Nesodden, men kan uttale seg om pausetid på generelt grunnlag.

Han definerer pausetid som en kortvarig, mild konsekvens, der hensikten er å hjelpe barnet, slik at konflikten ikke skal bli større. Barnet tas ut av situasjonen fra to til fem minutter før det får komme tilbake.

- Pausetid er en vanlig, akseptert metode i barneoppdragelsen, i tillegg til å snakke barnet til rette. Dette har ikke noe med skammekrok å gjøre, sier Launes.

Hensikten er å kjøle ned situasjonen og få barnet til å roe seg, i stedet for å formane og mase på barnet. Pausetid er effektivt og skånsomt for barnet, fordi det får mulighet til å velge: Enten å slutte med det som skaper konflikt, eller ta pausetid.

Han mener det kan være lurt av barnehager å informere foreldrene og ta dem med på råd, dersom de bruker pausetid.

LES OGSÅ: Utdanningsforbundet: - Viktig at foreldre sier ifra

Ingen straff

Pausetid skal ikke være en form for straff, men en mild omkostning.

- Pausetid skal ikke være en form for straff, men en mild omkostning. Det skal koste litt å nekte å la seg grensesette. Det er ingen krav til barnet om å skamme seg, sier Egil Launes. Pausetid virker best på barn over 3 år, fordi små barn har problemer med å sitte stille på en stol. Psykologen sier pausetid, eller timeout, også praktiseres i skolen ved at elever tas ut av klassen, eller må inn til rektor.

- Pausetid skal hjelpe foreldre og barnehagesatte til å slippe å bli sint og irritert - et praktisk verktøy for å få kontroll over situasjonen, i stedet for å mase og kjefte, sier Launes.

Uenig

En intern rapport skrevet av flere av de ansatte i barnehagen på Nesodden, beskriver episoder der barna har blitt utsatt for tvang og brutal handling. Flere foreldre har dessuten levert anonyme bekymringsmeldinger om en småbarnsavdeling med barn fra 0 til 3 år. Barnehagestyreren sier til VG at hun er helt uenig i at bruk av pausetid er ulovlig.

- Dette brukes i barnehager over hele verden og er en god måte å få barn til å tenke seg om og roe seg ned, sier styrer Else-Marie Shalami. De ansatte mener at de ikke bryter loven og har gått til anmeldelse for ærekrenkelser.

TIMEOUT: Pausetid betyr å ta barnet ut av en konflikt og sette det på en stol i noen få minutter, slik at barnet roer seg.

TIMEOUT: Pausetid betyr å ta barnet ut av en konflikt og sette det på en stol i noen få minutter, slik at barnet roer seg. Foto: FOTO: Sara Johannessen, Scanpix

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag