Få venner som voksen

4 råd i jakten på nye mamma-venner

Ensomt å være småbarnsforeldre? Slik finner du nye bestevenner som voksen.

DU KAN FÅ NYE VENNER SOM VOKSEN: Vi gir småbarnsmødre fire tips til hvordan nye vennskap kan oppstå. Men du må gjøre en innsats selv også.
DU KAN FÅ NYE VENNER SOM VOKSEN: Vi gir småbarnsmødre fire tips til hvordan nye vennskap kan oppstå. Men du må gjøre en innsats selv også. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Når vi blir foreldre forandres ofte svært mye, også både interesser og prioriteringer.

Selv om du beholder de som alltid har vært dine nære venner, kan du kjenne på ensomheten i form av at du ikke har venner på det samme stadiet som deg selv. Det kan føles som et savn.

- Som oftest vil vennskap være en styrke for oss mennesker, og det å ta vare på sitt sosiale liv i voksen alder er av stor betydning, sier sosionom og enhetsleder ved Martina Hansens Hospital, Ann Elise Wiegels.

Det føles på ingen måte godt når man er i ferd med å gi seg selv tittelen «Viggo Venneløs», men heldigvis finnes det råd å få - selv i tiden etter at spørsmålet; «vil du leke sammen i friminuttet?» var nok.

Her er fire råd som kan skaffe deg nye venner.

1. Bruk arenaer hvor barna er i fokus

For å anskaffe nye «mammavenner» som også kan snakke om bæsjebleier og gulpeflekker i det som kan virke som en evighet, vil det være logisk å oppsøke arenaer hvor barna er i fokus.

- Dette kan for eksempel være barselgrupper, barnehagen, skolen, SFO, i nabolaget og lignende, sier Wiegels.

Om ikke helsestasjonen eller andre har tatt initiativ til barseltreff eller såkalte mammatreff, er det ingenting i veien for at du skal ta initiativet selv.

- Enkelte kommuner har også tilbud om å delta i ulike grupper, som for eksempel grupper for enslige foreldre, for foreldre med barn med spesielle behov og lignende, så det kan være en idé å sjekke ut tilbudet i ditt område, opplyser Wiegels.

Det er heller ikke dumt å tipse fagpersoner som helsesøstre om behovet for ulike mødregrupper.

2. Oppsøk egne interesser

Det trenger jo for all del ikke å være et krav at dine fremtidige bekjentskaper skal ha samme liv som deg; samme interesse eller hobby holder ofte i massevis.

Spør deg selv hva du liker å gjøre og hva du kunne tenke deg å gjøre sammen med venninner.

- Se etter kurs, samlinger, videreutdanninger, foreninger og lignende innen tema som opptar og interesserer deg, råder Wiegels.

Det er litt som med dating. Du oppsøker ikke en fotballkamp for å finne Den Rette, når du ikke kan fordra verken lærballen eller ihuga fans. Tenk over hva du selv liker å finne på, og oppsøk andre som mer eller mindre garantert har de samme interessene.

3. Bruk internett aktivt

«Hey! VINA» er en app utviklet av Olivia June Poole og Jen Aprahamian. Den fungerer omtrent som den velkjente dating-appen Tinder, men har som formål å la kvinner søke vennskap.

Du kan enkelt sveipe gjennom flere kvinner i samme venninnesøkende situasjon som deg selv - og voillá; er du og den du kunne tenke deg å drikke vin eller ta en kaffe sammen med en match, vil du få beskjed om det på appen. Genialt, ikke sant?

Selv om noe slikt ikke har kommet til Norge (ennå?), er det for all del mulig å benytte seg av Internett som en start.

Noen datingsider åpner for å søke etter venner samtidig som du jakter på kjærligheten, og i forum, for i eksempel foreldreforumet BIM/DIB finnes det egne forumrom der du kan søke etter venner i ditt nærområde.

- Å opprette grupper eller arrangementer på Facebook med mål om å treffe og bli kjent med andre, er også noe man kan gjøre, sier Wiegels.

«Kjøp og salg» -grupper er ofte lokale, og kan være en fin start. Hva med å etterlyse andre med barn i samme alder som dine egne? Eller andre som er opptatt av samme hobby som deg selv?

4. Sørg for å være synlig

- Skal du og barna for eksempel til lekeplassen, kan det være en god idé å ta med deg en ekstra kopp kaffe i kannen, råder privatpraktiserende psykolog Camilla Holmgaard.

Holmgaard forteller at den reelle kontakten med andre mennesker er bedre enn den virtuelle; slik får du vist frem hvem du er via både kroppsspråk og toneleie.

- Sosiale medier er godt nok for å bygge nettverk, men det virkelige grunnlaget for vennskap legges best «face to face», sier hun.

Det viktigste må likevel være å sørge for at du synliggjør deg selv. Inviter til kaffe eller pizza i eget hjem, invester tid i sammenkomster på skolen eller i barnehagen, vær åpen for å gå inn i foreldreråd eller lignende.

- Husk at det ikke er noen som automatisk kommer til deg, du må gjøre en innsats selv. Relasjoner utvikler seg over tid, så vær tålmodig, råder Holmgaard.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også