Når alt går galt

Gode råd til foreldre

Hva gjør du når barnet er innelåst i bilen, har satt seg fast mellom gjerdestolper eller mister kosedyret?

HVA NÅ? Barn kommer opp i situasjoner som kan være skremmende for oss voksne. Hva gjør man, for eksempel, med en fastfrosset tunge?
HVA NÅ? Barn kommer opp i situasjoner som kan være skremmende for oss voksne. Hva gjør man, for eksempel, med en fastfrosset tunge? Foto: Foto: Istockphoto/Boylan Imaging
Sist oppdatert
IKKE FÅ PANIKK: Ungen sitter i baksetet, nøklene er innelåst. Hjelpen kan være nærmere enn du tror.
IKKE FÅ PANIKK: Ungen sitter i baksetet, nøklene er innelåst. Hjelpen kan være nærmere enn du tror. Foto: Foto: Istockphoto

Ingen kan forberede deg på alle de rare, og noen ganger potensielt farlige, andre ganger ganske morsomme, situasjonene du kommer opp i som forelder. Men noen situasjoner er gjengangere, og kan løses uten at barnet eller eiendom blir skadet, skriver parents.com. Her er noen tips!

Les mer: Barn og sikkerhet

Barnet er innelåst i bilen

Du oppdager at at bilen er låst med nøklene i tenningen og barnet godt fastspent i barnesetet. Behold roen og vink og smil til barnet imens du tenker ut en løsning.

Dette gjør du: Ring etter hjelp hvis du har mobilen din. Ring politiet eller opplysningen for å få tak i en låsesmed som hjelper deg å åpne bilen. Er du på et kjøpesenter, kan du prøve å få tak i en sikkerhetsvakt. Det hender de har låseverktøy, eller de kan hjelpe deg å ringe etter hjelp. Finner du ingen sikkerhetsvakter telefonen ligger i bilen, kan du se etter andre forbipasserende. Ikke forlat bilen.

Er det en varm dag, bør du se etter aviser eller et teppe å legge over vinduene slik at du skjermer for solen. Du må la det være åpning så barnet kan se deg. Fortsett å vinke og smile. Er du alene på et sted uten noen andre mennesker, og du ikke har telefon, må du mest sannsynlig knuse en rute. Ta det vinduet som er lengst bort fra barnet. Finn en stor stein eller noe hammerlignende og slå inn vintuet. De er laget for ikke å knuse, men har svake punkt i hjørnene, prøv å treffe der.

Les også: Hvilket barnesete skal du velge

Sitter fast

FRISTENDE: Barn som er lavere enn gjerder og gelendere kan finne på å stikke hodet imellom stolpene for å se bedre. Å få hodet ut igjen, kan være verre.
FRISTENDE: Barn som er lavere enn gjerder og gelendere kan finne på å stikke hodet imellom stolpene for å se bedre. Å få hodet ut igjen, kan være verre. Foto: Foto: Istockphoto

Unger setter seg fast i alt fra dvd-spiller til brødristere. Sånn er det bare. Og de tester gjerne om hodet går mellom to gjerdestolper. Selv om det går inn, kan det være vanskelig å trekke ut igjen. Og noen ganger bare må de sleike på en frossen stolpe.

Dette gjør du: Det går som regel går an å få barnet løs igjen. Når hodet sitter fast, er det ørene som er problemet. Prøv å klemme ørene så godt inntil hodet som mulig og se om du klarer å lirke det ut igjen.

Er det fingre eller tær som sitter fast, kan en pakke med is gjøre underverker. Kulden gjør at de krymper litt, ofte akkurat nok til å få dem løs. Gni barnet inn med såpe, olje, smør eller noe annet som gjør huden glatt, hvis ikke is eller lirking hjelper. Ring etter etter hjelp hvis barnet fortsatt sitter fast, eller hvis hun/han er i fare.

Har barnet fryst fast tungen på metall, må du prøve å holde henne/ham rolig. Ikke dra! Da kan barnet miste hud fra tungen. Heller du på lunkent vann løsner tungen av seg selv. Men pass på at noen er ved barnet hele tiden så hun/han ikke prøver å seg løs. Er du et sted uten tilgang til vann, kan du smelte snø i hånden din og la det lunkne vannet dryppe ned på området der tungen og metallet møtes. Finnes det ikke snø heller, må du muligens spytte ned på det samme området. Høres litt ekkelt ut, men er bedre enn at barnet mister deler av tungen.

Les også: Hjerneskanning avslører dysleksi

Mistet bamsen

Et barn er aldri så utrøstelig som hvis dere har mistet favorittkosedyret, suttekluten eller noe annet barnet har knyttet seg til. For å kunne forhindre katastrofer i fremtiden, kan det være nyttig å "dyrke fram" erstatninger. Og det holder ikke med to. Du må ha flere like kosedyr, og bytte dem regelmessig så alle ser like ut og lukter det samme. Har du en splitter ny og knuskren erstatning i skapet, vil barnet avsløre bløffen fortere enn du klarer å si "jeg fant den"".

TRYGGHET: Mange barn er avhengige av kosebamsen. Det kan være vanskelig når den blir borte.
TRYGGHET: Mange barn er avhengige av kosebamsen. Det kan være vanskelig når den blir borte. Foto: Foto: Istockphoto/Royal Five

Dette gjør du: Det viktigste er å ikke si "nei, glemte vi Snurre på taket?" idet du skjønner at den er borte, selv om du er sikker på at det ligger en sølete kanin igjen i en grøft ti mil unna. Barnet ditt trenger et univers i balanse. Og dobbeltgjengeren i skapet hjemme er ikke noe verd hvis dere er ute og reiser. Enten dere har mistet kosedyret på veien eller har glemt selve Snurre i egen person, kan du dra til nærmeste lekebutikk og kjøpe en erstatning som ikke ligner i det hele tatt, og forklar at det er Snurres bestevenn. Fortell barnet at Snurre ikke kunne være med på turen fordi han er hjemme og leser bøker, men at Snurres egne aller beste venn får være med på turen i stedet. Forhåpentligvis vil barnet tro at Snurre er hjemme og har det bra, og godta den nye krabaten.

Snakk om hva Snurre driver på med hjemme. Når dere kommer hjem, finn fram Snurre eller erstatningen hans så fort som mulig.

Les også: Saras sjarmerende skattekammer

Kaster opp

For noen mengder det kommer ut av små kropper! Innen barnet er to, er du immun mot å ekles av kroppsvæsker, i alle fall til du opplever den Store Oppkasten. Husk at barn sjelden eller aldri kaster opp bare en gang.

Dette gjør du: Når du ser at barnet er sykt og vet at oppkast er på vei, bør du kle barnet i klær med åpning foran. De er lette å ta av. Legg to eller tre lag med laken i sengen, og legg plast i mellom. Har du ikke "tisselaken", kan du bruke vanlige søppelposer. Sett dopapir, våtservietter, rene klær og bleier i nærheten av sengen.

Badekaret er din venn når barnet er sykt. Setter du barnet i tørt badekar, sparer du møblene og teppene dine, og kan skylle av barnet med varmt vann når det trengs. La biter og klumper ligge i avløpet til barnet trenger mindre oppmerksomhet.

Husk at det kan være skremmende for småbarn å kaste opp. Opptre rolig og oppmuntrende. Syng favorittsangen, da føler alle seg bedre.

Se video : Barnelegen om oppkast og diare

Løper fra deg på p-plassen

P-plasser er uoversiktlige og barn synes ikke mellom bilene. Selv en tilsynelatende forlatt p-plass kan være farlig for barnet hvis det løper fra deg. Hvis du i tillegg skal takle en handlevogn og en eller flere søsken, er det liv laget for katastrofe.

Dette gjør du: Lær barnet ditt å stå stille til du er ferdig med å sette bort poser, søsken og annet. Dette blir enklere hvis barnet lærer alltid å holde deg i jakkeermet, buksebenet, kanten av jakka/genseren osv. Hvis det ikke fungerer, be barnet legge hånden på et fast sted til du er ferdig, som dørhåndtaket, en lykt eller lignende. Er barnet i en fase hvor det løper avgårde uansett, må du bruke barnesele i disse få minuttene.

Har tegnet på veggen

SYNES IKKE: Barn blir lett distrahert og oppslukt i andre ting enn trafikk samtidig som de er lavere enn bilene og vanskelige å få øye på.
SYNES IKKE: Barn blir lett distrahert og oppslukt i andre ting enn trafikk samtidig som de er lavere enn bilene og vanskelige å få øye på. Foto: Foto: Istockphoto

Mange liker abstrakt kunst, men ingen liker barnetegninger i sprittusj på stueveggen - uansett hvor talentfullt barnet er.

Dette gjør du: Valg av "graffitifjerner" avhenger av hva barnet har tegnet med og hva slags underlag hun/han har tegnet på. Fettstift på vegg: Våtservietter, brød eller allround spray. Tegneblyant på vegg: Knettgummi eller kullviskelær, bakepulver eller tannkrem (ikke gel-tannkrem). Penn på vegg: Oppvaskmiddel, sprit/neglelakkfjerner, allround spray. Sprittusj på harde overflater eller tekstiler: Flekkfjerner. Kulepenn eller tusj på tekstiler: Melk (la det trekke inn). Blekk på teppe: Her trenger du hard skyts. Kontakt et tepperenserfirma og spør hva slags rensemiddel de bruker, og hør om du eventuelt kan kjøpe litt av dem.

Må på do

Barn som nettopp har lært seg å gå på toalettet kan ikke holde seg, og må gå når de må gå. Det betyr at dere må innom offentlige toaletter, noe barn kan synes er skummelt.

Dette gjør du: Sjekk først at toalettet ikke slår ned av seg selv ved sensor. I så fall kan barnet, som sitter mye mer urolig enn voksne, utløse triggeren og toalettet slår ned imens barnet sitter på toalettet. Det kan skremme barnet og føre til at han/hun ikke klarer å gå på offentlige toalett lenger. Bli alltid med småbarn inn på toalettet slik at de føler seg trygg på situasjonen, og pass på at de ikke lener seg med hendene på sitteringen.

Ikke sett bagen din på gulvet (bakterier!). Fester du en karabinkrok til den ene siden av stellebagen, kan du henge den på dørhåndtaket hvis dørkroken er borte.

Les også:Start pottetrening tidlig

SKUMMELT: Noen barn synes det er vanskelig å gå på andre toaletter enn "sine egne".
SKUMMELT: Noen barn synes det er vanskelig å gå på andre toaletter enn "sine egne". Foto: Foto: Istockphoto

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også