img Del på FacebookHar du barn som er redde for tusser, troll, spøkelser og monstre som gjemmer seg under senger, i skap, og bak gardiner og dører når de skal legge seg?

Alle mennesker føler seg tryggere i i dagslys der vi kan orientere oss ved hjelp av synet.

Ikke alle barn er veldig mørkredde, men de fleste er litt.

- De lærde strides, men noen mener vi mennesker er født med behov for kontroll. Når vi ikke kan se, blir vi redde, sier helsesøster Tone Aanderaa, som står bak nettstedet toneaanderaa.no.

Trenger barnet ditt å bli tryggere? Slik lærer du ungen din å jukse seg til bedre selvtillit på to minutter.

Gjelder de fleste barn

Å være mørkredd, er en naturlig del av utviklingen til et barn, skal vi tro fagpedagog Ingrid Prøsch, som er eier og daglig leder av Tilknytningspedagogene.no.

- I to-tre årsalderen er det veldig mange barn som er mørkredde, og det varer som regel til rundt 7-9-årsalderen, sier Prøsch.

Fire steg tilbake

Rundt toårsalderen sover barnet gjerne hele natta gjennom, og foreldrene har rukket å puste lettet ut fordi de endelig har fått søvnen tilbake.

Når barnet så blir mørkredd og plutselig nekter å sove alene, kan man fort få følelsen av å gå fire steg tilbake.

- Selv om det kan oppleves frustrerende å igjen måtte bruke tid på å få barnet til å sove om natten, så vil det lønne seg på sikt å gjøre det. Barnet trenger å få tryggheten tilbake, sier Prøsch.

Slik får du barnet til å sovne: 6 magiske leggetriks.

Velutviklet fantasi

Årsaken til at små barn blir mørkredde, er sammensatt. Barnets fantasi utvikler seg i stormskritt i denne alderen, samtidig som det ikke alltid klarer å skille mellom fantasi og virkelighet.

Mørkeredselen kan også skyldes separasjonsangst.

Andre kan ha opplevd noe skummelt, som de assosierer med mørket, tror helsesøster Tone Aanderaa.

- Ingen barn er redde for mørket i seg selv. De er redde for å være alene i mørket, og for det mørket kan skjule. De er ikke mørkredde når de er sammen med noen de er trygge på, utdyper fagpedagog Ingrid Prøsch.

Mørkeredselen forsvinner når man har selskap, i motesetning til mange andre typer redsler.

Det støtter at frykten for mørket kan ha noe med ensomhet og angst for separasjon å gjøre.

MØRKREDDE BARN

DÅRLIG IDÉ MED MONSTERSPRAY: Å kurere barnets mørkeredsel med en såkalt monsterspray, er ikke spesielt lurt. - Da bekrefter du for barnet at det finnes monstre og spøkelser, sier fagpedagog Ingrid Prøsch.

Gode råd mot mørkeredsel

Bekreft for barnet at det ikke finnes monstre eller spøkelser.

Er barnet veldig redd, er det å skape trygghet førsteprioritet. Lag en trygg ramme rundt leggingen. Les en bok for barnet, ha på et nattlys, sitt på barnets rom eller i gangen.

Gå en liten tur sammen med barnet i mørket, eller øv på å være sammen i et mørkt rom, slik at det føler seg tryggere.

Vil barnet ha lys på når det sover, så ha et lys med en dimmer, eller små sovelys, som slår seg av selv.

Forsøk først med å ha døren til barnets rom åpen, før du setter deg inn sammen med barnet.

Snakk med barnet om hva det er redd for i dagslys.

Kilde: Fagpedagog Ingrid Prøsch og helsesøster Tone Aanderaa.

Ta barnet på alvor

Hun anbefaler foreldre å ikke overdramatisere barnets redsel, samtidig som barnets frykt skal tas på alvor.

- Noen barn blir så redde at det ikke klarer å leve normalt. Om barnet ditt er veldig redd, må foreldrene starte med å skape trygghet for barnet. Da får selvstendighet og rutiner komme i andre rekke.

Er barnet veldig redd, kan det kanskje hjelpe å la det få sove i foreldresengen en stund. Eller kanskje en av foreldrene kan sove inne hos barnet, på en madrass.

- Det å re-etablere en trygghet, må stå i fokus. Presser foreldrene barnet til å være modig og selvstendig, kan mørkeredselen bli verre, sier pedagogen.

Strenge regler, som for eksempel at barnet ikke får lov å komme inn i voksensengen, kan også forsterke redselen, og øke barnets følelse av å være forlatt - noe som er det skumleste av alt for barn i barnehagealder.

Les mer om barn og søvn: Slik får du barna ut av ektesengen.

Ikke spill med

Prøsch anbefaler også foreldre å være ærlige med barna, og ikke prøve å kurere mørkeredselen med det hun kaller «tull og fjas»:

- Såkalte «monstersprayer», det vil si sprayflasker med vann som foreldene sprayer rundt omkring i rommet, for liksom å jage monstrene ut, har jeg ikke tro på.

Foreldre bør også unngå å sjekke skap og under senga for å forsikre barnet om at det ikke er noe farlig der.

- Da bekrefter jo foreldrene at det faktisk finnes skumle monstre og spøkelser, og at barnet virkelig har noe å være redd for, mener hun.

Helsesøster Tone Aanderaa er enig.

- Det er viktig å lære barna at mørke ikke er skummelt i seg selv, mener hun.

Om du spiller for mye med, og er opptatt av å alltid ha lyset tent, eller alltid sitte sammen med barnet når det skal sove om kvelden, risikerer du å opprettholde barnets oppfatning av at mørket er farlig, mener hun.

- Kanskje kan dere øve dere på å overvinne redselen, for eksempel ved å være i et mørkt rom sammen? Da får barnet erfare det ikke er farlig, og at øynene venner seg til mørket etter en stund, sier Aanderaa.

Å la barnet få føle seg frem i mørket med hendene, uten å bruke øynene, kan bli en trygg lek, om du er der sammen med barnet.

Bruk logikk

- Det beste er å si sannheten til barnet. «Mørket er ikke farlig. Det finnes ikke monstre». Selv om det kan ta litt tid før barnet tror deg med hjerte og sjel, vil det være en trøst for barnet at «mamma har sagt at det ikke finnes monstre», tror Ingrid Prøsch.

Å tøyse og tulle litt med disse monstrene, kan kanskje også dempe barnets frykt.

Det kan også være til hjelp at barnet har en rolig kveld, og ikke får så mye stimuli like før sengetid.

- Slå av tv etter at barne-tv er slutt, så ikke barnet ser noe skremmende på tv, og legg bort nettbrettet. Da får barnet roet seg ned.

Tenk også litt over hvilke historier du leser for barnet på sengekanten. Kanskje er ikke eventyr med tusser og troll det du skal lese for et engstelig barn.

- Det må også være greit å sitte inne hos barnet til det sovner i en periode. For så å trappe ned etter hvert som mørkeredselen slipper taket, sier fagpedagogen.

Vonde drømmer

Er selve leggingen uproblematisk, men barnet våkner i løpet av natta og er redd, kan det skyldes mareritt.

- Har barnet vært stresset eller opplevd noe ubehagelig i løpet av dagen, kan det gi seg uttrykk i vonde drømmer om natta. Da er det viktig at barnet har fått snakket om dagen sin og fått utløp for disse tingene i dagslys, mener Prøsch.

img Del på FacebookLes hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!