Mobiltelefoner og barn

Foreldre presser mobil på seksåringer

For sin egen del, ikke for barna, sier Barnevakten.

UNG MOBILBRUKER: Stadig yngre barn får mobiltelefon av foreldrene. Holdningene til mobilbruk har endret seg radikalt de siste årene.
UNG MOBILBRUKER: Stadig yngre barn får mobiltelefon av foreldrene. Holdningene til mobilbruk har endret seg radikalt de siste årene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Praktiske råd før du gir barnet mobil:

  • Velg abonnement med definerte økonomiske rammer, for eksempel kontantkort eller faste månedsbeløp. Dette beskytter mot overforbruk.
  • Registrer barnet som bruker av abonnementet. Dette er viktig for at innholdsleverandører av eksempelvis bilder og filmklipp kan kontrollere om sluttbruker er mindreårig og gjør det vanskeligere for barnet å laste ned vokseninnhold.
  • Reserver barnet ditt mot oppføring i telefonkatalogen gjennom mobilselskapet ditt. Dette beskytter barnet mot henvendelser fra uvedkommende. Du kan også kontakte Brønnøysund-registrene og be om at barnet skjermes mot direktereklame på mobil.
  • Vurder om du vil skjerme abonnementet mot nettsurfing, innholdstjenester som ringetoner og skjermbilder samt tilgang til teletorgtjenester. Du kan krysse av for ønskede reservasjoner når du registrerer nytt abonnement, kontakt mobilselskapet ditt om du vil reservere eksisterende abonnement mot innholdstjenester.
  • Vær bevisst ved valg av telefon: Skal telefonen ha fotoapparat og videokamera? Skal telefonen ha mulighet til å surfe på nettet? Skal telefonen ha mp3-spiller og radio?
  • Snakk med andre foreldre om grensesetting og når dere mener det er greit at barn får mobil.
  • Vær et forbilde for barna dine i positiv og bevisst mobilbruk.

Kilde: Barnevakten

Snakk med barnet om mobilbruk

  • Hvordan bruker vi mobiltelefonen på en positiv måte?
  • Hvem skal betale for mobilregningen?
  • Hva bør vi tenke på før vi laster ned ringetoner, bilder eller benytter andre innholdstjenester? Det er viktig at barn forstår at de bør være kritiske til å laste ned digitalt innhold til mobilen sin.
  • Hvem er det greit å oppgi telefonnummeret til? Tips: Vær kritisk til å oppgi personopplysninger, eksempelvis i konkurranser. Det kan føre til at man mottar mye reklame i etterkant.
  • Når skal telefonen være av/på? Hva er reglene på skolen?
  • Hva bør vi tenke på når vi bruker kameraet på mobilen til å ta bilder av andre? Synes vi det greit at andre tar bilder av oss?
  • Hva gjør vi hvis vi opplever noe ekkelt eller leit på mobilen? Oppfordre barnet til å si fra ved alle former for mobbing, skremmende meldinger eller vokseninnhold.
  • Telenor tilbyr såkalt mobbefilter på sine mobiler. På Telenors nettsider kan man sperre mobilnummer man ikke vil ha SMS eller MMS fra, slik at mobberne sperres fra å sende flere meldinger.

Kilde: Telenor , Barnevakten

Foreldres holdninger til når barn skal få sin egen mobil har endret seg de siste årene.

Flere undersøkelser viser at stadig yngre barn får sin egen mobiltelefon.

Ifølge TNS Gallups undersøkelse av barns medievaner hadde hele 40 prosent i aldersgruppen 6-9 år egen mobil i fjor sommer. Det var en dramatisk økning fra året før, da tallet lå på 25 prosent.

Les saken: Stadig yngre mobilbarn

«Alle» 10-åringer har mobil

Rektor ved Grünerløkka skole, Eva Eek Olsen, sier til Klikk.no at det etter hennes erfaring skjer en markant endring fra 3. og 4.klasse, fra da av har mange av barna med seg sin egen mobil på skolen.

- Barna har telefonene liggende avslått i skolesekken når det undervises. Telefonene brukes til å komme i kontakt med foreldrene etter skoletid, tror rektoren.

Les også: Stor test av regntøy

Men mye tyder på at også de yngre skolebarna følger etter.

- Det er stor sannsynlighet for at stadig flere 1. og 2. klassinger etter hver får mobil, mener Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

Enklere for foreldrene

Etter hans mening er det ingen tvil om at barns bruk av mobil er kommet for å bli.

I 2008 hadde nærmere 80 prosent egen mobil ved 10 års alder, ifølge den årlige undersøkelsen Opinion gjennomfører om barn og mobil på vegne av Telenor.

Ifølge samme undersøkelse skal hele 50 prosent av de som er mellom 7-9 år også ha egen telefon.

Også noen seksåringer får mobiltelefon av foreldrene.

Mange foreldre synes at hverdagen blir enklere når barna får sin egen mobil. Da kan man alltid finne ut hvor barnet befinner seg, og barnet kan alltid få tak i foreldrene.

Hva mener du? Finnes det noen fordeler ved gi barn under 10 år egen mobiltelefon, eller er det uansvarlig av foreldrene? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Mobiltelefon for 4-åringer

Klikk Foreldre skrev tidligere i sommer om mobilen Firefly, som er designet for barn ned til fire år. Mobilen selger godt i Irland og skal snart slippes på det britiske markedet.

Les saken: Mobiltelefon for 4-åringer

Telefonen leveres i en rosa og en blå utgave, og har en knapp til mor og en til far.

Anders Krokan i Telenor forteller at de kjenner godt til denne typen barnemobiltelefoner, men at de ikke har planer om å introdusere slike telefoner i det norske markedet.

- Vi ser rett og slett ikke behovet for slike mobiltelefoner, sier han.

Les også: Slank igjen etter ferien

Saken om barnemobilen Firefly skapte debatt på Klikk Snakk , forumet til Klikk Foreldre.

Hvem sitt behov dekkes når et barn på 4 år skal ha egen mobil? Er det foreldrenes eller barnet? Skal foreldrene sitte hjemme mens barnet på 4 år løper ute med mobilen i lomma? Skal foreldre fraskrive seg ansvaret , ved å erstatte deres tilstedeværelse med en mobil? skriver en leser som kaller seg Eva.

«Indie» mener derimot at barnemobilen er en fin oppfinnelse.

En enkel liten ting som små barn kan ha nytte av. Å bare ringe til mor og far kan bare være bra, skriver hun.

Hva mener du? Finnes det noen fordeler ved gi barn under 10 år egen mobiltelefon, eller er det uansvarlig av foreldrene? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Bør være 10 år

Daglig leder i foreldreorganisasjonen Barnevakten, Øystein Samnøen, tror det er få norske foreldre som gir fireåringer egen mobil.

- Jeg tror man bør spørre seg om hvor relevant det er for fireåringer å ringe mamma fra barnehagen. Dersom barnet har behov for å komme i kontakt med foreldre, bør dette skje gjennom barnehagepersonell eller dagmamma, sier han.

Barnevakten anbefaler generelt at barn bør være om lag ti år før de får egen telefon, så sant det ikke er særlige grunner til å gi yngre barn mobil.

Les også: Slik finner du riktig skolesekk

Men administrasjonsleder i samme organisasjon, Laila Anita Eidsheim, ser at det kan være en trygghet for foreldre at også yngre barn har mobiltelefon, slik at de har mulighet til å få tak i dem om det skulle være noe.

- Men jeg vil understreke at da er mobilen der først og fremst for foreldrenes del, og ikke for barna, sier Eidsheim til Klikk.no.

- Ulempen derimot er at barn er en aktiv, men ubeskyttet målgruppe for tjenester som ikke er beregnet for barn. Derfor må foreldrene sette seg godt inn i hva telefonen kan brukes til og sperre for tjenester som de ikke ønsker at barnet skal ha på sin telefon, understreker hun.

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også