Å kjøpe leker til barna er ikke helt uten dilemmer. Skal man velge kjønnsnøytralt, eller er det greit at gutter leker med Barbie og jenter prøver seg på racerbiler og Star Ward lego? Å kjøpe det som barne ønsker seg mest er ikke alltid sikkert at det stemmer overens med det som kanskje både foreldre og barnepsykologer mener er det mest passende. For nettopp de lekene som foreldre hater, er jo ofte de samme som barna elsker aller høyest.

I USA og England regjerer det for øyeblikket en litt urovekkende trend på jente-lekefronten. Nå skal nemlig favorittdukkene være verken Barbie eller baby, men en tro kopi og dobbeltgjenger av veslejenta selv. Prikk lik får nemlig en helt ny betydning når du ser disse mini-meg dukkene, og de fullstendig besatte eierne deres.

Ny bestevenninne

- Annie, datteren min, er i hagen sammen med Bella, forklarer britiske Shona Sibary til avisen Daily Mail.

- Begge to har på seg like rosa sommerkjoler og hvite sandaler. I tillegg er både hårfarge og frisyrer helt identiske.

Men Annie og Bella er slett ikke, som du kanskje innbiller deg, tvillinger. De er ikke engang søstre.

For Bella er nemlig en dukke.

Men likevel er de to uatskillelige ifølge Sibary.

- De ser på TV sammen, spiser alle måltider sammen og går til frisøren sammen.

Mini-me dukker

Å kjøpe dukker som er identiske med småjentene som leker med dem er allerede big business og gammelt nytt i USA. Selskapet American Girl, som ble startet i Chicago i 1998, har allerede solgt over over 20 millioner dukker. Dukkene er å få kjøpt med 44 forskjellige farger på hud og øyne, og med 30 ulike hårfrisyrer å velge mellom.

Det finnes til og med dukker å få tak som har høreapparat, og nylig lanserte firmaet en dukke uten hår - markedsført mot barn som har måttet gjennomgå kjemoterapi og dermed mistet håret.

Dukker som er som venninner.

EGEN FRISØR: Hos My London Girl butikken kan både dukker og eieren få fikset på frisyren. © FOTO: Daily Mail/dailymail.co.uk

- Som 11-åring er Annie nesten ferdig med barneskolen og kanskje litt i eldste laget for å leke med dukker, forklarer Sibary.

- Men hun er helt besatt av Bella, som hun fikk til bursdagen i fjor.

Bella kommer fra den nyåpnede London Girl butikken, Europas første butikk av denne typen.

- Mange av venninnene hennes har også fått seg disse mini-dobbeltgjengerne. For hver Amy, Grace og Olivia i Annies klasse, finnes det nå også en matchende mini-versjon i plast.

Så hva skjer her, spør Sibary? For ett år siden kunne man ikke dra ungene vekk fra dataspillene sine med makt, og nå leker de dukke-picnic på soverommene sine med dukker som ser ut som mini-versjoner av dem selv.

Tradisjonell lek eller narsissistiske tendenser?

Jenter har lekt med dukker til alle tider, men er dette en velkommen retur til sunn, tradisjonell lek for småjenter? Eller rett og slett med på å fostre alvorlige narsisistiske tendenser spør avisen?

Kathryn Neagle, som i fjor lanserte My London Girl-butikken i det eksklusive Westfield kjøpesenteret i London, insisterer ovenfor Daily Mail på at denne dukke renessansen bare er bra for dagens småjenter.

- Det er en retur til tradisjonelle verdier, argumenterer Neagle.

- En dukke er jo på mange måter det eneste leketøyet som representerer et menneske i form og fasong, forklarer butikkeieren til avisen.

- Og mange undersøkelser har dokumentert at det er viktig for både den intellektuelle og emosjonelle utviklingen til barn at de leker med dukker.

Dukker som ser ut som mini-me's.

AKKUART SOM MEG: Annie med dukken Bella. © FOTO: Daily Mail/dailymail.co.uk

Matchende antrekk til jenter og dukker

My London Girl butikken tilbyr et utvalg på 14 forskjellige dukker og 40 ulike antrekk. Dukkene er designet for jenter fra 3 til 13 år, koster £79 (ca. 700 kroner) og kommer komplett med antrekk til både dukke og eier.

Vil man kjøpe flere antrekk koster disse fra £25 (ca. 225 kroner) for et dukkeantrekk og fra £35 (ca.315 kroner) for et antrekk til jenter.

På alle måter en lukrativ idé. Hver gang du kjøper et nytt antrekk til dukken, vil du nok måtte kjenne på presset til å kjøpe et matchende antrekk til datteren din.

- Vi etterkommer et stort behov og hull i markedet, forklarer Paul Neagle, Kathryns ektemann, som tok ut tidlig pensjon fra jobben i forsikring for å hjelpe sin kone med å drive butikken.

- Selv før vi startet butikken la jeg merke til at denne typen dukker var en voksende trend.

Neagle forklarer at beggen hans døtre hadde American Girl dukker da de var små.

- Jeg kjøpte med meg disse dukkene hjem fra en jobbreise i USA.

Snart hadde ryktet spredt seg til jentenes klassevenninner.

- Det gikk så langt som at hver gang jeg reise til USA, hadde jeg en handleliste så lang som armen min, forklarer gründeren.

- Jeg måtte kjøpe klær og pynt til dukkene fra butikken i New York til både mine egne døtre og venninnene deres. Jeg brukte mer tid på å handle miniantrekk enn jeg brukte på jobb og i møterommet.

I dag selger London-butikken rundt 50 dukker i uken.

- Dukkene våre er ikke for babyer, forklarer Neagle.

- De er lekekamerater for jenter som er litt eldre, mellom 7 og 10 år vil jeg tro. De har sunne, ikke seksuelle kropper. Ingen pupper og former, for eksempel.

Klærne som selges til både jenter og dukker ikke miniversjoner av voksenantrekk, understreker butikkeieren.

- De er vanlige søte barneklær som du absolutt synes det er både greit og søtt at barnet ditt har på seg.

Egen dukkefrisørsalong

Sibary forklarer at da hun besøkte butikken med datteren og tre venninner nylig ble det både jubel og kaos.

- Jentene gikk amok i stativ etter stativ mer lekre antrekk til seg selv og dukkene.

For her finnes både pyjamas, ridebukser, prinsessekjoler og antrekk som passer i skibakken og på skøytebanen. Alle i størrelser som er små nok til dukkene, og store nok til eierne deres.

- Tre av Annies venninner har allerede dukker, og kommer til butikken for å besøke frisørsalongen som ligger her, forklarer Sibary.

- Denne har åpent én søndag i måneden, og her kan jentene få stylet både sitt eget hår og dukkenes. Frisørene som jobber her er også behjelpelige med å lære jentene hvordan de skal kunne lage perfekte fletter og frisyrer på dukkene sine.

- Annie hadde tatt med seg Bella, som vi måtte kjøpe et par nye sko til, forklarer Sibary.

- Vi har ikke noe mer bruk for et par nye dukkesko enn vi har et hull i hodet, men det viser seg at Bella tydeligvis er en liten Imelda Marcos i dukkeversjon.

Det er jo heldigvis ikke Barbie

Langt fra å være bekymret over døtrenes dukke-dille; mange av disse mødrene priser seg lykkelige over at småjentene har valgt å leke med disse dukkene.

- De aller fleste mødrene jeg har snakket med er enige i at de foretrekker at jentene leker med disse dukkene, forklarer Sibary.

- Alternativet er jo Barbie-dukker.

Og Sibary selv er enig:

- De har jo et poeng. Jeg vil jo mye heller at Annie identifiserer seg med en dukke som ser ut som henne selv, enn en unaturlig tynn "kvinne", i "size zero" størrelse, gigantiske bryster og en hårfrisyre som tatt ut av Dynastiet.

Sibary innrømmer at hun likevel av og til synes dukken og datterens besettelse med den ligger litt på grensen til merkelig.

Men 39-år gamle Louise Gill fra Surrey er uenig:

Hennes 11-år gamle datter eier en dukke med akkurat samme nøttebrune hår og smilehull som hun selv har.

Forlenger barndommen

- Jeg synes det er søtt, forklarer Gill.

- Charlies fjes er så uttrykksfullt, og hun har faktisk klart å finne en dukke som ser akkurat ut som henne selv, og som hun kan identifisere seg med.

Hva er det som er galt med det, spør ettbarnsmoren?

- Charlie har faktisk overbevist seg selv om at Rosie er ekte, forklarer Gill.

- Og det viser jo bare for en fantastisk livlig fantasi hun har. Jeg vil jo mye heller at hun skal være opptatt med dette, enn med for eksempel Facebook og sminke. Det forlenger jo barndommen hennes litt.

Svindyr dille

Designerantrekk til dukkene kommer i prisklasser fra ca. 300 norske kroner og opp til i overkant av 2000 kroner. En nokså dyr "hobby" med andre ord.

- Ja, det er dyrt, innrømmer Gill.

- Vi har nok brukt i overkant av 400 kroner på klær til dukken allerede. Og nylig betalte jeg en pen liten sum for å få trykket like t-skjorter til Charlie og Rosie hos American Girl T-Shirt butikken i New York da vi var der. Og jeg har også betalt for at de skal få ordnet håret sitt i samme frisyre ved frisørsalongen her i butikken i London. Men dette er jo til spesielle anledninger, og ikke noe man punger ut for hver dag.

Identiske med eier

Selv om mange synes denne hobbyen blir latterlig dyr og unødvendig, er det vanskelig å finne noe galt med mottoet til My American Girl magasinet. "Du er fantastisk. Akkurat som du er."

- Og at dukkene kan være akkurat like fantastiske som jentene selv, fikk jeg overvære da vi sist gang besøkte butikken, forklarer Sibary.

- En av Annies venninner, Dorothy, ville nemlig ha en mørkhudet dukke som skulle se akkurat ut som hun selv. Butikken selger modellen "Grace", men hennes hår er i afro-frisyre, mens Dorothys eget hår har blitt fønet rett og flettet.

Løsningen ble at to butikkansatte rett og slett tok "Grace" ut av pakningen og brukte de neste to timene på å rette ut og flette håret hennes - slik at også Dorothy kunne ha en dukke som på alle måter så ut som henne selv.

Men ikke alle er uten skepsis over dukke-dillen.

- Jeg synes på mange måter er litt rart, forklarer Maria Thorn, som innrømmer at datteren Amelia på 13 fortsatt leker med sin London Girl dukke.

- Amelia fikk nylig påsatt tannregulering, og har nå mast om at også dukken skal få det. Men der drar jeg grensen.

Thorn forklarer at hun tror datteren liker oppmerksomheten hun får når hun tar med seg dukken ut.

- De har jo begge rødt hår og fregner. Og mange stopper og smiler når de ser Amelia med dukken som regelrett ser ut som en minikopi av henne selv.

Merkelig eller ikke. dukketrenden ser ut til å spre om seg i stadig større grad.

- Ikke fortell det til Annie, forklarer Sibary.

- Men når hun er på skolen, fordriver Bella tiden sammen med meg. Og hvorfor ikke? Det er jo deilig å tilbringe kvalitetstid med noen som er prikk lik datteren sin - minus all himlingen med øynene og de frekke svarene når jeg spør om noe.

Disse jentene leker gjerne med dukker.

BESTEVENNER: Her er Englands nye dukke-dille. © FOTO: Daily Mail/dailymail.co.uk

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!