BYTTE BARNEHAGE:

Bytte barnehage? – Dette er et rødt flagg

Det er mange ting som bør tenkes gjennom før man tar den endelige avgjørelsen.

BYTTE BARNEHAGE: Hvordan bytter man barnehage? Og bør dere i det hele tatt bytte?
BYTTE BARNEHAGE: Hvordan bytter man barnehage? Og bør dere i det hele tatt bytte? Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Av: Anja Heimland Løkling og Ingrid Krokvik Birkelid.

Å ta minsten ut av barnehagen og inn i en ny er et stort valg. Det er mye som skal tas hensyn til, som for eksempel trivsel og reisevei.

Så hva bør egentlig vurderes om man tenker på å bytte?

Bør tenke seg om

– Det finnes flere gode grunner til å bytte barnehage, og går det på barnets trivsel og kvaliteten på barnehagen, er det vel verdt å ta hensyn til.

Det sier Karianne Viken, tidligere barnehagepedagog og nåværende foredragsholder i barnehager og skoler.

HOLDER FOREDRAG I BARNEHAGER: Tidligere barnehagepedagog og foredragsholder, Karianne Viken.
HOLDER FOREDRAG I BARNEHAGER: Tidligere barnehagepedagog og foredragsholder, Karianne Viken. Foto: Fredrik Naumann.

– Som foreldre skal dere ikke ha dårlig samvittighet for å være i tvil, det betyr bare at dere bryr dere. Hvis dere ikke har tillit til barnehagen eller personalet som er sammen med barnet deres, er det et rødt flagg, sier hun.

Viken mener du også bør tenke på om det pedagogiske arbeidet holder mål, om du føler at barnet ditt blir sett så mye som det trenger, og på om sikkerheten ivaretas på en forsvarlig måte.

– Er svaret nei på noe av dette, støtter jeg valget om å vurdere et alternativ, slår hun fast.

Hun oppfordrer imidlertid foreldrene hun snakker med til å tenke seg nøye om før de tar en slik avgjørelse:

– Etter min mening bør dere vurdere barnehagen dere har i dag, før dere fokuserer på den dere vil flytte til.

– Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden, så det er vel så viktig å stille krav til den barnehagen du har barnet ditt i nå.

Les også: Slik blir tilvenning i barnehagen en lek

– Hva gjør det med barnet?

Viken har tidligere jobbet i barnehage i mange år, og så da at barna oftere byttet barnehage i takt med at barnehagedekningen ble bedre.

Hun er bekymret for det hun kaller barnehageshopping.

– Min erfaring er at foreldrene lett fokuserer på den nye barnehagen, fordi byttet ikke alltid handler om at det er noe galt med den første, sier den tidligere barnehagepedagogen.

Hun forteller videre at det som dessverre ofte veier tyngst er det praktiske, nemlig reiseveien fra hjemmet:

– Det som skjer er at foreldrene takker ja til plassen de får tildelt, selv om de i utgangspunktet ønsket en barnehage nærmere der de bor.

– Barnet finner sakte, men sikkert sin plass, blir kjent med rutiner, grenser, egen identitet i gruppen og får tillit til personalet. Så blir det ledig plass i barnehagen som ligger rett over veien hjemme. Klart det er fristende og praktisk, men hva gjør det med barnet?

Viken mener det ikke er vanskelig å forestille seg at slike endringer kan være utfordrende for de minste.

– Det kan vi jo kjenne på i voksen alder også. Vi trenger ikke gå lenger enn til oss selv. Hvor mye ofrer vi ikke for å beholde drømmejobben med de fantastiske kollegaene vi har?

– Vi pendler ganske langt for det. Hvor mye følelser er det ikke rundt det å måtte bytte jobb? Nytt miljø, nytt system, nye rutiner. Jeg mener det er viktig for foreldre å ha dette i bakhodet når de må ta en vurdering på det å bytte barnehage, sier hun.

– Siste utvei

I dette får hun støtte fra leder for Foreldreutvalget for barnehager, FUB, Einar Olav Larsen.

– VIKTIG Å HA BARNETS BESTE I TANKENE: Det sier leder for Foreldreutvalget for barnehager, Einar Olav Larsen.
– VIKTIG Å HA BARNETS BESTE I TANKENE: Det sier leder for Foreldreutvalget for barnehager, Einar Olav Larsen. Foto: FUB.

Han forteller at de har rådgivning innenfor temaet barnehagebytte hvert år, og mener det må en grundig prosess til i forkant før man lander på å bytte barnehage.

– Det må bokstavelig talt være siste utvei. Gjelder det samarbeidsproblemer med barnehagen eller ansatte på avdelingen så anbefaler vi alltid at man tar et møte med leder i barnehagen og prøver å finne ut av utfordringene man står i, sier han.

Larsen forteller at foreldrene som ringer til dem oftest ikke har bestemt seg helt for om de skal bytte eller ikke, men at de vurderer det.

– Noen ganger ender det med at de lar sitt eldste barn gå ut barnehageåret hvis de er skolestartere, så søker de plass til yngstemann i en annen barnehage, utdyper han.

Om barnet har byttet barnehage flere ganger tidligere bør også det være med i tankene før man tar valget.

– Å bli kjent med nye voksne og barn, samt opparbeide seg trygghet og tillit i en ny barnegruppe, kan være krevende for mange barn.

– Derfor er det viktig å ha barnets beste i tankene når man tar valget om å bytte barnehage eller ikke. Man bør også vurdere om det er lurt å bytte hvis barnet kun har et år igjen til skolestart, sier Larsen.

Bytt barnehage hvis:

✔ Barnet ikke trives og er utrygg, og dere har prøvd alt.

✔ Det pedagogiske opplegget er lite tilfredsstillende.

✔ Sikkerheten er for dårlig.

✔ Dere ikke har tillit til personalet. Barnet ditt ikke blir sett eller ivaretatt.

Vurder barnehageoppsigelsen en gang til hvis:

✔ Det handler om å gjøre det lettere for oss foreldre.

✔ Barnet har det bra der det er, både med venner og personale.

✔ Du er fornøyd med dagens tilbud.

✔ Det kun handler om kortere reisevei fra A til B.

Få en god opplevelse av barnehagebytte:

✔ Dra på besøk.

✔ Se på bilder fra både den gamle om den nye barnehagen, av barn og personale.

✔ Sørg for ekstra god tid til tilvenning.

✔ Formidle ditt barns behov tydelig til det nye personalet.

✔ Gi barnet mye positiv oppmerksomhet.

✔ Vær opptatt av barnets følelser – og prøv å forstå hva de betyr.

Se mer

Les også (+): Er vi for aktive i helgene og bør vi være mer hjemme med barna?

– Mobbing starter i barnehagen

Likevel kan det noen ganger være alvorlige årsaker til at foreldre vurderer barnehagebytte.

– I tillegg til at foreldre ringer på grunn av utfordrende samarbeid og ting som for eksempel åpningstider, har vi også mange som ringer og forteller at barnet deres ikke har det trygt i barnehagen, sier lederen.

Han forteller at foreldrene opplever at barnehagen ikke tar bekymringen deres på alvor hvis barnet føler seg utrygt, blir utestengt, krenket eller bare ikke har det bra i barnehagen.

– De opplever at barnehagen ikke gjør det de kan for å gi barnet en god hverdag uten mobbing og krenkelser. Mobbing starter i barnehagen, og det har mobbeombud over hele landet erfart.

– Problemet er at barnehagebarn ikke har den samme retten til et trygt og godt miljø som barn i skolen, forklarer Larsen.

Ny lov

Da barnehageforeldre ikke kan klage saken inn for en nøytral part, kan det føre til at de heller ender med å bytte barnehage.

– Slik skal det ikke være, og dette er fremdeles et problem selv om en ny lov trådte i kraft i januar 2021, sier lederen.

Den aktuelle loven skulle styrke barnas rettigheter rundt mobbing, krenkelser og utestengelser i barnehagen.

– Så når barn av ulike grunner er utrygge eller ikke har det godt er det faktisk lovpålagt at barnehagen tar dette på alvor, sier han.

En undersøkelse FUB gjennomførte våren 2022 viste imidlertid at nesten halvparten av foreldre ikke kjenner til denne lovendringen.

– Det fører til at saker som burde ha blitt tatt tak i ofte får utvikle seg videre, opplyser Larsen.

– Overganger krever mye

May Britt Drugli er professor i pedagogikk ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved NTNU, og har i sin forskning fokusert spesielt på små barn og tilvenningsperioden.

Hun påpeker at barn reagerer forskjellig på å bytte barnehage.

FORSKER PÅ TILVENNING OG SMÅ BARN: Professor May-Britt Drugli.
FORSKER PÅ TILVENNING OG SMÅ BARN: Professor May-Britt Drugli. Foto: NTNU.

– Generelt har det mye å si hvordan kvaliteten i den nye barnehagen er, hvor følsomme barna er på forandringer og hvilken støtte de får i overgangsperioden, sier Drugli.

Hun forteller at alle overganger krever mye av barn, både den første barnehagestarten og bytte av barnehage.

– I denne perioden trenger barna hjelp til å bli kjent og trygg i det nye miljøet og foreldrene blir sentrale brobyggere mellom det kjente og det nye, sier forskeren.

Drugli mener at et nært samarbeid mellom foreldre og ansatte er viktig ved bytte av barnehage.

Dette samarbeidet bør være i gang før oppstarten, for eksempel gjennom besøk og god informasjonsutveksling, påpeker hun.

– Etablering av gode relasjoner til ansatte og andre barn det som avgjør om overgangen blir god eller ikke.

– Hvordan barnet finner seg til rette i starten kan virke inn på hele resten av barnehageåret, slår forskeren fast.

Les også (+): Hvordan reagerer barnehageansatte på at foreldre ønsker å bytte barnehage?

Kan bli utrygge

Pedagog og foredragsholder Viken mener også at tilliten til omgivelsene og menneskene rundt er helt avgjørende for trivsel.

– Når et lite barn begynner i barnehage, er det det første møtet med den store verden. Det er mange nye å forholde seg til. Ved et barnehagebytte, erstattes menneskene og forholdene med nye.

– Jeg har flere ganger sett at barna som har vært innom andre barnehager, bruker mye lengre tid på å knytte seg til de voksne på det nye stedet. Jeg ser for meg at de kan bli utrygge på at heller ikke dette forholdet kommer til å vare, sier hun.

Viken minner om at selv om barn ikke nødvendigvis viser synlige tegn til mistrivsel, kan verken foreldre eller ansatte vite sikkert hva som foregår på innsiden.

– Selv om et barn ikke gråter under tilvenning, så skjer det noe følelsesmessig. De har også forskjellige måter å uttrykke seg på.

– Noen barn ser ikke ut til å ta det særlig tungt, men hva vet vel egentlig vi om hva som foregår inne i den lille kroppen? Det sies at de som ikke gråter så mye under en tilvenning, er de som er mest utrygge og stresset, sier hun.

FORELDRENE SENTRALE: – I denne perioden trenger barna hjelp til å bli kjent og trygg i det nye miljøet og foreldrene blir sentrale brobyggere mellom det kjente og det nye, sier ekspert.
FORELDRENE SENTRALE: – I denne perioden trenger barna hjelp til å bli kjent og trygg i det nye miljøet og foreldrene blir sentrale brobyggere mellom det kjente og det nye, sier ekspert. Foto: Getty Images.

Barnehageplass kommer faktisk med oppsigelsestid. I Oslo Kommune gjelder følgende:

Har du kommunal barnehageplass må du sende oppsigelse hvis du

  • bytter til eller fra privat barnehage
  • ikke ønsker barnehageplass mer
  • flytter fra Oslo (for kommunale barnehager kan du beholde plassen i maksimalt 3 måneder, private barnehager har egne vedtekter)

Har du privat barnehageplass må du sende oppsigelse hvis du bytter barnehage, uansett om den nye barnehagen er kommunal eller privat. Private barnehager har egne vedtekter som bestemmer om, og hvor lenge, du kan beholde plassen etter at du flytter ut av Oslo.

Oppsigelse ved skolestart går automatisk fra både private og kommunale barnehager.

Oppsigelsestid

  • Det er ingen oppsigelsestid hvis du bytter mellom kommunale barnehager i Oslo.
  • Hvis du ikke bytter til annen kommunal barnehage er det oppsigelsestid en måned fra den 1. i hver måned.
  • Private barnehager har egne vedtekter som bestemmer oppsigelsestiden i den enkelte barnehage.

Hvis du ønsker å si opp plass før barnet har begynt i barnehagen, skal du sette den opprinnelige startdatoen som siste dag i barnehagen. Vanlige regler for oppsigelsesfrist og betaling gjelder selv om du ikke har tatt plassen i bruk.

Permisjon

  • Du kan søke om permisjon fra barnehagen i inntil ett barnehageår. Send søknad til bydelen. Bydelen avgjør om søknaden innvilges eller ikke.
  • Barn som har permisjon er ikke garantert plass i samme barnehage, det kommer an på ledige plasser når barnet kommer tilbake.
  • For å få fortrinn for søsken i samme barnehage må det ene barnet gå der når det andre skal begynne.
  • Permisjonstiden avsluttes alltid 31. juli.
  • Dersom du får innvilget permisjon betaler du ikke for plassen i permisjonsperioden.

Kilde: Oslo kommune

Se mer

Les også: Her er reglene for deg som har sykt barn i barnehage

Trygghet og forståelse

At barn kan være stresset under tilvenning er noe forsker Drugli og hennes kollegaer har sett gjennom sin forskning.

De har blant annet funnet at små barn har et forhøyet stressnivå de første ukene etter barnehagestart. Internasjonale studier viser at det samme gjelder også for eldre barn.

– Det er god grunn til å tro at det også gjelder ved bytte av barnehage.

– I denne perioden vil barna dra nytte av at barnehagen har en kontaktperson som de kan bli kjent med først og at foreldrene er sammen med barnet i den nye barnehagen den første tiden, sier Drugli.

Hun forklarer at barnets kontaktperson må jobbe systematisk med å gjøre seg kjent med barnets behov, og gjøre barnet trygg på at det får den støtten det trenger i den nye barnehagen.

– Hjemme vil barnet trenge forståelse for at det å bytte barnehage kan være strevsomt i starten og at barnet i denne perioden har behov for ekstra nærhet og samvær med foreldrene, avslutter forskeren.

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2015, og sist oppdatert 08/08 2023.

Les også