At barn gnir seg i øynene er uten tvil et tegn på tretthet, men hvordan vet du at det ikke er noe annet som er grunnen? Hva når barnet ditt sover nok om natta, men fremdeles klør i øynene?

Her er en oversikt over fire årsaker som kan få det til å klø eller svi i øynene til barnet:

1. Allergi

- Ubehag i øynene som skyldes allergi, kjennetegnes ved at begge øynene er rammet samtidig. De er gjerne røde, rennende og kløende. Man kan også oppleve at barnet blir mer ømfintlig for lys, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik, som er fagredaktør i Apokjeden.

Hun forklarer at allergi skyldes en overreaksjon på allergener fra for eksempel pollen, dyrehår eller kosmetikk.

- Det beste man kan gjøre er å unngå det som forårsaker allergien - så langt det er mulig, sier Kile Sandvik.

Råd mot pollenplager:

 • Følg med på vær og pollenvarsler. Pent vær gir ofte høy spredning av pollen. Pollenvarslingen gir prognoser for hvilke pollentyper som forventes i luften i de ulike delene av landet.
 • Hold barnet mest mulig innendørs når pollenutslippet til plantene er størst.
 • Hold vinduer og dører lukket. Fest gjerne pollen-nett foran åpne vinduer.
 • Unngå å tørke klesvasken utendørs.
 • Unngå å utsette barnet for røyk
 • Installer pollenfilter i bilen.
 • Pollen fester seg til slimhinner, hud, hår og klær i løpet av dagen, så: Bruk solbriller, skyll nese og øyne med saltvann, dusj for å fjerne pollen fra hud og hår.

- Noen typer øyedråper eller tabletter mot pollenallergi kan forsøkes dersom barnet er over 6 år. Har barnet kun plager i øynene er det som regel nok med øyedråper. Spør gjerne på apoteket for riktig produkt og dosering. Er plagene svært plagsomme eller langvarige, bør man kontakte lege. Det samme gjelder dersom reseptfrie legemidler ikke har effekt, understreker farmasøyten.

2. Øyekatarr

- Øyekatarr er en betennelse i øyets ytterste hinne. Øyekatarr rammer ikke selve øyet, og det er derfor ingen fare for synet, men kan gi ubehag og rødhet i ytterkant av øyet i tillegg til varierende mengde med puss. Årsaken kan være både bakterier, virus og allergisk reaksjon, forteller Roar Dyrkorn, spesialist i allmennmedisin ved St. Olav Hospital i Trondheim.

Han sier at dersom barnet får symptomer samtidig med en forkjølelse og bare har milde symptomer med moderat og tyntflytende puss, dreier det seg stort sett om en virusinfeksjon.

- Mot virus hjelper ikke antibiotika, og i slike tilfeller er det ikke nødvendig å oppsøke lege.

Barnet kan helt fint gå i barnehagen selv om det har øyekatarr.

KLØE ØYNE

TRØTT ELLER ALLERGISK? Det er gode muligheter for at barnet faktisk har allergi og at kløen i øyet ikke skyldes tretthet. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Gode råd mot øyekatarr:

 • Vask/ rens øyet med fysiologisk saltvann.
 • Tørk vekk pusset i øyet fra utsiden og innover for å unngå at du tørker puss videre med deg til resten av øyet.
 • Dersom øyekatarren ikke forsvinner av seg selv etter en uke eller to, kan det være at det har utviklet seg til en bakteriell øyeinfeksjon - dette kjennetegnes ved at barnet har en kraftig rødhet på det hvite i øyet og det vil være rikelig med gult puss. Det er også typisk at øyet er gjenklistret om morgenen.
 • Ved bakteriell infeksjon trengs det antibiotikabehandling.
 • Det er viktig å behandle begge øynene, selv om det kun er symptomer på det ene.

Barnet behandler du enkelt selv ved å rense med fysiologisk saltvann på en klut eller kompress. Betennelsen forsvinner av seg selv etter en uke eller to. Noen ganger kan denne typen gå over til å bli en bakteriell øyebetennelse. Dersom symptomene blir verre råder Dyrkorn deg til å oppsøke lege.

Kan bli infeksjon

- Bakterielle øyeinfeksjoner starter som regel på det ene øyet og kan komme helt uavhengig av annen sykdom. Her vil man ofte se en kraftig rødhet på det hvite i øyet, og det vil være rikelig med gult puss. Øyet kan være helt gjenklistret om morgenen. Som regel spres infeksjonen raskt til det andre øyet.

Her er det nødvendig med antibiotikabehandling. Mest effektivt er det med øyendråper, som kloramfenikol eller Fucithalmic om dagen og salve om natten. Vask bort alt puss før øynene dryppes. Det er viktig å behandle begge øyne, selv om det bare er symptomer på det ene.

- Det er også svært viktig å fullføre hele behandlingen for å unngå at infeksjonen kommer tilbake, understreker Dyrkorn og forteller at på dette punktet syndes det mye.

- Mange slutter med en gang de merker bedring, for så å oppleve at infeksjonen kommer tilbake etter kort tid. Man skal alltid behandle i to dager etter at symptomene er borte - som regel blir den totale behandlingstid 5-7 dager. Hvis det ikke sees tydelig bedring etter 3 dager, bør lege kontaktes på nytt, sier han.

Gode råd ved 3D-spill og film:

 • Vær obs på at barnet opplever trøtthet eller hodepine ved 3D-spill eller film.
 • Barn under syv år bør man være spesielt oppmerksom på.
 • Et uavdekket synsproblem kan forsterke eventuelle plager, og dersom det er tvil om barnets syn er normalt, bør synet undersøkes hos optiker.
 • Be barnet om å si fra hvis det kjenner seg uvel, kvalm eller får vondt i hodet.

3. Synsfeil

3D-film og 3D-spill kommer i stadig større omfang og til nye plattformer, og det spekuleres i hvorvidt 3D-effekten kan være skadelig for synet, spesielt for barn der synsevnen er i raskere utvikling. Men nå kan nettopp dette brukes for å avdekke synsfeil hos barn.

- 3D-spill kan fungere som en slags test på om synet til barnet ditt er optimalt. I den virkelige tredimensjonale verden har vi to mekanismer i øynene som jobber sammen hele tiden, men i en kunstig 3D-verden er fokuseringsavstanden alltid den samme, og vi må styre øynene mer eller mindre innover. De to mekanismene som vanligvis følger hverandre hele tiden blir tvunget til å jobbe på to forskjellige avstander, forklarer Ellen Svarverud, førsteamanuensis ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud.

Vi trenger to velfungerende samarbeidende øyne for å kunne se 3D. Synsplager kan dermed oppdages tidligere når barna spiller 3D-spill.

Dårlig av å se på 3D-film

- Symptomene er hodepine, at barnet blir sliten, ser tåkete eller at det svir eller renner tårer fra øynene, understreker Svarverud.

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier. Daglig leder Øystein Samnøen sier kunstig stimuli skaper en konflikt for synsnervene i hjernen som kan oppleves slitsom for noen barn, og kanskje spesielt for de som i utgangspunktet har en ubalanse i samarbeidet mellom øynene.

Elin Hansson er optometrist med spesialkompetanse på barn og syn, og ber foreldre passe på hvis de merker at barnet reagerer på 3D spill- eller film.

- Dersom barnet ditt klager på vondt i hodet, kvalme eller svimmelhet når det ser 3D, er det er lurt å styre unna. Og ta med barnet til en synsundersøkelse, påpeker hun.

Gode råd for valg av såper:

 • Velg såper som er helt fri for parabener og miljøskadelige stoffer. Følg gjerne Grønn Hverdags sine oversikter over trygge og gode produkter.
 • Ikke bruk badeskum fra «lekeflasker» i badekaret.
 • Les på såpe- eller sjampoflasken før du kjøper. Se opp for stoffinnhold som: muskxylen, triklosan og D5 (siloksan). Dette er stoffer som norske myndigheter jobber med å få ut av bruk.
 • Velg Svane- og blomstmerkede såper og sjampoer.

4. Såpe i øyet

Merker du at barnet gnir seg i øyet etter at han har badet eller dusjet? Såpe - om det så kun er en liten mengde fra badevannet, kan føre til øyne som svir, klør og stikker. Ofte blir man rød på det hvite i øyet også. Det kan virke som uskyldig moro å sprute badekaret fult med badeskum fra sjørøverflaska eller la 4-åringen vil vaske håret selv med prinsessesjampoen hun fikk til bursdagen. Men flere tester viser at noen av de mest barnevennlige sjampoene er verstingene på markedet når det kommer til innhold av farlige stoffer.

- I konvensjonelle såper brukes ofte Sodium Laureth Sulfat (SLS). Dette er et sterkt skummestoff som ikke bare svir i øynene, men det irriterer også huden og tørker den ut. Økologiske såper, og spesielt de som er tilpasset barn og baby, har milde vaskeaktiver. Sterke skummestoffer kjennetegnes ved at de gir mye skum i badevannet. Økologiske vaskesåper gir litt skum som forsvinner. Til gjengjeld er produktene mildere for hud, hodebunn og øynene, forteller grunnlegger av den økologiske nettbutikken Green Spirit, Ingunn Mathisen til Foreldre.no.

- Dersom barnet får såpe i øynene bør du skylle godt, anbefaler Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1 og sier foreldre for eksempel kan bruke en "dusjkrage" for å unngå at barna får såpevann ned i ansiktet.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!