Barn på festival

- Klart barna skal på festival!

Hvem har sagt at det er umulig å ta med seg barna på festival? Her er tipsene fra en familie som får det til.

FESTSTEMNING: Haagen Klette Lunde og Mette Gjendem Lien koser seg på festival med sønnen Syver.

FESTSTEMNING: Haagen Klette Lunde og Mette Gjendem Lien koser seg på festival med sønnen Syver. Foto: Foto: privat

Publisert Oppdatert

Småttiser med gule og rosa øreklokker, band t-skjorter og ansiktsmaling som fores med økologisk burger og is. Stressede småbarnsforeldre får med seg noen etterlengtede konserter - med barna på slep. Barnevennlige festivaler er et mekka for musikkinteresserte småbarnsfamilier.

Naturlig del av livsstilen

- En naturlig del av livsstilen til foreldrene, sier Gunn-Helen Øye, sosialantropolog i Eye;watch.

- Dette er foreldre som selv har vært på festivaler siden de var 12-13 år. Det begynte med at noen få tok med barna på festival, før dette ble nappet opp av flere foreldre. Festivalene har lagt merke til dette, og tilrettelagt med rolige områder og stellestasjoner. På bleieskiftstasjonene finner du ammende mødre i alderen 28-40 år, og på Miniøya dukker det gjerne opp besteforeldre også. Det er en familiehappening, sier Gunn-Helen Øye.

Produkter av sine foreldre

Konserter er en viktig del av sommeraktiviteten til folk i 20 og 30-årene, og barna er produkter av sine foreldre.

- Vi er alle livsstilstrateger. Vi er sosiale aktører som liker å vise oss frem som de innovatører vi er. Dette er naturlig del av pakka, dette er denne sosiale stammens verdier, sier Gunn-Helen Øye til Foreldre & Barn.

Småbarnsforeldrene drar på festival med venner og deres barn.

- Svigermors verdier strider kanskje imot. Hun synes kanskje dette ikke er den beste aktiviteten for barna, at det ser plagsomt ut med øreklokkene. Men en positiv svigermor kan du gjerne ta med, sier sosialantropologen.

Familien Lien Lunde har vært på Miniøya to år på rad, og skal dit i år også - sammen med barna Syver (5 1/2) og Ella (3).

DYRISK GLEDE: Syver Lien Lunde er komfortabel med festivallivet.

DYRISK GLEDE: Syver Lien Lunde er komfortabel med festivallivet. Foto: Foto: Thomas Gundersen

- Det er fine opplevelser både for barn og voksne. Ungene har snakket om Miniøya i måneder etter festivalene, og har likt både konsertene, aktivitetene, folkelivet og det å være sammen med venner, sier mamma Mette Gjendem Lien.

Gjennomsnittlig musikkinteresserte

Foreldrene betrakter seg selv som "gjennomsnittlig musikkinteresserte", og har vært på endel festivaler i løpet av årene. De synes det er viktig å vise ungene forskjellig musikk og ikke bare "barnemusikk".

- Jeg tror mange av foreldrene som tar med barna på festival er musikkinteresserte og pleier å gå på festivaler og konserter selv. Likevel har jeg en oppfatning av at det er mange forskjellige slags mennesker på Miniøya, sier Mette Gjendem Lien.

Hun setter pris på at det er stort spenn i aktiviteter, konserter og mattilbud. Det er viktig at festivalen er bygd opp på barnas premisser, og på en slik måte at også foreldrene får stor glede av det.

Hvorfor drasse med seg barna på festival? Følg debatten i vårt forum Dinbaby.

På barnas premisser

PÅ ØYA:  Barn med matchende ørevern og lue på Øyafestivalen i Oslo.

PÅ ØYA: Barn med matchende ørevern og lue på Øyafestivalen i Oslo. Foto: Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Tips til festivalliv med barn

  • Ikke stress fra aktivitet til aktivitet
  • La barnet bestemme tempoet
  • Ta pauser
  • Søk skygger
  • Husk nok drikke
  • Kle av barnet hvis det er varmt i vognen
  • Husk armbånd med barnets navn og telefonnummer
  • Ta med øreklokker til barna
  • Husk et teppe til å sitte på, våtservietter og solkrem

- Vi tror at foreldre vil gi barna sine fine kulturopplevelser, og det er en glimrende måte for familiene å gjøre noe hyggelig sammen. Tidligere var musikkfestivaler forbeholdt voksne. Nå er det stadig flere som tar med barna. Det er nok et ønske om at barna skal kose seg med musikk og bli opptatt av kultur. Det er også veldig sosialt, sier Louise Winness Prestgard, presseansvarlig i Miniøya.

Festivalen er på barnas premisser, men den skal også være like morsom for foreldrene. Publikum er småbarnsforeldre som fortsatt veldig opptatt av musikk og kultur, og de ønsker å gi barna sine disse opplevelsene. Det er en arena der barn og voksne har det fint sammen.

- Men vi ser også at Miniøya tiltrekker seg et bredt spekter av folk som vanligvis ikke drar på rockefestival. Det synes vi er veldig fint, sier Louise Winness Prestgard.

Tilpass farten etter barna

Konsertene og aktivitetene er tilpasset hele familien. Dette er en festival der barna koser seg og foreldrene deltar i aktivitetene sammen med barna. Når barna har det gøy, har foreldrene det bra også. Foreldre slipper å være passive tilskuere mens barna holder på. Lydnivået er tilpasset barn, men det er allikevel lurt å bruke øreklokker på de minste.

Er det greit å dra på Pearl Jam-konsert i uke 29? Følg debatten i vårt forum Barn i magen.

Louise Winness Prestgard råder også foreldre til å tilpasse farten etter barna.

- Ikke stress fra aktivitet til aktivitet. La barnet bestemme tempoet, sier hun.

Det er lurt å ta pauser, søke skygge, drikke mye og kle av barnet hvis det er varmt i vognen. Festivalen har stellestasjon, hvile- og ammetelt.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

LIVET ER HERLIG: Lille Ella Lien Lunde koser seg på Miniøya.

LIVET ER HERLIG: Lille Ella Lien Lunde koser seg på Miniøya. Foto: Foto: privat

Les mer:

Wimp for barn

Streaming-tjenesten WiMP har lansert MiNiWiMP, en tjeneste for barn i alderen 5-12 år. Ønsket er å definere musikk for barn som noe annet enn "barnemusikk". Ifølge Wimp lytter barn åpent til mange typer musikk, og er like kvalitetsbevisste og nysgjerrige som voksne personer. På spillelistene er artister som Justin Bieber, Samsaya og deLillos.

(Kilde: Wimp)

Her er de tryggeste solkremene til barn

Musikk gjør barn smartere

De beste festivalene når barna skal være med

Slik kler du deg på festival

DANSEGLEDE: Ella, Syver og pappa Haagen rocker på festival.

DANSEGLEDE: Ella, Syver og pappa Haagen rocker på festival. Foto: Foto: privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning