Det kan være tøft for et barn å venne seg til en ny tilværelse i barnehagen. Mamma og pappa må gå, og barnet må forholde seg til nye voksne, og en hel bråte andre barn.

Det kan være vel så tøft for foreldrene å gå fra sin lille, men i de aller fleste tilfeller blir det en lykkelig overgang til en trygg og omsorgsfull tilværelse i barnehagen om en tar tiden til hjelp.

- Det er en ære å ta i mot barn og få lov til å ha dem hos oss, sier styrer Eva A.Sollie i Rosenborg Barnehage i Oslo til Klikk.no.

Hun har tretten års erfaring med barnehagebarn og har fordypning i småbarnspedagogikk.

- Ikke snik deg av sted

Sollie mener at de første tilvenningssdagene i barnehagen er viktige for at barnet skal bli trygg på omgivelsene.

Den første dagen trenger den som følger, og barnet, ikke å være lenge i barnehagen, men lenge nok til at barnet blir kjent med omgivelsene og får kontakt med en annen voksen enn mamma og pappa.

Andre dagen kan du kanskje tillate deg å gå ut en tur, for så å komme tilbake senere.

Tredje dagen av tilvenningen er det best om du ikke kommer tilbake før barnet har vært der en god stund, og kanskje både lekt, spist og sovet.

Det er ofte ulik praksis i barnehagene.

- Det er ikke så lurt å bli i timevis. Da vil barnet kanskje tro at du også skal være i barnehagen, og da blir hele prosessen bare lenger. Og det er vondt for alle, sier Sollie.

Korte dager

I de første ukene av barnehagelivet er det bra om du ikke lar barnet være uten deg fra åtte til fem, men at du gir det korte dager.

Tilvenningsdagene er de første dagene hvor foreldrene er mer eller midre tilstede.

Tilvenningtiden er den tiden det tar før barnet er ordentlig trygg, og føler seg kjent med menneskene og rutinene i barnehagen. Dette kan vare fra noen dager opptil noen uker.

Les mer om: Trygghet i barnehagen

Men om du er fristet til å snike deg ut uten at barnet oppdager det, gjør du trolig barnet utrygt.

- Si ha det! Nå må mamma - eller pappa, gå. Jeg skjønner du vil jeg skal være her, men det kan jeg ikke. Ha det bra!, lyder rådet fra Sollie.

Hun mener at foreldre ikke skal snike seg bort fra barnet. Da skapes utrygghet, og barnet kan tro at foreldrene bare kan forsvinne. Barnet skal erfare at foreldrene går, og at de kommer tilbake, for å skape forutsigbarhet.

LEK OG MORO: Når mamma eller pappa er ute av syne, så er det store sjanser for at barnet finner ut at det er gøy å leke i stedet for å gråte.

LEK OG MORO: Når mamma eller pappa er ute av syne, så er det store sjanser for at barnet finner ut at det er gøy å leke i stedet for å gråte. © Foto: Scanpix

Gråter han nå?

Når du har forlatt ungen som kanskje gråter endel og har klamret seg fast til deg, tenker du kanskje at du er en dårlig forelder og at å ha barnet i barnehage er en dårlig idé.

- Vi som jobber i barnehage må gjøre foreldrene trygge. Vi må ta oss tid til å bli kjent med dem. Når foreldrene er trygge, er det lettere for barnet å følge trygghet, mener Sollie.

Hun oppfordrer foreldre som er usikre etter at de har forlatt et gråtende barn om å ringe for å høre hvordan det går.

- Noen ganger er det nesten som å skru av en knapp. Når mamma eller pappa runder hjørnet, så stopper ofte gråten og barnet får fokus på noe annet. Samtidig er det viktig å ikke hysje på gråtingen, sier Sollie.

En forelder har skrevet et innlegg på nettstedet Barnimagen.com, hvor hun har et hjertesukk over barnet som nekter å være i barnehagen, men som forteller at dagen har vært morsom likevel.

« Det virker som om det er bare vi som har det slik om morgenen.», skriver brukeren «en til -i april:)».

Det er det altså ikke.

Foreldre kan trenge tid også

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo mener at det er nok med tre tilvenningsdager.

- Det er en grunn til at man har landet på tre dager, det er fordi man har funnet ut at det passer for mange barn. Men dersom man oppdager at barnet trenger lengre tid, må man eventuelt hente barna tidligere i en periode, sier han i denne artikkelen om barnehagestart på Klikk.no.

Ulvund mener at det i enkelte tilfeller er foreldrene som har behov for lang innkjøring, ikke barna.

- Mange foreldre synes det er så ubehagelig når barnet gråter at de ønsker å bli noen dager ekstra.

At barnet gråter litt i begynnelsen er helt normalt, og i de fleste tilfeller slutter det å gråte i det foreldrene har gått, forsikrer han.

Trøst til gråtende foreldre

Barnehagestyrer Eva Sollie har opplevd foreldre som gråter når de må gå fra barnet i barnhagen. Da må barnehagepersonalet trå til med trøst til foreldrene.

- Det er veldig trist, men det er viktig at foreldrene går og at de holder igjen tårene. Vi må fortelle dem at det er vondt å gå fra barnet, men at de ikke er alene om det. Det er de ofte glade for å høre. Vi må også være ærlige med dem og fortelle om barnet har grått i en halvtime, et kvarter eller fem minutter - alt etter som, sier Sollie.

Ofte verst for mødre

Sollie tror at det ofte er verst for mødrene å gå fra barn i barnehagen, med følelsen av å overlatt til seg selv i den store utrygge verden. De har ofte tilbrakt all tid sammen med barnet, som nå skal overlates til fremmede.

- Barnet er ikke alene, men sammen med en voksen det har blitt kjent med i barnehagen, poengterer Sollie.

Men det er ikke alltid slik at det er mødrene som takler overgangen dårligst.

- Jeg har vært borti tilfeller andre veien. En gang var det pappa som gråt mest da han måtte forlate barnet sitt. Moren syntes det var helt greit at barnet skulle i barnehage, mens faren hadde dårlig erfaring med barnehager, forteller Sollie.

Les også:

Slik blir barnet ditt trygt i barnehagen

Tips til en vellykket skolestart

Test: Her er de beste skolesekkene

Lekehytte med sjarm

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!