Hvem skal trøste knøttet?

De vet hva de driver med. Barnehagepersonalet, altså. Hvert eneste år møter de nye barn og usikre foreldre. Stol på at de kan jobben sin.

I TRYGGE HENDER: For de ansatte i en barnehage er det hverdagslig å håndtere engstelige foreldre og barn.
I TRYGGE HENDER: For de ansatte i en barnehage er det hverdagslig å håndtere engstelige foreldre og barn. Foto: FOTO: Crestock/Miodrag GAJIC
Sist oppdatert

Tilvenningstips

- Forbered barnet på at det skal begynne i barnehage. Ikke fokuser på at det skal være borte fra mamma og pappa, men fortell heller om alt det spennende som vil skje der. Barna vil få nye venner, og skal leke til mamma og pappa kommer for å hente dem igjen.

- Besøk gjerne barnehagen på forhånd. Utenom åpningstid kan barnet bli kjent på området på egne premisser.

- Bruk tid på å bli kjent med barnehagen. Vis barnet at barnehagen er noe positivt.

- Sørg for at du også føler deg trygg. Bli kjent med de ansatte, still spørsmål og fortell om barnet.

- La gjerne barnet ha med en bamse eller en kjent leke i sekken. Det kan hende det vil komme godt med i løpet av dagen med noe trygt og kjært.

- Ha en åpen dialog med barnehagen. Vær tilgjengelig på telefon, og ikke vær redd for å ringe for å høre hvordan det går. Det er tross alt bedre enn å sitte på jobb og gnage av deg neglebåndene, særlig når det hele sannsynligvis går smertefritt.

Du skal levere fra deg det mest dyrebare du har - og det til mennesker du ikke kjenner. Et titalls barn med forskjellige behov skal plutselig sosialiseres sammen i en gruppe. Hvem tror du adskillelsen er verst for? Deg eller barnet?

For de ansatte er det hverdagslig å håndtere engstelige foreldre og barn. Ditt første møte med den nye hverdagen kan være skremmende. Men tro ikke at barnehagepersonalet stiller uforberedt. De ser nemlig det samme hvert eneste år. Usikre blikk fra foreldre. Spørrende barneøyne som lurer på hva som skal skje. De samme spørsmålene, om søvn, sikkerhet og ivaretagelse. Kommer barnet til å trives?

Barnlig kunnskap

Forhåpentligvis har du allerede mottatt et informasjonsbrev fra barnehagen. De fleste barnehager sender nemlig ut et skriv om hvem de er, hvordan barnehagedagen gjennomføres, nødvendig utstyr og hvordan tilvenningen skal foregå. Er det noe du føler deg usikker på, så ta det opp med barnehagen.

De første dagene i barnehagen skal både du og barnet bruke på å bli kjent - med lokalene, uteområdet og ikke minst de ansatte. Denne tiden er også viktig for deg som forelder. Du må føle deg trygg på personalet og få bekreftet at barnet vil bli tatt godt vare på. Denne tryggheten vil overføres til barnet, og gjøre overgangen lettere.

Erfarne ansatte

De ansatte er også opptatt av at tilvenningen skal gå mest mulig smertefritt. Alternativet er redde barn, og hylskrikende unger har aldri vært grobunn for en hyggelig arbeidsplass. De er også klar over hvilket ansvar som hviler på deres skuldrer. De ønsker å bli godt kjent med både barn og foreldre, for å kunne gjøre hverdagen mest mulig positiv for alle. Og husk at de har kunnskapen som skal til for å aktivisere og stimulere barna. Førskolelærere har en treårig utdannelse i barns utvikling og i hvordan man skal ivareta dem.

Det de mangler kunnskap om, er akkurat ditt barn. Nettopp derfor er det nødvendig med en tilvenningsfase.

Den store dagen

NYE VENNER: Gled deg sammen med barnet over at det skal få nye venner i barnehagen.
NYE VENNER: Gled deg sammen med barnet over at det skal få nye venner i barnehagen. Foto: FOTO: Crestock

Hvert enkelt barn trenger en egen tilvenningsplan.

For noen er det nok med tre innkjøringsdager, andre trenger lengre tid på å bli trygge. I samarbeid med barnehagen må du sørge for at overgangen fra hjemmetilværelsen til barnehagen skal gå så smertefritt som mulig. Lytt til de ansatte; de har erfaringen og kunnskapen du kanskje mangler.

De fleste barnehager regner med at det vil ta tre dager før barna er trygge nok til å være der helt på egen hånd. Her er et eksempel på hvordan en tilvenningsfase kan se ut.

Dag 1

Du og barnet tilbringer noen timer sammen i barnehagen. La barnet bli kjent med avdelingen, uteområdet og de ansatte. Det er vanlig å få tildelt en kontaktperson som dere kan forholde dere til de første dagene. Det skaper en ekstra trygghet for barnet senere at det har blitt spesielt godt kjent med en voksenperson.

La barnet få velge selv i begynnelsen. Fanget er greit, men sett barnet ned hvis det ønsker å leke på egen hånd. Husk at det er alt er nytt for den lille, og det er mye det skal bli kjent med.

Dag 2

Barnet har blitt litt kjent etter den første dagen. Nå kan du la barnet få utforske omgivelsene på egne premisser. Etter hvert vil du forhåpentligvis se at barnet føler seg trygt, og da kan du bevege deg litt unna.

Hvis du opplever at barnet synes det er greit at du ikke er i nærheten, kan du gjerne ta deg en tur ut av barnehagen. En time eller to alene i barnehagen er en fin start for den lille. Gjør avtale med personalet om at du er tilgjengelig på telefonen. Blir det problemer, så ringer de deg.

Dag 3

La denne dagen fare omtrent som en vanlig barnehagedag. La barnet tilbringe flere timer sammen med kontaktpersonen og de andre barna. Kanskje kan det også sove sin første økt i barnehagen. Gjør en avtale med de ansatte om når du er tilbake. Fem-seks timer alene kan være en fin overgang til det nye livet.

Fokuser på det positive med barnehagen. Ikke snakk så mye om at barnet skal være borte fra mamma og pappa, men fortell heller om alt det spennende som vil skje der.
Fokuser på det positive med barnehagen. Ikke snakk så mye om at barnet skal være borte fra mamma og pappa, men fortell heller om alt det spennende som vil skje der. Foto: FOTO: Crestock/Nagy-Bagoly Arpad

Denne saken ble første gang publisert 01/08 2008, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også