Tilvenningstips

- Forbered barnet på at det skal begynne i barnehage. Ikke fokuser på at det skal være borte fra mamma og pappa, men fortell heller om alt det spennende som vil skje der. Barna vil få nye venner, og skal leke til mamma og pappa kommer for å hente dem igjen.

- Besøk gjerne barnehagen på forhånd. Utenom åpningstid kan barnet bli kjent på området på egne premisser.

- Bruk tid på å bli kjent med barnehagen. Vis barnet at barnehagen er noe positivt.

- Sørg for at du også føler deg trygg. Bli kjent med de ansatte, still spørsmål og fortell om barnet.

- La gjerne barnet ha med en bamse eller en kjent leke i sekken. Det kan hende det vil komme godt med i løpet av dagen med noe trygt og kjært.

- Ha en åpen dialog med barnehagen. Vær tilgjengelig på telefon, og ikke vær redd for å ringe for å høre hvordan det går. Det er tross alt bedre enn å sitte på jobb og gnage av deg neglebåndene, særlig når det hele sannsynligvis går smertefritt.

Tormod Halleraker

Jenter må kjempe mer

Jenter må kjempe mer enn gutter for å bli sett i barnehagen, ifølge ny doktoravhandling.

Du skal levere fra deg det mest dyrebare du har - og det til mennesker du ikke kjenner. Et titalls barn med forskjellige behov skal plutselig sosialiseres sammen i en gruppe. Hvem tror du adskillelsen er verst for? Deg eller barnet?

For de ansatte er det hverdagslig å håndtere engstelige foreldre og barn. Ditt første møte med den nye hverdagen kan være skremmende. Men tro ikke at barnehagepersonalet stiller uforberedt. De ser nemlig det samme hvert eneste år. Usikre blikk fra foreldre. Spørrende barneøyne som lurer på hva som skal skje. De samme spørsmålene, om søvn, sikkerhet og ivaretagelse. Kommer barnet til å trives?

Barnlig kunnskap

Forhåpentligvis har du allerede mottatt et informasjonsbrev fra barnehagen. De fleste barnehager sender nemlig ut et skriv om hvem de er, hvordan barnehagedagen gjennomføres, nødvendig utstyr og hvordan tilvenningen skal foregå. Er det noe du føler deg usikker på, så ta det opp med barnehagen.

De første dagene i barnehagen skal både du og barnet bruke på å bli kjent - med lokalene, uteområdet og ikke minst de ansatte. Denne tiden er også viktig for deg som forelder. Du må føle deg trygg på personalet og få bekreftet at barnet vil bli tatt godt vare på. Denne tryggheten vil overføres til barnet, og gjøre overgangen lettere.

Erfarne ansatte

De ansatte er også opptatt av at tilvenningen skal gå mest mulig smertefritt. Alternativet er redde barn, og hylskrikende unger har aldri vært grobunn for en hyggelig arbeidsplass. De er også klar over hvilket ansvar som hviler på deres skuldrer. De ønsker å bli godt kjent med både barn og foreldre, for å kunne gjøre hverdagen mest mulig positiv for alle. Og husk at de har kunnskapen som skal til for å aktivisere og stimulere barna. Førskolelærere har en treårig utdannelse i barns utvikling og i hvordan man skal ivareta dem.

Det de mangler kunnskap om, er akkurat ditt barn. Nettopp derfor er det nødvendig med en tilvenningsfase.

NYE VENNER: Gled deg sammen med barnet over at det skal få nye venner i barnehagen. © FOTO: Crestock

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!