Oppdragelse:

For mye ros gir blærete barn

Se hvordan du gir barna dine god selvtillit. Uten at de blir uspiselige.

BARN MED SELVTILLITT: Det er foreldres oppgave å bygge opp barnas selvtillitt, mener pedagog Stein Erik Ulvund.
BARN MED SELVTILLITT: Det er foreldres oppgave å bygge opp barnas selvtillitt, mener pedagog Stein Erik Ulvund. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Sist oppdatert
Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk, og mener adventskalender er en fin tradisjon.
Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk, og mener adventskalender er en fin tradisjon. Foto: FOTO: Julie Gjørven

8 gode råd:

1: Gi ros på riktig tid og sted

2: Ikke redd barnet fra vanskelige situasjoner

3: La barnet ta egne beslutninger

4: Vær optimistisk

5: Hjelp barnet til å finen noe det brenner for

6: La barnet ha store drømmer

7: Gi barnet oppgaver

8: Vær sammen med andre voksne

Mens noen barn strutter av selvtillitt, trenger andre mer drahjelp fra foreldrene for å bli trygge på seg selv.

Her får du 8 gode råd for å få selvsikre, men ikke blærete barn.

Rådene er satt sammen av Foreldre & Barns ekspert Stein- Erik Ulvund, som er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, og nettstedet Parents.com.

Les også: Ikke si dette til barna

Ros på riktig sted

Barn trenger masse oppmuntring og ros fra foreldrene, uansett om de lærer seg å gå, knytte skolisser, gjør noe fint mot andre eller å våge å opptre i barnehagen.

Men dersom du roser barna dine i alle mulige situasjoner, risikerer du at de ikke skjønner når de virkelig har gjort noe som er verdt å feire. Barn forstår når voksne overdriver skryten.

Du bør også unngå å gi ros for handlinger du forventer at barn skal gjøre, som å pusse tennene eller å kle på seg. I slike dagligdagse situasjoner holder det lenge å si "fint" eller "takk".

Blir opphengt i selve rosen

- Ros er et veldig viktig hjelpemiddel i oppdragelsen. Men det kan gå inflasjon i rosingen. Unger som får ros for alt de gjør, kan lett tro de er verdensmestre og bli ganske uspiselige.

- Det er ikke slik at jo mer ros man gir, dess bedre selvtillit får barnet. Barn som blir rost mye for ting de liker å gjøre, kan faktisk bli mer opptatt av selve rosen enn av det de gjør for å oppnå den, sier Stein Erik Ulvund.

Ikke beskytt barnet for mye

VENNER: Å få til samspill med andre barn bygger opp barns selvtillitt.
VENNER: Å få til samspill med andre barn bygger opp barns selvtillitt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er naturlig å ville beskytte sine egne barn fra skuffelser, smerte og å erfare at de gjør feil. Men om du stadig rykker inn og redder eller beskytter barnet fra vanskelige situasjoner, gjør du barnet ditt en bjørnetjeneste.

Barn må få lære å håndtere skuffelser, at det er ok å mislykkes og at det er normalt å være lei seg eller sint. Barn lærer ikke å komme over hindre hvis du stadig fjerner dem.

- Konflikter mellom unger er det best at de finner løsninger på selv, så langt det er mulig. Noen ganger må voksne gripe inn og hjelpe til. Men det å klare å finne løsninger og inngå kompromisser i sosiale sammenhenger er svært viktig for å bygge opp selvtillitt, sier Stein Erik Ulvund.

Les også: Unngå søskensjalusi

La barnet være med å bestemme

Barn som får lov til å ta sine egen beslutninger når de er små, utvikler raskere en tro på at de kan ta gode og riktige beslutninger. For mye ansvar kan derimot oppleves overveldende, så det er viktig å la barn ta beslutninger de kan forholde seg til.

Det er selvfølgelig viktig at barn skjønner at de ikke kan ta egne valg på alle områder. Noen ting er det foreldrene som bestemmer.

- Foreldre kan gi små barn valg mellom alternativer der utfallet er ganske likt. Det gir dem en følelse av medbestemmelse. Du kan for eksempel spørre om de vil ha fiskepinner eller fiskeboller til middag, mens et åpent spørsmål som: Hva vil du ha til lunsj? kan virke overveldende.

- Gir du dem valg, må du også respektere svaret. Du kan ikke be dem velge hva fritt hva de vil spise, og så si nei til pannekaker. Da blir det et liksomdemokrati. Derfor må du tenke deg om før du gir dem valg.

Les også: Slik oppdrar du den førstefødte

Gi optimistisk oppmuntring

DRØMMER: Å ha store drømmer styrker selvtillitten.
DRØMMER: Å ha store drømmer styrker selvtillitten. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hvis barnet ditt er typen som tar motgang veldig hardt, kan du hjelpe ham eller henne til å være mer optimistisk. Unngå floskler som "Prøv å se på dette fra den lyse siden."

Gå heller inn i problemet og tilby deg å hjelpe til. Hvis barnet ditt er irritert over at det ikke leser like bra som de andre i klassen, må du forklare at alle lærer seg å lese i ulikt tempo, og at dere kan lese litt sammen hver kveld.

- Foreldre skal gi positiv og optimistisk oppmuntring. Men alle barn har godt av å møte motgang. Det er jo i motbakke det går oppover. Men foreldre kjenner barna best, og vet hvor mye motgang de kan takle.

- Har barnet en sunn selvfølelse, er det ikke så farlig om han eller hun ikke er så flink i fotball, mener familierådgiver Cecilie Hamm, som skiller skarpt mellom selvtillit og selvfølelse.

Finn barnets mestringsområder

La barnet ditt prøve ulike aktiviteter. Når det dukker opp noe de liker spesielt godt, bør du oppmuntre dem til å fordype seg i det.

Barn som finner en lidenskap og får tid til å drive med den, blir stolte over spesialkunnskapene sine, og kan overføre denne selvtilliten til andre ting de ikke mestrer så godt.

- Det er viktig for selvtilliten å finne mestringsområder. Hvis barn ikke liker fotball , må du gi dem alternativer. Hvis barn finner noe de mestrer, vil de også kunne takle bedre at det er ting de ikke er så gode til. Den viktigste lærdommen er at de færreste er gode i alt, men alle har noe de er flinke til. Det kan skape robuste barn, sier Stein Erik Ulvund.

Les også: Noen ganger bør du overse banning

Drømmer og idoler er positivt

Hvis barn kan forestille seg at de kommer til å gjøre noe viktig eller meningsfullt når de blir eldre, kan dette gi dem selvtillit i barndommen. Fortell dem om hvordan du valgte yrke.

Barnet ditt har kanskje store drømmer om å bli fotballproff eller popstjerne, og det skal de få ha. Du trenger ikke prøve å dra dem ned på jorden. Det skjer av seg selv når de blir eldre.

LIDENSKAP: Barn har godt av å ha en lidenskap. Det gir dem en følese av mestring og gjør dem bedre i stand til takle oppgaver eller aktiviteter de ikke er så gode på.
LIDENSKAP: Barn har godt av å ha en lidenskap. Det gir dem en følese av mestring og gjør dem bedre i stand til takle oppgaver eller aktiviteter de ikke er så gode på. Foto: Illustrasjonfoto: Colourbox

- Det er fint med drømmer, fantasier og idoler, og foreldre skal ikke legge seg opp i barnas drømmer. Når barn blir eldre, må foreldrene hjelpe dem til å skille hva som er virkelig og realistisk, sier Stein Erik Ulvund.

Les også: Bruk mindre tid på barna

Gi barnet ansvarsområder

Ingenting får barn til å vokse så mye som det å få små ansvarsområder. Gi dem passende oppgaver som de selv føler at de klarer. Dette kan også bidra til at de gjør pliktene sine når de blir eldre.

- Gi barnet oppgaver som er innenfor det de mestrer. Det gir barnet noe å strekke seg etter og får utviklingen til å gå raskere. Men gir du oppgaver de ikke mestrer, vil du bare gi barnet en følelse av at det ikke strekker til.

Sosialiser med andre voksne

Barn liker å være sammen med andre barn. Men det er også viktig at de får nære relasjoner til andre voksne enn foreldrene. Det kan lære dem nye ting og utvide horisonten deres.

Dessuten forstår de at voksne er ulike og har ulike meninger.

- Alle unger har godt av å forholde seg til andre voksne. Det er et problem med den moderne kjernefamilien at den kan bli for isolert. Barn har godt av å se at mennesker innretter seg på ulike måter, og at det finnes mange måter å leve et familieliv på, sier Stein Erik Ulvund.

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også