Fra barnehage til skole

Dette bør barnet ditt kunne til skolestart

Mestrer barnet ditt disse ferdighetene, trenger du ikke bekymre deg.

SKOLEMODEN: Det er greit å vite at barnet ditt kan knyte skolissene selv før hun begynner på skolen.

SKOLEMODEN: Det er greit å vite at barnet ditt kan knyte skolissene selv før hun begynner på skolen. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Publisert Oppdatert

Det trygge livet i barnehagen er slutt. Når sommeren er over, vil seksåringen starte en ny tilværelse som skolebarn.

Foreldre kan være nervøse og spente på hvordan akkurat deres lille pode vil takle overgangen.

Ikke alle seksåringer er like modne. Det er lett å bekymre seg over om barnet ditt vil klare å sitte i ro, konsentrere seg og ta imot beskjeder.

Har det med seg den nødvendige ballasten som trengs for å takle skolehverdagen?

Noen skoler, som Brånås Skole på Skedsmokorset, gir de kommende førsteklassingene sommerlekser som de kan øve på som en forberedelse til skolen. Men det handler ikke om pugging av alfabetet eller talltrening. Fokuset er på praktiske ferdigheter.

Disse oppgavene skal barna ved denne skolen øve på i sommer:

  • Kle av og på deg klærne selv (kneppe knapper og lukke glidelås)
  • Henge opp klærne og sette skoene på plass
  • Knyte skolisser
  • Vaske hendene når du har vært på do
  • Åpne og lukker dører på en ordentlig måte
  • Lytte når andre snakker
  • Åpne og lukke sekken, pennalet og matboksen
SKOLEJENTE: Det første skoleåret består både av læring og lek.

SKOLEJENTE: Det første skoleåret består både av læring og lek. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Les for barnet

Rektor ved skolen, Inge Bø, har også et par innspill til hvordan foreldre kan bidra til å gjøre barnet mer skolemodent.

- Les mye for og med barnet ditt. Det er en viktig forberedelse til skolen. Jeg ser også at det skorter på allmennkunnskapen hos en del førsteklassinger, og det kan foreldre bøte på ved å snakke ordentlig med barna, sier Bø.

Med det mener han at foreldre bør bruke ordentlige ord og riktige begreper.

Er dere ute og reiser, så forklar barna hvor dere er og si litt om stedet. Det er med på å gi barna allmennkunnskap, sier rektoren.

- For å gi barna tallforståelse, så la barna selv finne frem penger og få et begrep om hva varene koster. Gi barna et forhold til tall gjennom ting de gjør, råder han.

22 ferdigheter seksåringer bør mestre

Psykolog Janine Spencer ved Brunel University i London har tidligere utarbeidet en liste over totalt 22 ferdigheter som barnet etter hennes mening bør beherske før det starter på skolen, gjengitt av Daily Mirror og barnehage.no. Listen er utarbeidet på bakgrunn av råd fra britiske myndigheter.

Ingunn Størksen, psykolog og førsteamanuensis ved Senter for Atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger, har sett gjennom den engelske listen og gitt sine kommentarer, samt vurdert om den også passer for norske seksåringer.

- Generelt er jeg litt imot slike lister, fordi det fort kan gjøre foreldre engstelige og kan stresse både foreldre og barn. Det er viktig at foreldre ikke får panikk dersom barnet ikke mestrer disse 22 punktene fullstendig, sier Størksen til Foreldre & Barn.

- Men listen fra Janine Spencer kan være en fin inspirasjon til områder foreldre kan stimulere hos barn før skolestart.

Dette bør barnet kunne før skolestart, ifølge engelsk standard:

1. Skrive sitt eget navn

Lesing og skriving er noe av det vanskeligste å lære for barn. Den beste måten å starte på, er at de kan skrive sitt eget navn, ifølge Spencer.

2. Kjenne til alfabetet

3. Synge sanger

Å lære enkle sanger og rytmer hjelper barna å utvikle ferdigheter. Ikke vær flau over å synge til barnet ditt, og gjør det ofte. Du kan starte mens barnet ligger i magen, oppfordrer Janine Spencer.

4. Vente på tur og dele

Jo tidligere barnet lærer å komme godt overens med andre, jo bedre. Start gjerne med å skryte av barnet når det deler lekene med andre barn.

5. Bruke datamaskin

La barnet bruke pc under tilsyn. Lær barnet grunnleggende ferdigheter, som hvordan å bruke datamusen.

6. Ha forståelse for andres følelser

Et selvopptatt barn, blir ikke populær. Forsikre deg om at barnet vet forskjell på rett og galt. Fra de er små bør de bli fortalt at det er galt å slå et annet barn, mener Janine Spencer.

7. Kle på seg og spise selv

- Selvstendighet i forhold til mat, do-besøk og klær er viktige ferdigheter. Det kan være fint å bruke sommeren på å forberede og trene barna på disse tingene. Som regel er det ikke så mye mer enn tydelig instruksjon og gjentatt øving som skal til, kommenterer psykolog Ingunn Størksen.

8. Delta i gruppeaktiviteter

- Mange barn er veldig sjenerte. Ta dem med på aktiviteter og arrangement der det er andre barn, for å styrke selvtilliten deres, råder Janine Spencer.

9. Dikte opp historier

10. Gjøre ferdig aktiviteter selv

11. Delta i samtaler hjemme

12. Konsentrere seg

- Det er fint å trene barna på å konsentrere seg om oppgaver de har fått beskjed om å gjøre, er innspillet fra Ingunn Størksen.

13. Telle og forstå enkel matematikk

14. Forstå forskjellen på fortid og fremtid

Du kan hjelpe barnet slik at det forstår forskjellene på fortid og fremtid allerede i tidlig alder. Spør dem hva de gjorde i går og hva de skal gjøre i helgen, oppfordrer Spencer.

15. Stille mange spørsmål

Ikke ignorer barnet spørsmål, men vær tålmodig og stimuler nysgjerrigheten deres.

16. Skille mellom individ og grupper

Still spørsmål som «hvorfor mister noen av disse trærne blader?» og «hvilke dyr spiser kjøtt?». Da vil barnet ditt lære om grupper og kategorier uten at de tenker over det selv.

17. Pusle puslespill

18. Være aktiv

- Generelt er den norske barnehagekulturen mer fokusert på fysiske aktiviteter enn det som kommer frem på denne listen, mener Ingunn Størksen.

- For eksempel er det mange norske barn som har deltatt i naturbarnehager og mange har gått mye på tur i barnehagen. Det å kjenne seg selv og sin egen kropp og styrke er også en ressurs hos barn, og en sunn kropp er svært viktig for barns utvikling - også i forhold til hjernens utvikling, sier hun.

19. Vite om sunn og usunn mat

20. Være fantasifull

GLAD I SKOLEN: Som forelder er det er lett å bekymre seg litt før barnet skal begynne på skolen. Men de aller fleste barn takler overgangen helt fint.

GLAD I SKOLEN: Som forelder er det er lett å bekymre seg litt før barnet skal begynne på skolen. Men de aller fleste barn takler overgangen helt fint. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto

21. Bli skitten med maling og håndarbeid

Modell-leire er en annen leke som er bra. Slike aktiviteter gir barnet de motoriske ferdighetene de trenger for å lære seg å skrive, mener Janine Spencer.

- Barn er veldig forskjellige. Noen er flinke grovmotorisk. Dette betyr at de er flinke i aktiviteter som ligner på sport. Andre barn er flinkere i finmotoriske aktiviteter, som for eksempel perling, tegning og bokstaver. Alle ferdigheter er allikevel viktige, og det er fint om foreldre og barnehage stimulerer barna på flere områder, er kommentaren Ingunn Størksen.er kommentaren Ingunn Størksen.

22. Lage musikk

Musikkinstrumenter er bra for barna. Musikk får dem til å røre seg det er blant annet bra for de motoriske ferdighetene, hevder psykolog Janine Spencer.

- Dette er det ikke sikkert at alle foreldre kjenner barnet sitt igjen i. Barnet kan fint evne å begynne på skolen selv om foreldrene ikke har oppdaget at det «lager musikk», er kommentaren fra psykolog Ingunn Størksen.

Ingen grunn til å stresse barnet

Etter Ingunn Størksens mening er det ikke vits i å sette i gang voldsomme tiltak som stresser barnet unødvendig. Det er viktig å bevare barnas entusiasme i forhold til det å begynne på skolen.

- De aller fleste av ferdighetene på listen har barna allerede lært seg gjennom aktiviteter i barnehage og i hjemmesituasjoner. Mange norske barnehager er flinke til å trene på denne typen aktiviteter, beroliger hun.

En ting ønsker hun likevel å legge til listen - en oppgave til foreldrene:

- Gi barna aldersadekvat informasjon om hva skolen er, hva som skal foregå, hvem de skal gå sammen med, hvor skolen ligger og lignende. Noen ganger tar vi det for gitt at barna har fått med seg denne typen generell informasjon, uten at vi har sagt det til dem direkte, sier Størksen.

Gå tur til skolen

Fortell barna at de i første klasse både skal lære og leke, oppfordrer hun.

- Lær dem at når man skal lære, så må man høre etter og ta imot beskjeder. Si hvorfor det er viktig å lære.

Samtal gjerne med barnet om hva barnet har lyst til å lære. Denne typen «metakognisjon», å snakke om det å lære, vil kunne stimulere barnet til å bli mer aktiv i forhold til egen læring.

- Kanskje det også kan være fint å gå tur langs skolevegen slik at barna blir fortrolig med hvor skolen ligger, og hvor de skal gå? foreslår Størksen.

Les også:

Slik velger du riktig skolesekk

20 tegn på vidunderbarn

Barnehagebarn snakker best

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning