Derfor syter vi

Lei av sytete småbarnsforeldre?

Eller er du kanskje en selv? Slik takler du sytepaver!

SLITSOMT: Småbarnsperioden kan være hektisk, og det kan føre til at man klager litt mer enn vanlig.
SLITSOMT: Småbarnsperioden kan være hektisk, og det kan føre til at man klager litt mer enn vanlig. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Å ha små barn krever sitt. Det kan bety både tidlig morgener, mange sykdomsperioder, aktive dager og tidsklemme. Derfor er det kanskje ikke så rart at foreldre syter og klager litt innimellom.

Du har vel kanskje av og til sagt, eller hørt; "Åh, nå er jeg så lei av omgangssyken!", eller "Jeg er trøtt hele tiden, for lillemann sover aldri gjennom natten!".

Men hvorfor syter småbarnsforeldre så mye? De aller fleste har jo selv valgt å få barn. Burde de ikke da tåle de utfordringene det gir, og ikke klage til alle andre over hvor ille de har det?

Naturlig å dele

- Å syte og klage over småbarnslivet kan være en viktig måte å få bekreftelse fra andre på. Det kan fungere trygghetsskapende på oss som foreldre, mener barnevernspedagog og tilknytningsterapeut, Heine Vihovde Vestvik, ved Barnevernet i Haugesund.

Det er ikke så rart at man i denne perioden av livet søker bekreftelser hos andre. Å ha små barn kan gi mange nye utfordringer og bekymringer. Og ofte kan klagingen være like mye et ønske om råd og støtte som et uttrykk for frustrasjon, mener Vihovde Vestvik.

- Som foreldre hører man stadig vekk råd fra eksperter, med krav til prestasjon, ting en må huske, vite eller gjøre med ungene sine. Det kan bli for mye, forteller han til Foreldre & Barn.

Klaging og syting kan bli et stort irritasjonsmoment hvis det blir for mye;

"Min venninne er alenemor og syter heeeele tiden!!", sier en bruker i vårt forum barn i magen.

Viktig balansegang

Slik takler du sytere

- Lytt og vis forståelse for at livet kan være slitsomt.

- Vær raus og tålmodig.

- Gi skryt for det personen får til.

- Prøv etter hvert å vri samtalen over på det som er positivt.

- Still spørsmål for å hjelpe til med å bevisstgjøre hva som egentlig er problemet.

- Sett grenser for deg selv med tanke på hvordan du ønsker å ha det. Et vennskap som bare tapper deg for energi er ikke bra.

- Vær ærlig om hvordan du føler det.

- Ikke vær redd for å ansvarliggjøre personen. Tør å stille spørsmål som; "Hva ville du rådet meg til hvis situasjonen var snudd?" eller "Hva skal til for at du kan gjøre noe med situasjonen?"

- Ikke bare skygg banen, men gi personen en sjanse til å forandre seg.

- Ikke snakk bak ryggen til vedkommende og gjør personen til en "snakkis".

(Kilder: Heine Vihovde Vestvik og Bianca Tønnessen Vestvik)

Også Bianca Tønnessen Vestvik, barnevernspedagog og kurs-/foredragsholder hos firmaet Sånne som oss, tror foreldres syting handler om et behov for å bli sett og hørt.

- Alle mennesker trenger å få anerkjennelse for at livet er vanskelig og utfordrende til tider. Det er godt å føle omsorg og trøst fra omgivelsene. Jeg tror at alle situasjoner vi mennesker er i påvirker hvordan vi forholder oss til omverdenen på. Det handler jo i stor grad om fokuset vårt, hva vi er opptatt av og hva som påvirker oss, sier hun.

Allikevel tror hun det er en viktig balansegang mellom det å dele fra livet sitt, og til stadighet kreve støtte og oppmuntring fra alle rundt seg.

- Når det går over til klaging som pågår over tid og at det rett og slett blir en måte å kommunisere bilder og fortellinger fra eget liv på, er det få som orker dette over tid. Folk skygger banen, og du kan kanskje i verste fall ende opp alene, mener Tønnessen Vestvik.

Vær raus

Opplever du å ha en venninne eller kollega som stadig syter og klager, og som tapper deg for energi, kan det allikevel være lurt å ta fram all den tålmodigheten du har.

Men pass på så du ikke lar det gå for langt, anbefaler Tønnessen Vestvik.

- Jeg tror at vi må være rause i møte med mennesker som har det trått, for eksempel i en hektisk småbarnsperiode. Men det er også viktig at vi er ærlige i vår kommunikasjon med dem. Det går an å spørre rett ut, hva trenger du av meg?

- Jeg tror vi alle har kjent på at noen mennesker gir oss energi og andre tapper oss.

- Er det slik at du alltid har rollen som den personen den andre tømmer seg til, tror jeg det er viktig å kjenne på om dette er ønskelig, ellers kan en fort komme inn i et dårlig mønster, der vennskap virkelig settes på prøve, fortsetter hun.

Tør å si fra

Men selv om enkelte personer kan føles krevende fordi de stadig klager og syter over livet sitt, er det viktig og gi vedkommende en sjanse til å forandre seg, mener Tønnessen Vestvik.

- Mange ganger er vi ikke bevisste på hvordan andre oppfatter oss, så det kan være fint å få en tilbakemelding, selv om den også kan føles kjip, forteller hun.

Hun mener det blir feil å gjøre en sytete person til en "snakkis" eller en man alltid prøver å unngå. Det kan oppleves som mobbing. Da vil det være mer fair å si fra, selv om det kan føles ubehagelig.

- Jeg opplever at de aller fleste mennesker bare trenger litt tid til å bearbeide en velmenende, men tøff samtale, forteller hun.

Still spørsmål

Også Vihovde Vestvik mener det viktig å gi de som klager forståelse og tålmodighet.

- Bruk litt tid på å gi personen støtte i det at ting er vanskelig og tøft. Jo mer denne personen føler seg forstått, jo mindre blir antakeligvis behovet for å klage. Men deretter kan det være lurt å snu samtalen, anbefaler han.

Å stille spørsmål som kan hjelpe vedkommende med å se situasjonen fra en annen synsvinkel kan være med på å snu tankene og styre samtalen over på noe mer lystbetont.

- Spør hva som går bra. Prøv å vri samtalen over på hva denne personen, på tross av alt klarer, og hvor godt det egentlig går. Gi gjerne skryt for hva personen får til, sier Vihovde Vestvik.

Syter du?

Har du barn og lever et hektisk småbarnsliv, kan det godt være at du selv er en av de personene som stadig klager over dårlig tid og et stressende hverdagsliv. Hvor bevisst er du egentlig på din egen klaging?

- Spør gjerne de du er sammen med om de føler at det blir for mye snakk om småbarn og familieliv, spesielt hvis de du er mye sammen med ikke har små barn selv, anbefaler Vihovde Vestvik.

Er man en av få i vennegjengen som har barn, er det forståelig at de andre etter hvert vil gå tom for entusiasme når det gjelder temaet, og begynner å bli uengasjerte.

- Det er også verdt å spørre deg selv hvorfor du har behov for å syte, eller hvilket behov sytingen dekker i deg. Hvorfor gjør du det? Kan det være problemer i parforholdet, med mangel på støtte fra partner, fra foreldre, eller at du er usikker på deg selv som forelder?, sier Vihovde Vestvik.

Din egen lykkes smed

Han tror også at klagingen kan skape en ond sirkel som ikke bidrar til å gjøre ting bedre.

- Du skal huske at du former din egen virkelighet, og at det å syte for mye kan blir en «selvoppfyllende profeti» til en viss grad. Da kan det som oppleves som stressende og slitsomt føles enda verre, fordi du forventer dette, sier han.

- Da er det fort gjort å overse det som faktisk går bra, og det går jo som regel bra med de fleste, husk det, fortsetter Vihovde Vestvik.

Les også:

Småbarnsmødre strekker seg for langt

Bli barnets favoritt

Slik unngår du krangling

Slik blir du barnas sjef

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også