Derfor bør du vaske lekene

Husker du å vaske disse?

Så skitten kan både lekene og kosedyra være.

SKJULT SKITT: Disse lekes med hver dag - ofte av ikke helt rene barnehender. Men hvor ofte får de egentlig en vask?
SKJULT SKITT: Disse lekes med hver dag - ofte av ikke helt rene barnehender. Men hvor ofte får de egentlig en vask? Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

I alle hjem hvor det bor barn, bor det også leker. I hopetall. Og lekene brukes daglig, både av dine egne barn og også de som er på besøk. Og fra et par hender som nettopp har pillet på en busemann til et annet par som nettopp har vært på toalettet og "klart alt selv": Hvor ofte husker du egentlig på at ikke bare barna selv, men også lekene gjerne kunne trengt en vask i ny og ne?

"Burde kanskje vasket litt oftere"

På Foreldre og Barns forumsider er det delte meninger om hvorvidt det er nødvendig å vaske lekene eller ikke. Mange er enige om at for babyer som enda putter alt de finner i munnen, kan det kanskje ha noe for seg, mens at det for eldre barn kanskje virker litt unødvendig.

- Her i huset vaskes leker når behovet åpenbart oppstår, forklarer forumbrukeren "Malama" i en tråd om vasking av leker.

- Burde kanskje vaska litt oftere? Gidder ikke vaske bøker i tide og utide, men de plastbrikkene er jo enkle å vaske litt innimellom da.

En annen forumbruker forteller at hun nylig vasket kosedyrene i vaskemaskinen, og at de kom ut både renere og penere enn da de gikk inn. Hun tok 3-4 kosedyr av gangen og puttet de inn i vaskeposer dersom de hadde øyne eller liknende som kunne løsne. Hun var litt redd for å kjøre for høy temperatur siden det ikke stod noe om vasking på noen av dem, og kjørte derfor alle på 30 graders vask som varte ca. 40 minutter med Milo og halv sentrifugeringshastighet. Deretter kjørte hun dem på korte runder i tørketrommelen med laveste temperatur. Hun kjørte dem ikke mer enn ca 20-30 min i trommelen og lot de så lufttørke resten på stativ på badet til dagen etter. Det gikk veldig fint og alle dyrene ble rene og pene og luktet godt.

REN OG PEN: Jo da, det går som regel helt fint å kjøre kosekaniner en runde i vaskemaskinen.
REN OG PEN: Jo da, det går som regel helt fint å kjøre kosekaniner en runde i vaskemaskinen. Foto: FOTO: PlussTid/Lilleborg

Leker samler mye bakterier

Disse lekene er mest skitne

1. Uteleker

2. Kosedyr

3. Badeleker

4. Babyleker

5. Andre leker

(Kilder: Lilleborg, Parents.com og professor i sanitasjon Oddbjørn Sjøvold)

Det er ikke bare leker som lekes med av syke barn som blir utsatt for bakterier og smitte. Også leker som barna leker med til daglig når de er friske, og som gjerne dras med fra ute til inne, fra bil til hus og kanskje videre opp i sengen, kan trenge regelmessig rengjøring mener ekspertene.

- Leker samler ofte ekstra mye bakterier, fordi de har en tendens til å bli dratt med både her og der, enten det er ute i søla eller i munnen til minstemann, forklarer professor i sanitasjon (renhold, inneklima og hygiene) ved Trøndelag Forskning og Utvikling , Oddbjørn Sjøvold, til Foreldre og Barn.

- Så ja, jeg vil absolutt anbefale at foreldre vasker lekene til barna samtidig som de gjør resten av rengjøringen i huset. Dette er spesielt viktig når det gjelder leker som barna tar i munnen.

Eksperten forklarer at man kan hindre mye smitte ved forebyggende vask og rengjøring.

- Inneleker kan vaskes regelmessig enten man nå kjører dem i oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller legger dem i fryseren. Men husk på å sjekke at de ulike lekene tåler de ulike behandlingene.

Følg barnehagenes eksempel

Sjøvold forklarer at man i barnehager rengjør - eller burde i alle fall rengjøre - som regel fellesleker minst én gang per uke.

- Dette er selvsagt også en skjønnsmessig vurdering, forklarer professoren.

Og som oftest trenger man jo ikke rengjøre leker like hyppig hjemme, hvor lekene ikke håndteres av like mange barn. Men at det kan være fint å lage seg en rutine på å også rengjøre leker som man gjør med resten av tingene i hjemmet, er det ingen tvil om. Det kan også lønne seg å vaske lekene hyppigere om noen i huset sliter med rennende nese og forkjølelse, munnsår eller lignende - eller om dere har hatt gjester på besøk som ikke er helt friske. På den måten beskytter du både dine egne og også andre barn som kommer for å leke fra å bli syke.

Gode rutiner på håndvask

Også rengjøringsekspert Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice i Oslo tror det kan lønne seg å vaske lekene regelmessig.

KJAPP RENGJØRING: I barnehager er de flinke med å vaske lekene om noen på avdelingen har vært syke. men gjør du det samme hjemme?
KJAPP RENGJØRING: I barnehager er de flinke med å vaske lekene om noen på avdelingen har vært syke. men gjør du det samme hjemme? Foto: FOTO: Colourbox

- Fokuser gjerne på leker som blir mye brukt, og leker som brukes både inne og ute, forklarer Skaar til Foreldre & Barn.

Slik vasker du leker

  • De harde lekene kan du ta i oppvaskmaskinen eller oppvaskkummen.
  • Vær oppmerksom på at plastleker ikke tåler for høy temperatur i oppvaskmaskinen - unngå temperatur over 60 grader.
  • Det er også effektivt å legge lekene i Klorin med jevne mellomrom.
  • De som ikke tåler vann, bør du tørke grundig støv av.
  • Kosedyr kan du vaske i vaskemaskinen på 40-60 grader.
  • Renholdet må tilpasses behovet, men det anbefales å gjøre rent minst en gang i uken.
  • Så snart du ser at leker er tildekket av støv, bør du ta dem i oppvaskmaskinen/vaskemaskinen.
  • Vær ekstra påpasselig hvis du har dyr i huset. Hender det at hunden er borti lekene, blir de fortere fulle av bakterier.
  • Leker som brukes ute, bør vaskes ekstra ofte.

(Kilde: Malin Skaar, Lilleborg)

- Og selvsagt også når det gjelder sykdomsperioder. Da bør du vaske oftere enn vanlig, og dette gjelder jo både leker, sengetøy og klær.

Skaar forklarer at du bør være ekstra påpasselig med leker som benyttes av babyer og spedbarn, som det som oftest både tygges og suges på.

- Men minst like viktig er det å ha gode rutiner på håndvask i heimen, forklarer eksperten.

Skaar forklarer at mange plast- og badeleker kan vaskes i oppvaskmaskin.

- Man kan også bare vaske over med ren klut og varmt vann. Tøyleker og kosebamser kan ofte vaskes i vaskemaskin.

Og husk på: - Hvis bamsen er med "overalt", det vil si både på lekeplassen, i barnehagen og så videre, så kan de være lurt å vaske den ofte, råder Skaar.

Du finner ofte en vaskeanvisning på lekene.

Eddik på badelekene

Alle som har barn som leker med plastender og andre gummileker i badekaret, vet at disse raskt blir skitne på innsiden, og at de kan være vanskelig å få rene. Og ifølge helsenettstedet Healthguidance.org er det nettopp badelekene man bør vie litt ekstra oppmerksomhet når man skal gjøre rent.

- Skitt og bakterier som skjuler seg på innsiden av disse kan faktisk utgjøre en fare for barnas helse, forklarer nettstedet.

- Men heldigvis finnes det effektive måter å gjøre disse rene på.

Nettstedet foreslår å benytte seg av eddik for å få badelekene rene på innsiden.

- Det første du må gjøre, er å klemme ut alt overflødig vann som befinner seg på innsiden av badelekene, og la dem tørke fullstendig før du foretar deg noe mer, forklarer nettstedet.

- Så legger du badelekene i oppvaskmaskinen og bruker eddik og varmt vann som rengjøringsmiddel i stedet for vanlig oppvaskmaskinpulver eller tablett. Kjør alt på en normal vask, skyll lekene godt med rent vann når de kommer ut og legg til tørk.

Om du ikke har oppvaskmaskin kan du legge lekene til bløtt i en blanding av eddik og vann, råder nettstedet.

- La lekene ligge i blandingen i ti minutter, før du skyller godt og tørker.

Nettstedet råder deg til å lage deg en rutine på å ta lekene ut av badevannet med en gang når småen er ferdig med kveldsbadet.

- Rist lekene godt, tørk av og la ligge et sted hvor de får lufttørke skikkelig. Leker som får lov til å ligge i badevannet etter at badingen er avsluttet er nemlig mye mer utsatt for både mugg og fremvekst av flere typer bakterier.

Les også:

Syke barn bør få drikke Cola

Sjekk hva desperate foreldre gjør for å få barna til å sove

Derfor er skitne barn sunnere enn rene barn

Slik unngår du smitte i barnehagen

HÅNDVASK OG HYGIENE: Gode rutiner på håndvask i heimen og regelmessig rengjøring av leker sørger for mindre spredning av sykdom.
HÅNDVASK OG HYGIENE: Gode rutiner på håndvask i heimen og regelmessig rengjøring av leker sørger for mindre spredning av sykdom. Foto: FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også