Såkalte curlingforeldre har etter hvert blitt et kjent begrep.

Det er uttrykket den danske barnepsykologen Bent Hougaard tok i bruk for å beskrive mange av dagens foreldre, som gjør alt for å koste rent foran sine barn slik at de raskt, lett og smertefritt skal ta seg fram i livet.

Ifølge psykolog Øystein Eikrem blir ego-styrken hos barn mindre etter hvert som barnet vokser, og barn på fem år bør lære å tape i lek og spill.

Skaper usunn utvikling

En foreldretype som gjerne blir trukket fram som et mer positivt ideal, er psykolog Lisbet Brudals speilforeldre, som har en mer lyttende, undrende og forståelsesfull holdning til barnet.

Men begge disse foreldretypene kan være med på å skape en usunn utvikling hos barnet, mener Tone Strømøy.

Hun er høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og forfatter av boka "Oppdragelse mellom frihet og grenser. Barns selvfølelse - voksnes ansvar".

Kan få problemer på skolen

- Det er bra å lytte til og bekrefte barna, men det kan bli for mye av det gode. Barn som alltid blir hørt og alltid blir tatt på alvor, vil få problemer ute i den virkelige verden, sier hun til Foreldre & Barn.

For eksempel kan overgangen fra barnehage til skole bli krevende.

- I barnehagen er det mange voksne i barnegruppa, det er det ikke i skolen. Barna må da nødvendigvis få mindre oppmerksomhet, minner Strømøy om.

Barnelegene Jon og Petter Skranes har lagd en fascinerende videoserie som viser hvor raskt et barn utvikler seg.

Les også: Slik blir barn skoleflinke

Setter ikke grenser for barnet

Hun mener at både den typiske curlingforelderen og speilforelderen kan ha problemer med å sette ned foten og si "nei, nå skal du høre her!" til barnet.

Foreldre som ikke klarer å sette grenser for barnet, som aldri sier fra når nok er nok, står i fare for å skape barn som verken viser respekt for voksne eller andre barn, mener Strømøy.

- Den største faren blant dagens foreldre er tendensen til å skape barn som er veldig hensynsløse og egosentriske, sier hun.

Også dagens barnehagepedagogikk kan medvirker til denne utviklingen, og er "litt for snill", ifølge Strømøy.

Blir selvgode prinser og prinsesser

- Foreldre av i dag utvikler små prinser og prinsesser. Barna blir oppmuntret til å tro at de er verdens midtpunkt. De skal beherske absolutt alt, og være små verdensmestre. Men slik er jo ikke virkeligheten, sier pedagogen.

- Min definisjon av barneoppdragelse er "fremelsking av barnets iboende muligheter". Men i det ligger det også begrensninger. Ingen kan være best i alt. Og det er foreldre i dag for lite bevisste på, mener hun.

Kilder: Singelnett.no, Aftenposten.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!