Tips til pottetrening:

Bli bleiefri i sommer

Legg potta i lekekassen og bruk truse innenfor bleia. Her er tipsene som gjør bleieslutt til en lek!

BLEIESLUTT: Sommeren er en fin tid for pottetrening.

BLEIESLUTT: Sommeren er en fin tid for pottetrening. Foto: colorbox

Publisert Oppdatert

Bleiehistorikk:

 • Fra 1940 var over 60 prosent av barna tørre da de var 1 ½ år.
 • I 1970 var bare 22 prosent tørre ved 1 ½ år.
 • De fleste norske treåringer i dag bruker bleie hele døgnet.
 • I dag er 25 prosent av barna tørre om natta ved 3-årsalderen, 68 prosent ved 4-årsalderen og 83 prosent ved 5-årsalderen.

Kilde: SiA Barnehager

Mens besteforeldrene våre brukte sin siste bleie i 2-årsalderen, sprader barn i dag rundt i bleie til de er både 3 og 4 år gamle.

Nordiske barn er også senere ute med bleieslutt enn barn fra mange andre land.

- Tidligere var mor hjemme med barnet lenger, og det var lettere å følge opp, men i dag begynner de fleste i barnehagen i 1-årsalderen. Det var også mer arbeid med bleieskift før. I dag er bleiene gode, og bleieskift er enkelt. Dessuten er bleiene så billige, sier Nina Misvær, helsesøster og forfatter av Den store boken om barnet.

- Samtidig har jeg inntrykk av at bleieslutt som oftest går av seg selv, og at dette ikke er noe foreldre flest bekymrer seg over, sier hun til Foreldre & Barn.

Slutt om sommeren

Har du et barn som er klar for å slutte med bleie, er det lurt å benytte sjansen nå. Om sommeren går barnet med mindre klær, og det er lett å se om buksa blir våt. Sommeren er også gjerne en avslappet periode for familien, hvor foreldrene har bedre tid.

- Om sommeren er barnet mindre i barnehagen, og foreldrene kan lettere følge opp pottetreningen. Hvis barnet viser interesse for å gå på potte, kan du gjerne ta den med på ferie og begynne å øve, råder Misvær.

Det varierer veldig fra barn til barn når det er klart for å slutte med bleie, men du kan starte pottetreningen allerede den sommeren barnet er 2 år, mener Aud Myran Hofsli, uroterapeut for barn ved St. Olavs Hospital.

- Du kan gjerne starte rundt 2 års alder, men vurder barnets modenhet. Det er ikke uvanlig å bruke ett år på å trene. Klarer ikke barnet slutte når det er 2 år, så fortsett sommeren det er 3 år, sier Hofsli.

Spedbarn kan klare seg uten bleier - her lærer du metoden.

Regelmessig avføring

Slik gjør dere det

Kom i gang:

 • Før dere tenker på å slutte, bør dere introdusere potte. Legg potta i barnets lekekasse slik at barnet blir kjent med den. Vis og forklar barnet om potta og lek det hele i gang.
 • Vær på utkikk etter tegn på at barnet er klar for å slutte med bleie. Slike tegn kan være at barnet holder seg tørt et par timer i strekk, eller at det våkner med tørr bleie etter ettermiddagsluren.
 • Lær barnet hva potta eller toalettet skal brukes til. Oppmuntre barnet til å sitte på do, eller potte med klærne eller bleien på. La barnet være på do sammen med eldre søsken og foreldre.

Lag rutiner:

 • Når barnet føler seg trygt, kan du starte med faste vaner. Ta barnet med på potta eller do etter et måltid og etter at det har sovet.
 • Snakk med barnehagen, og la barnet forsøke å sitte på do til faste tider også der.

Positiv opplevelse:

 • La dobesøket bli en fin stund. Les gjerne en bok.
 • Ser du at barnet går i en krok for å bæsje i bleia, så vent til det er ferdig. Ikke ta det med for å sette det på do mens de bæsjer.
 • Gjør barnet i buksen, så ta bare av de våte klærne uten å si så mye.
 • Forsøk å være bevisst på at du ikke legger for mange negative reaksjoner på barnet, som sukk og stønn når det bæsjer i buksa i stedet for på do.
 • Overse det som ikke går bra, og ros det som går bra. Skryt og applauder hvis det kommer en skvett eller bæsj i do eller potta.
 • Ros barnet dersom barnet har tørt tøy når barnet skal bytte klær, som når det skal legge seg. La barnet forstå at det er positivt.
 • Skryt når barnet presterer. Om det så er for bare å sitte på potta eller å klare å tisse i do.

Kilde: Aud Myran Hofsli, uroterapeut for barn ved St. Olavs Hospital

I sitt andre leveår begynner barnet å få mer regelmessig avføring. Det gjør pottetrening mye enklere.

- Hvis du vet at barnet alltid pleier å bæsje etter frokost, kan du godt gjøre som vane at du setter han eller henne på potta da for å se om det kommer noe. Ofte kommer det ikke noe før bleien har kommet på igjen, men det gjør ikke noe, sier Misvær.

Helsesøsteren påpeker imidlertid at det kan være vanskelig å slutte i 2-årsalderen dersom barnet får et søsken på denne tiden.

Et tegn på søskensjalusi, er at barnet begynner å tisse på seg igjen.

En del får et nytt barn når det første er blitt rundt 2 år gammelt, og det kan føre til at bleieslutt blir utsatt. Det er vanskelig å øve på pottetrening mens man har en nyfødt baby. Da er det mye mer lettvint med bleiene, sier Misvær til Foreldre & Barn.

Introduser potta

Første skritt på veien mot bleieslutt er å introdusere barnet for potta.

- Kjøp en potte, vis den fram og forklar barnet hva den brukes til. Så kan du se om barnet viser interesse, forteller Misvær.

Uroterapeut Aud Myran Hofsli råder foreldre til å oppmuntre barnet til å sitte på do, eller potte med klærne eller bleie på, og la barnet være på do sammen med eldre søsken og foreldre.

Noen foreldre velger å la barnet sitte på do med en gang, men Misvær anbefaler å gå veien via potte.

- Når de sitter på potta, er de stødige og har beina godt plantet på gulvet. Det føles mye tryggere enn å sitte og vippe på dokanten, sier Misvær.

Truse INNI bleia

«Problemet» med dagens bleier er oppsugingsevnen. De er rett og slett for behagelige å ha på seg.

- Bleiene gjør at huden mister den stimulansen den får av å bli våt og kald. Våt og kald hud sender nemlig impulser til hjernen om at barnet har tisset på seg, og disse impulsene påskynder hjernens modning og kobler det å tisse på seg med at senga blir våt, forteller Hofsli.

Et godt tips kan være å bruke truse innenfor bleien, råder uroterapeuten. Da blir huden våt og får den stimulansen som skal til for at hjernen modnes, uten at det blir for mye styr om natta.

I barnets tempo

Det er viktig ikke å være for ivrig. Bleieslutt skal skje i barnets tempo. Vær på utkikk etter tegn på at barnet er klar for å slutte, for eksempel at barnet holder seg tørt et par timer i strekk, eller at det våkner med tørr bleie.

- Det kan være lurt ikke å gjøre så mye vesen av at barnet skal slutte med bleie. Er barnet uinteressert, eller blir veldig stresset? Ta i så fall på bleien igjen og vent, råder Hofsli.

Hun får støtte av Nina Misvær.

- Ikke stress, bleieslutt må ikke bli en maktkamp. Ta kontakt med helsestasjonen og spør om råd hvis du er usikker på dette med pottetrening.

Les også:

DO-TRENING: Har du planer om at poden skal slutte med bleier i løpet av sommeren, er det lurt å starte treningen nå.

DO-TRENING: Har du planer om at poden skal slutte med bleier i løpet av sommeren, er det lurt å starte treningen nå. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Her er lesernes beste tips for bleieslutt

Slik får du barnet til å slutte med smokk

Få selvstendige barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning