Emily Bear er ikke som alle andre tiåringer i USA. Jenta som kommer fra Rockford i Illinois blir omtalt som den nye Mozart.

Hennes uvanlige pianotalent ble oppdaget allerde da hun var to år gammel. Det var hennes bestemor som først så et helt spesielt talent i sitt kjære barnebarn. Allerede som treåring komponerte hun sin egen musikk, og til dags dato har hun komponert over 350 klassiske stykker.

Kombinasjon av arv og miljø

Så hvordan kan slike barn som Emily spille et så avansert instrument som toåring uten opplæring?

Anne Mari Torgersen ved psykologisk institutt på Unversitet i Oslo mener at dette er en kombinasjon av arv og miljø.

- Det ligger helt klart en stor arvelig komponent ved denne type musikalsk begavelse, men om man videre blir en god musiker kommer an på miljøet disse barna vokser opp i, og om de blir støttet i sin videre utvikling, forklarer Torgersen.

Ikke press barna

Barn som Emily hadde ikke hatt de samme forutsetningene uten støtten fra familien. Torgersen påpeker at foreldre gjør lurt i å nære under barnas naturlige talent, men at det er viktig ikke å legge press på dem.

- Når vi ser ekstreme musikktalenter for eksempel fra land som Kina skal vi huske på hvor mye disse barna øver hver eneste dag, sier hun og legger til at selv om de er genier på sitt spesialfelt er det ikke sikkert de har en generelt høy IQ.

- Derimot har barn med veldig høy intelligens ofte talent innen flere områder, sier Torgersen.

Ekspertenes råd:

  • Ikke press dine ambisjoner på barnet
  • Tilrettelegg for god veiledning
  • La barne utvikle seg i sitt eget tempo
  • Vær en positiv støttespiller uansett resultat

Sterke genetiske evner

Professor ved Norges Musikkhøgskole, Harald Jørgensen mener Emily Bear tilhører en sjelden gruppe barn med sterke genetiske evner, men at hun aldri hadde blitt så ekstraordinær på egenhånd.

- Selv uten veiledning hadde hun sikkert blitt god, men aldri det nivået hun nå er på, forteller Jørgensen.

Familien har en mye større påvirkning for barnas talentutvikling enn det mange tror, det gjelder også for andre områder enn musikk.

- Foreldrene må legge til rette for treningen, enten i hjemmet eller ved undervisning utenfra. Som med alt annet er det viktig å starte tidlig med opplæringen, og barna må selvsagt også ha en indre "drive" og ha en målrettet trening, sier Jørgensen.

( Den lille gutten som spiller ping-pong med faren sin ble raskt en hit på youtube)

Ekspertiseforskning

Harald Jørgensen har sett mye på spørsmålet rundt hva som avgjør et menneskets talent, det evige spørsmålet om arv eller miljø er det avgjørende.

Denne forskningen kalles ekspertiseforskning. Ekspertiseforskningen studerer personer som har utmerket seg innenfor ett eller annet, enten det er i sjakk eller på klaver, i matematikk eller svømming.

Kombinasjon av arv og miljø

Spørsmålet som stilles, er: Hvorfor er det noen som viser så eksepsjonelle prestasjoner på et felt? Det er en, historisk sett, svært gammel oppfatning at noen mennesker har "fått noe" som andre ikke har, for eksempel fra Gud.

Jørgensen mener heller det er flere faktorer som spiller inn, en klar kombinasjon av arv og miljø.

- Diskusjonen rundt dette tema kan pågå i det uendelig, men etter min mening er det snakk om begge deler, samspillet vil alltid være der, uansett talent, understreker han.

( Lilly som kan peke ut alle landene i verden på kartet hjemmet imponerer stort)

Utvikler norske talenter

Leder for unge talenter ved musikkinstituttet Baratt Due, Alf Richard Kraggerud er helt enig i at det er et samspill mellom arv og miljø.

- Historisk sett ble et spesielt talent alltid begrunnet med arv, det var lettere slik når man ikke forstod årsaken, sier Kraggerud.

Barratt Due musikkinstitutt er i dag ledende på talentutvikling i Norge. Unge talenter fra Barratt Due har hevdet seg oppsiktsvekkende godt i en rekke nasjonale og internasjonale konkurranser, festivaler og konserter.

La barna bestemme tempo

Kraggerud ser daglig hvor viktig støtten fra familien er, men at det også er viktig å ha et nyansert forhold til talentet og la barna utvikle seg i eget tempo.

- Det nytter lite å presse barna. De må ville øve selv, og vi legger stor vekt på motiverende undervisning som legger til rette for hver enkelt elev, sier Kaggerud.

Han mener at dersom man tråkker over barnets integritet og presser dem, viser det seg kun negativt senere i livet.

- De aller fleste foreldre ønsker de aller beste for sine barn, men dessverre blander noen mellom sine egne og barnas ambisjoner, sier Kraggerud.

(Asher Bradshaw er kun seks år gammel, men bedre på skateboard en de fleste)

Ikke fokuser på resultat

Det er ifølge lederen for unge talenter ved Baratt Due flere utfordringer for foreldre som har barn med spesielle talenter.

- Unngå for all del å skape fallhøyder for barna. Fokuserer du kun på et resultat blir det en stor skuffelse dersom de ikke er på topp til en hver tid, sier han.

Vær så positiv som mulig er hans beste råd.

- Legg heller vekt på at det de holder på med er gøy, og at de heldige som får drive med nettopp denne aktiviteten, forklarer Kraggerud.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barn iPad-utgave om graviditet og fødsel er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Begavede barn er oftere deprimert

20 tegn på vidunderbarn

Slik blir barnet glad i musikk

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!