Gode råd:

* La barnet ditt få utforske kroppen sin og la barn leke seksuelle leker hvis de ønsker det

* Ikke forstyrr barna hvis de vil leke seksuelle leker

* Vis respekt for deres privatliv

* La barnet/barna få leke alene uten forstyrrelser fra voksne

* Ikke le av barn som leker seksuelle leker

* Hvis barnet ditt leker seksuelle leker i full offentlighet, kan du rolig forklare at det er noe vi gjør når vi er alene

* Barn må lære å respektere andres grenser. De som ikke vil være med på leken, skal slippe

Kilde: Voksne for Barn

- Hver gang hun har lagt seg, begynner hun straks å onanere, skriver en frustrert forelder på Doktor Online. Jenta hun snakker om er tre år gammel og venninne av hennes egen datter. Onaneringen er problematisk fordi jenta gjør det når hun overnatter på samme rom som hennes egen datter.

Fast rituale

- Det er nokså åpenbart selv om hun gjør det under dynen. Det samme gjentar seg med det samme hun våkner hver morgen, skriver forelderen i et innlegg på Doktor Online, der hun spør hvordan hun skal gripe saken an.

- Det du beskriver høres ganske normalt ut. Mange småbarn onanerer, og kan gjøre det helt ned i 1-årsalderen. Det som vanligvis skjer er at barnet tilfeldig oppdager at det er godt å stimulere seg selv, svarer barnelege Gunnar Oftedal.

Les hele innlegget og Oftedals svar her.

Utforsking i barnehagen

En annen forelder reagerte da han fikk vite at sønnen og en barnehagekompis hadde puttet tissen i hverandres munn under lek i barnehagen.

- Jeg blir irritert på barnehagen som lar dem leke uten tilsyn! Samtidig blir jeg kvalm av hele situasjonen.. Er dette "normalt" i den alderen, eller gikk det for langt?, spør den frustrerte faren.

Les også: Vil ha sexleker i barnehagen (ekstern link til Nettavisen)

- Det er helt vanlig at barn eksperimenterer med eget og andres kjønnsorgan som en del av den seksuelle oppvåkningen. Slik eksperimentering foregår ofte med begge kjønn og er en del av de fleste barns utvikling, svarer sexolog Gro Isachsen.

Hun presiserer at det er viktig å møte barna med åpenhet og aksept i slike situasjoner.

- Snakker du strengt til ham og gir uttrykk for at du er skuffet og sint på ham for det som skjedde, kan det sette sine spor på den voksne seksualiteten hans, skriver hun.

Les hele innlegget og Isachsens svar her.

Halvparten gjør det

Det er viktig å skille mellom voksen seksualitet og barns seksualitet. Når barn utforsker, blir de kjent med sin egen kropp og finner ut hva som er hvor, og noen ganger finner de ut at det kjennes godt å stimulere seg nedentil. Noen barn er mer utagerende enn andre på dette området.

At barn utforsker seg selv, er helt naturlig. De kan begynne allerede i 1-årsalderen. En amerikansk undersøkelse av 1000 barn viste at over halvparten begynte med utforsking av kjønnsorganene i 2-3-årsalderen. Aktiviteten økte opp mot 5-årsalderen, for deretter å avta. 15 prosent av barna i undersøkelsen onanerte.

Gnir seg mot ben

Ofte er barn mer subtile i sin eksperimentering. En mamma opplever at sønnen på 2 år gnir kjønnsorganet sitt mot armene og bena deres, og mot puter, til det blir hardt.

- Det eneste rådet vi har fått er å vaske kjønnsorganet hans, men det hjelper ikke, skriver hun.

Les hele innlegget og sexolog Gro Isachsens svar her.

Ereksjon i livmor

NRK-programleder Klaus Sonstad intervjuet psykologiprofessor og sexforsker Bente Træen om barns seksualitet i forbindelse med TV-serien Kos og Kaos. Træen kan fortelle at gutter kan få ereksjon til og med før de er født.

- Barn er seksuelle helt inn i mors liv. Det er registrert at guttefoster får ereksjon. Det er en spontan ting. Senere lærer barn seg seksualitet i samspill med omgivelsene, skriver NRK Puls.

Lagde film

Helsetilsynet har, i samarbeid med psykolog Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, laget en film om barns seksualitet til veiledning for foreldre, helsestasjoner og barnehager.

Filmen tar for seg barns seksuelle språk, utvikling frem til puberteten, og hvordan lære barn å sette grenser. Filmen veksler mellom faktaopplysninger, intervjuer med foreldre, barn og fagpersoner, og kan bestilles fra Pedagogisk forum.

Gode tips på nett

Foreningen Voksne for Barn er en ideell medlemsorganisasjon som arbeider for barn og unges psykiske helse, og ble stiftet i 1960 under navnet Mental Barnehjelp. 1996 skiftet de navn til Organisasjonen Voksne for Barn.

Voksne for Barn har en oversiktlig og informativ sak om barns seksualitet på sine nettsider. De gir blant annet informasjon om hvordan vi kan se forskjell på vanlig barnlig seksualitet og tegn til seksuelt misbruk.

Kilder: Helsetilsynet, Voksne for Barn, NRK, Nettavisen, Wikipedia, Tidsskrift for den norske legeforening, Doktor Online

Les også:

Skal foreldre stoppe barns sexlek?

Barn tror ikke foreldrene har sex

Lyst på en Elvis-drakt?

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!