Barns hemmelige passord

- Mange opplever at barns internetthverdag er fremmed, sier kommunikasjonssjef Øystein Samnøen i Barnevakten.

IVRIG PÅ INTERNETT: Mange foreldre har liten oversikt over barnas internettbruk.

IVRIG PÅ INTERNETT: Mange foreldre har liten oversikt over barnas internettbruk. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert
BARNEVAKTEN: Øystein Samnøen i Barnevakten mener det er viktig at foreldre engasjerer seg i barns nettbruk.

BARNEVAKTEN: Øystein Samnøen i Barnevakten mener det er viktig at foreldre engasjerer seg i barns nettbruk. Foto: FOTO: Silje Mikalsen

Han mener dette er forklaringen på at 70 prosent ikke kan passordene til barna sine. Tallet er hentet fra en undersøkelse på internett der over 4700 kvinner har svart. Undersøkelsen er gjort av Klikk.no og barnimagen.com.

- Det viktigste er at foreldre engasjerer seg i barnas nettbruk. Om man skal ha tilgang til passordene er et spørsmål om tillit og ansvar. Skillelinjen går for mange mellom barne- og ungdomsskolen, fortsetter Samnøen.

Sosiale nettbrukere

Chatting, spill, mail og nettsamfunn; barn bruker en større andel av tiden på internett til sosiale aktiviteter enn voksne. Ifølge en rapport fra Medietilsynet chatter åtte av ti norske barn i alderen 8-18 år.

- Foreldre bør legge vekt på å lære bort gode holdninger på alle sosiale arenaer. Jeg synes at man gjerne kan ha tilgang til for eksempel barnets MSN, men bare gå inn sammen med barnet for at det ikke skal føle seg overvåket.

I forhold til de yngste er det ekstra viktig å veilede og sette grenser.

- Let frem barnevennlige sider som de kan bruke og sjekk gjerne loggen for å fange opp om de har kommet innom skumle sider.

Bilder på avveie

Det er ikke uvanlig at barn i 5-6 år alderen bruker nettet til spill.

- Etter hvert som de begynner stadig tidligere blir de også mer kritiske til det de ser og gjør på nettet. De forstår at man ikke skal ta alt for god fisk.

Samnøen oppfordrer foreldre til å være spesielt oppmerksomme i forhold til publisering av bilder og personlige opplysninger.

- Dette gjelder ikke bare barna, mange voksne legger også ut bilder uten å tenke over at de kan misbrukes. Høyoppløselige sydenbilder av storesøster i bikini kan fort havne på avveie.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning