Det er tema som opptar de aller fleste foreldre med barn allerede fra 3-årsalderen og oppover. Og noe alle foreldre vil være nødt til å ta stilling til før eller siden. Vold dukker opp på hyppig på både TV, film, nett og spill, så å skjerme barna fullstendig er verken mulig.

Men når er det egentlig OK å la barna få se på noe som inneholder episoder av vold?

Og hvordan forklarer man barna hva som skjer? Det finnes mange ulike typer vold i media, både via nyhetssendinger, spill og på film. Og hvordan snakker man med barna om hva de ser?

Mye underholdning er voldelig

Selv om man kanskje forbinder ordet vold med episoder av en grovere karakter, så er det faktisk viktig å huske på at også tegnefilmer beregnet på ganske så små barn inneholder vold.

- Se bare på Tom og Jerry, forklarer barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen til Foreldre & Barn.

- Mange av de episodene de utsettes for er jo ganske så voldelige, og hadde disse tingene skjedd med virkelige mennesker, så ville man jo mest sannsynlig dødd eller blitt hardt skadet.

Gerhardsen mener det er verdt å tenke over hvorfor det absolutt er slik at underholdning i så stor grad er basert på vold.

Lærer av tegnefilm

- I mange komedier er det jo slik at det er disse episodene med vold som er de som man skal le av. Situasjoner med voldelige episoder, også i tegnefilmer, blir jo presentert som morsomme, forklarer psykologen.

Når det kommer til tegnefilmer, har man kanskje en tendens til å tenke at innholdet er nokså uskyldig.

- Er det nødvendigvis slik at man skal plante en 2-3 åring foran denne typen tegnefilmer? På mange måter kan man jo si at barn læres opp til å synes vold er morsomt, sier Gerhardsen.

Barn trenger å skjermes for enkelte typer vold.

AGGRESSIVE AV VOLD: Det er bevist at barn kan bli både tydelig urolige og aggressive av å se på ulike typer vold. © FOTO: Colourbox

Å se på noe med voldelig innhold kan ha følgende reaksjoner hos barn

 • Frykt, redsel og bekymring
 • Viser seg ved mer behov for å være nær sine kjære
 • Vil ha lyset på og døren åpen når de legger seg
 • Økt behov for fysisk kontakt, reagerer på atskillelse
 • Søvnforstyrrelser - problemer med å få sove, mareritt
 • Stiller spørsmål eller formulerer tanker
 • I noen tilfeller blir de mer barnslige og kan begynne å tisse på seg, snakke mer "babyspråk" m.m
 • Tristhet, mer irritabilitet

Kilde: Barneombudet

Blir "avstumpet" av å se mye vold

Psykologen mener at den største faren ved at små barn får se filmer og spille spill som inneholder mye vold, er at de får et avstumpet og likegyldig forhold til det. De bør derfor skjermes for vold slik at de beholder evnen til å bli opprørt av å se at andre har det vondt, mener Gerhardsen.

- Man skal jo ikke bli vant til å se på andres lidelse.

Gerhardsen forklarer at fra 6-7 års alderen kan barn i større grad ta stilling til om vold er vondt og trist for dem det skjer med, og vil kunne stille spørsmål og få svar som de forstår.

Skiller tidlig mellom virkelighet og fiksjon

Ikke all vold er lik. Det er viktig å skille mellom "underholdningsvold" og vold fra virkeligheten.

- Barn bør være kommet i eller i alle fall nærme seg skolealder før de får se Dagsrevyen og andre nyhetssendinger som inneholder ekte vold.

Barn opplever nemlig tidlig at dette er "ekte" vold, ikke skuespill, og blir redde og engstelige. Barn "leser" oss voksne mye mer enn man kanskje tror

- Når de ser på nyhetssendinger som inneholder vold og sterke scener, så ser de på måten voksne rundt dem reagerer på, og blir redde.

Siden barn ikke kan være rasjonelle i forhold til virkeligheten på samme måte som voksne, anbefaler psykologen at barn når skolealder før de får se på nyheter sammen med mor og far.

- Det er jo ikke noe mål i seg selv at barn skal få greie på alt som er vondt i verden, forklarer Gerhardsen.

Barn bekymrer seg ofte over ting, og kan føle seg både frustererte og hjelpeløse når de eksponeres for vold på denne måten, mener hun.

Viktig å snakke med barna om det de ser

Barn kan bli både redde og engstelige av å se på vold. Mor og far må bidra med betryggende ord og forklaringer.

Fra denne alderen kan barna se:

 • Tegneserier med "morsom" vold, a la Tom & Jerry: Fra 4-års alder og oppover
 • Ekte vold - nyheter: Fra 6-7-års alder - men må sees sammen med en voksen
 • Filmer og spill med noe vold: Fra 10-12-års alder. Men viktig å sjekke hvilken vold det dreier seg om. Sjekk moralen på volden, om "de gode" vinner og "de slemme" må fjernes, eller om det dreier som om spill hvor moralen er snudd på hodet.

Ta hensyn til at barns utviklig og modenhet utvikles i forskjellige tempo, og at store individuelle forskjeller forkommer.

Kilder: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, Medietilsynet og CjildrenNow.org

Krisepsykolog Atle Dyregrov og kollega Magne Raundalen utarbeidet retningslinjer for hvordan foreldre burde snakke med barn om terror-rettsaken tidligere i år.

Dyregrov understreker at det er viktig å ha et godt klima for samtale, tilpasset deres alder og forstand.

- De voksnes verden skal ikke presses ned over barn, og man skal huske på at de trenger å beskyttes mot inntrykk som de ikke klarer å bearbeide. God informasjon virker dempende på barns uro. Men det er viktig at foreldre er reflektert over hva barn får se, når de ser, hvor ofte de ser og hvem som er tilstede når de ser, sier Dyregrov.

Derfor trenger vi aldersgrenser

Nyhetssendinger har det ikke, men både filmer og spill kommer med satte aldergrenser som viser hvem disse er beregnet på. Men selv om aldersgrensene er satt av fagfolk, er de ikke tilpasset hvert enkelt barn.

Hva gjør det med barn å se TV eller spill med voldelig innhold?

SKUMMELT: Barn ser tidlig forskjell på vold som er "ekte", som på nyhetene, og vold som er bare film eller spill. © FOTO: Thinkstockphotos

- At de er gamle nok i forhold til aldersgrensen, behøver ikke det bety at de burde se dette, advarer psykologen.

- Mange voksne liker jo ikke skrekkfilmer, og blir redde av dem, selv om de er gamle nok til å se dem.

I Norge er det Medietilsynet setter aldersgrenser på film.

- . Loven sier at det skal legges avgjørende vekt på om filmen kan påvirke sinn eller rettsoppfatning på en skadelig måte, forklarer seniorrådgiver Berit Andersen hos Medietilsynet.

Vurderer modenhet

Medietilsynet bruker begrepet skadelighet om noe som kan skape angst, vekke uro, eller virke skremmende på barn under aldersgrensen.

Begrepet brukes også i forbindelse med innhold og tematikk som antas å virke forstyrrende eller følelsemessig opprivende på barn og unge i en gitt alder.

- Det kan selvsagt være store individuelle forskjeller på hva barn og unge tåler av inntrykk, forklarer Andersen.

- Men i vurderingene legges det vekt på hvordan filmopplevelsen kan virke der og da i kinosalen, og om barnet klarer å bearbeide filmen i etterkant.

Foreldre må utvise nettvett når det gjelder barn og hva de ser på av vold.

NETTVETT: Barn eksponeres for vold både gjennom spill, film og TV. Eksperter råder foreldre til å holde streng kontroll med hva slags type vold barna ser på. © FOTO: Thinkstockphotos

Slik påvirkes barn av vold i media

Barn under 6 år har en liten evne til å skille mellom "fantasi-vold" som drager og troll som er skumle, og vold som er ekte og på nyhetene.

Fra 6 til 10 år er rent psykologisk sett barn mest sårbare i forhold til hva de ser på nyhetene.

 • De vet forskjell på fantasi og virkelighet, men de mangler evne til å se ting i perspektiv.
 • I stedet for å bekymre seg for monstre under sengen, kan de bli bekymret for "virkelige" ting som kidnapping, bilulykker og orkaner.
 • Denne perioden er det svært viktig å være tilstede og se på nyhetene sammen med barna, og huske på at man kan skru av om man ser at ting opprører og skremmer barna.

Fra 11 år og opp har barn som regel blitt med media-smarte.

 • De har en større forståelse av forskjellen på fakta og fantasi, og utvider sitt eget perspektiv nesten daglig.
 • Konstant påvirkning fra media også kan føre til motstridende informasjon og opplevelser også for de store barna.
 • Du klarer ikke som foreldre til et neste tenåringsbarn å overvåke alt barna ser i media, men det er ekstremt viktig å finne ut av hva barna ser på og spiller ofte, og snakke med dem om det.

Kilde: Nettstedet ChildrenNow

Gerhardsen tror mange foreldre overser aldergrenser og mener at jo da, deres barn kommer helt fint til å takle å se noe med en litt høyere aldersgrense.

- Man tenker kanskje: "Han er jo så tøff, han kan fint se dette", forklarer psykologen.

- Men så ser man at ofte er det barn som er "tøffe" og utagerende som kanskje burde skjermes mest. Og som blir mer påvirket og mer urolig av å se noe som inneholder vold enn barn som man kanskje tenker er sartere i utgangspunktet.

Psykologen forklarer at reaksjoner som barn kan ha etter å ha sett vold kan være svært forskjellige, og kan slå ut over flere dager etterpå.

Forskjell på moralen i spill

Gerhardsen forklarer at foreldre burde være spesielt på vakt når det gjelder vold som forekommer i spill. Spesielt de som er beregnet på gutter.

- Det viktigste du gjør er å snakke med barna. Finn ut hva slags spill de spiller hos kameratene sine og hva slags spill de ønsker seg. Ikke bare kjøp ukritisk fordi at nå har de nådd en viss aldersgrense, forklarer psykologen.

- Det som viser seg igjen og igjen er problemet med disse spillene er at ikke bare er de svært voldelige, men også moralsk forvridde.

Psykologen forklarer at det finnes flere populære spill hvor man ikke er helten og skal redde de gode fra det onde, men at man faktisk får poeng for å skyte sivile, og bruker penger som man vinner for å kjøpe og betale for prostituerte.

- Jeg mener det er viktig å gå greie på hva slags vold det er spillene inneholder, og sjekke det moralske innholdet, forklarer Gerhardsen.

Det er forskjell på om det er godt mot ondt, om man skal bruke makt eller våpen for å redde noen, eller om volden bare er for å få mer makt eller penger, mener hun.

Sette klare regler

Psykologen mener det er viktig at foreldre tidlig tar stilling til hva som er OK hjemme i deres hus.

- Sett regler for hva barna ser på og spiller, slik at barna blir klar over hva som er lov og ikke lov i deres hus - uavhengig av hva kompiser eller venninner får lov til hjemme hos seg selv, forklarer Gerhardsen.

Snakk også med foreldre i barnas barnehager og skoler om hva som er lov hjemme hos de barna dine egne barn omgås.

- Forklar barna hvorfor du ikke synes vold er morsomt eller underholdende, hvorfor det er galt det som skjer i spillet og hva som er konsekvensene av vold, understreker psykologen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!