Barn som vokser opp i hjem med faste leggetider og som får tilstrekkelig med søvn, skårer høyere på en rekke utviklingsmessige målinger.

Dette ifølge en studie som nylig ble presentert på den interansjonale søvnkonferansen SLEEP 2010, the 24th annual meeting of the Associated Professional Sleep Societies, melder helsenettstedet Health24.

Gode språk- og matteferdigheter

Blant søvnvaner var det å ha en fast leggetid en tydelig faktor som gav flest positive utviklingsmessige resultater hos 4-åringer.

Tips til gode søvnvaner

Tips til hvordan unngå søvnforstyrrelser hos barn:

  • Vær konsekvent i gjennomføringen av positive rutiner rundt sengetid
  • La barnet lære seg å sovne på egen hånd i egen seng
  • Sett, formidle og gjennomfør tydelige grenser
  • Oppmuntre til bruk av kosedyr
  • Ha det lyst på soverommet under høneblunder, mørkt om natten
  • 18-20 °C er passe soveromstemperatur
  • Alminnelige lyder i huset er bra, men det bør ikke være for mye støy
  • Hold TV og elektronisk utstyr vekk fra soverommet
  • Ikke gi barnet drikke med koffein

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening, «Søvnforstyrrelser hos barn og ungdom»

4 år gamle barn som har regler for når de må gå til sengs, har bedre språkforståelse, lese- og matteferdigheter sammenlignet med andre barn.

Også det å ha en tidlig leggetid virket positivt inn på de utviklingsmessige målingene, ifølge studien.

- Småbarn bør sove halve døgnet

Søvnekspert Olav Skatvedt er helt overbevist om at dette stemmer.

- Det er ingen som helst tvil om at tilstrekkelig med søvn, og leggerutiner, er positivt for barns utvikling, sier han til Foreldre & Barn.

- Forskning tyder på at småbarn har mer REM-søvn enn vi voksne, noe som har betydning for modningen av hjernen. For lite søvn kan føre til konsentrasjonsproblemer og uro hos barnet.

Også tidligere forskning har vist at tilstrekkelig med REM-søvn, eller såkalt drømmesøvn, er viktig for hjernen: Vi løser problemer i søvne

Konsekvenser for helsen

Overlege og søvnforsker Eli Sørensen ved Haukeland Universitetssykehus bekrefter at dårlige søvnvaner kan ha en rekke konsekvenser for barnets helse.

- Konsekvensene kan være psykiske, som atferdsproblemer, ADHD-symptomer, lærevansker og lignende, og sosiale, der barna får problemer med jevnaldrende, foreldre og andre voksne. Men også fysiske, med økning i risikoen for ulykker med behov for medisinsk behandling, og større risiko for overvekt og hjerte-karproblemer i voksen alder, sier Sørensen til Foreldre & Barn.

Her kan du sjekke om barnet ditt sover nok

GOD SØVN

© Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Eksempel på positive rutiner hos barn

18.00 Barne-tv

18.30 Vask og skifte til pyjamas

18.45 Lett kveldsmåltid sammen med en voksen

19.00 Tannpuss

19.10 Høytlesing. Barnesanger. Positiv, trygg samtale

19.30 God natt og slukking av lys

Kilde: Eli Sørensen: "Søvn, døgnrytme og søvnproblemer hos barn", Utposten nr. 7, 2009.

- ADHD-symptomer kan skyldes søvnforstyrrelser

Olav Skatvedt har en mistanke om at uro og vansker med oppmerksomhet som skyldes søvnproblemer, ofte feilaktig diagnostiseres som ADHD.

- Dette har jeg ikke tall på, men min erfaring er at en del uro hos barn har sammenheng med dårlig søvn. Jeg har jobbet med mange av disse barna, og når søvnsykdommen behandles, ordner det meste seg, mener søvneksperten.

- Sove til de våkner av seg selv

Barn trenger fornuftige rutiner når de legger seg, ifølge Skatvedt.

- Små barn bør legge seg tidlig om kvelden, og sove til de våkner av seg selv. Men dette syndes det grovt mot i mange familier, sier Skatvedt, som opplever at urovekkende mange barn gråter seg i søvn eller legger seg altfor sent, fordi foreldre ikke innfører gode leggerutiner.

Ifølge søvneksperten bør 4 år gamle barn i prinsippet ha opp mot 12 timers søvn hver natt.

- 4-åringer vil gjerne ikke sove så mye på dagen, i så fall bare korte blunder. Av den grunn bør barn opp til fem år sove 11-12 timer om natten, sier han.

Betydelig innflytelse på barns prestasjoner

Studien som ble presentert på SLEEP-konferansen, gir også en mengde informasjon om søvnmønstre hos fire år gamle barn.

Også her blir det poengtert at barn før skolealder bør få minst 11 timers søvn hver natt. Mindre søvn enn dette, var ifølge forskerne bak studien assosiert med lavere skår på matte-, språk- og leseferdigheter.

For lite søvn over lang tid har med andre ord en rekke negative konsekvenser for barnas utvikling og fremtidige skoleresultater.

- Skaper foreldre gode leggerutiner, kan det ha en betydelig innvirkning på barns tidlige språk- og leseferdigheter, sa hovedforfatter bak studien, Erika Gaylor, til Health24.

Her får du det meste av det du trenger å vite om barn og søvn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!