Oftedal er mannen bak boken "Spør barnelegen", og det er nettopp det vi gjorde. For hvorfor er det sånn at noen barn tilsynelatende tåler søvnmangel bedre enn andre? Og er det egentlig skadelig for barna om de får være oppe til klokken to på nyttårsaften?

Spør Gunnar Oftedal om barnehelse hos Doktor Online .

Farlig?

- Nei, svarer Gunnar Oftedal kjapt.

- Barn tar ikke skade av det, de tar den søvnen de trenger, fortsetter han. Som eksempel trekker han frem at tradisjonene ofte er helt annerledes i andre land.

- Jeg var i Guatemala julen for to år siden, og så småbarn som var med på julefeiringen i kirken til langt utpå natten. Da hadde foreldrene de forberedt dem på det, og latt barna sove litt på ettermiddagen.

søvn i ferien

SOVER SØTT: Barn tar den søvnen de trenger, sier lege. © FOTO: Crestock

Blir grinete

Det har sin pris å la barna være våkne lenge.

- Barna blir gjerne sure, grinete og vanskelige å ha med å gjøre når de har søvnmangel. Akkurat som oss voksne. Det er like mange forskjellige søvnrytmer og søvnvaner blant barn som det er blant voksne, derfor kan jeg ikke gi noen konkrete råd eller regler. Men det er ikke farlig eller feil å la dem være oppe, sier legen.

- Kan man ha noen forholdsregler?

- Ja. Et viktig poeng er å forberede kvelden, la dem sove litt etter middag for eksempel. Et annet poeng er at man må ha forståelse for om de er grinete dagen etter. Også må man huske på at det er vanskelig å komme inn i søvnrytmen igjen etter jul og nyttår, så da må man stramme inn og bygge det opp igjen. Det er prisen man må betale for all friheten de har hatt over jul og nyttår, sier barnelege Gunnar Oftedal.

Les også:

Gravide og drømmer: Ikke bare søte drømmer

I had a dream

Psykolog tolker din drøm

Dette gjør vi helst nakne

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!