snakk med barna om sex

ÅPENHET: Barn som føler de kan snakke med foreldrene sine om sex, vil lettere kunne fortelle om et overgrep, mener sexolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Anders Lindskog. © Foto: Yvonne Nilsen

- Fortalte foreldrene dine deg om sex da du var barn, eller var det noe dere ikke snakket om?

Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi. Han mener svaret på dette spørsmålet er avgjørende for om et barn vil fortelle foreldrene sine om et seksuelt overgrep eller ikke. Han er av den oppfatning at dersom seksualitet er et ikke-tema i hjemmet, vil barnet mest sannsynlig ikke si noe om overgrepet.

- På den måten vil jeg påstå at foreldrene aktivt kan sikre et barn fra å bli utsatt for overgrep over tid.

Eksperter råder foreldre til å ta den første sexsamtalen før barnet fyller 5 år.

Ta opp temaet selv

De fleste barn er nysgjerrige på sex og kommer før eller senere med spørsmål. Da skal man svare ærlig. Det problematiske blir når foreldre synes det er et ubehagelig tema og dermed lyver.

Mimi Bjerkestrand er tidligere leder for seksjon barnehage i Utdanningsforbundet. Hun har i et tidligere intervju sagt til Klikk.no at det vanskeligste omkring temaet er våre egne fordommer.

- Det er viktig at foreldrene har et avslappet forhold til seksualitet og ikke påfører barna skyld og skam, sier Bjerkestrand.

Lindskog oppfordrer foreldre til å reagere dersom barnet ikke bringer spørsmål om seksualitet på banen. Muligens har noen kommet deg i forkjøpet, for eksempel en barnehageansatt. Men det kan også være at en bestemor har hysjet og sagt at dette skal man ikke snakke om. Derfor bør man selv bringe temaet på bane og forsikre seg om at barnet vet.

Hva sier man?

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder for Institutt for pedagogisk sexologi og terapi. Hun er en kjent, norsk foredragsholder og har jobbet med seksuelle overgrep mot barn siden 1986. Hun står også bak boken "Si det til noen - en bok om seksuelle overgrep mot barn og unge".

Wiede Aasland mener man må snakke med barn om både gode, vonde, lovlige og ulovlige hemmeligheter og berøringer.

snakk med barna om sex

SNAKK OM ALT: Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning mener man må snakke med barn om både gode, vonde, lovlige og ulovlige hemmeligheter og berøringer. © Foto: Privat

Eksempler på hva man kan si til barnet om sex er:

 • Det er vanlig at voksne koser med hverandre og at de er nakne og tar på tissene til hverandre.
 • Når mamma og pappa koser med hverandre stikker pappa tissen sin inni mammas skjede fordi det er godt og de liker det.
 • Det er lov å ta på tissen sin, men det bør du gjøre når du er alene og ikke sammen med andre.
 • Barn blir til når pappaer tar tissen sin inn i mammas skjede.
 • Voksne har ikke lov til å ta på tissen til barn og det vet voksne. Hvis noen gjør det, må du si til meg.
 • Du må fortelle meg hvis noen voksne vil ta på tissen din eller hvis en voksen vil at du skal ta på tissen deres.

Wiede Aasland forteller at dette er eksempler på setninger hun har sagt til barn helt siden 1986.

snakk med barna om sex

ÅPENHET: Barn som kan snakke med foreldrene sine om seksualitet, vil lettere kunne fortelle om et overgrep, mener sexolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Anders Lindskog ved Villa Frisk i Sarpsborg, og spesialist i sexologisk rådgivning og pedagog Margrete Wiede Aasland. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto

Bøker om seksualitet for barn:

 • Filiokus og Blåmann-Klåmann - Marit Hoem Kvam
 • Det er ikke storken - Robie H. Harris
 • Alvin Pang og hva foreldre gjør når du sover - Endre Lund Eriksen
 • Kroppen - Trond Viggo Torgersen
 • Da Emma ble Emma - hvordan et barn blir til - Kirsten Raagard
 • "Jeg er meg. Min meg!" bok av Eli Rygg og Margrete Wiede-Aasland.
 • For voksne finnes boken "Snakk om sex" av Robie H. Harris om hvordan snakke med barn og ungdom om seksualitet.

-Kall en pikk for en pikk

- Jeg har ikke opplevd en eneste gang at barn eller foreldre har sett på det som negative ting å si. Jeg synes foreldre bør si det som det er. Kall en spade en spade, en pikk for en pikk. Mange snakker om frø og går rundt grøten når de forteller barn om seksualitet. Det er mange som føler både en sjenanse og flauhet ved å snakke om disse tingene og det kan komme av foreldrenes egen oppvekst. Føler man det sånn, så gi barnet en bok og si at du synes det er flaut å snakke om, sier Wiede Aasland.

Hun foreslår at foreldre begynner å snakke med barnet om seksualitet helt fra barnehagealder av.

- I hvertfall før barnet begynner på skolen. Sett navnet på kjønnsorgan; kjønnslepper og klitoris, penis og pung. Jentetiss og guttetiss er greie begreper også. Sørg for å vite at barna vet hvordan barn blir til, at babyene ligger inni morens mage, at de voksne elsker med hverandre og at mannen putter sin penis inn i mors skjede. De gjør det fordi de er forelska og fordi de synes det er godt.

- Og om vi ser at barnet sitter og tar på seg selv i tide og utide, kan vi si at når de skal kose seg med tissen kan de gå for seg selv og heller komme tilbake etterpå. Man kan også si at de heller kan kose med tissen sin når de har lagt seg. Det er en del av sosialiseringsprosessen, fortsetter hun.

Wiede Aasland mener det er viktig at barnet får høre at er det noe det lurer på, så må det spørre.

- Jeg vil også legge til at selv om barn lærer om samleie, betyr ikke det at de kommer til å forsøke å ha sex selv. Mange barn leker at de lager mat, men de går ikke i butikken først. Mange barn leker at de puler eller sexer som mange kaller det nå, også, noen ganger før de vet hva det er, sier Wiede Aasland.

snakk med barna om sex

SNAKK OM SEX: Et godt råd for å fortelle barn om sex er å setter seg ned og leser en bok for barnet om temaet. © Foto: Thinkstockphoto

Fakta anmeldte overgrep mot barn:

I 2012 ble det i Norge anmeldt 112 tilfeller av incest. Dette tallet har økt med 36 prosent fra 2008 til 2012.

Tallet på anmeldte seksualforbrytelser i fjor viste 191 tilfeller av seksuell omgang med barn under 10 år, 339 anmeldelser for seksuell omgang med barn under 14 år og 341 anmeldelser for seksuell omgang med barn under 16 år. Tallet på anmeldte seksuelle handlinger med barn under 16 år var på 380.

Oversikten viser at det har vært en økning i anmeldelser av seksuell omgang med barn i alle de nevnte aldersgruppene fra 2008 til 2012.

Kilde: Politiets Strasak-tall for 2012

Kan forhindre overgrep over tid

- Det kan være vanskelig å forhindre det første overgrepet, men dersom barnet har en voksen de allerede har snakket med om seksualitet og forplantning, om kropp, hemmeligheter og berøringer, da håper jeg at også det sårbare barnet som utsettes for overgrep tør å si ifra til foreldrene sine.

Om det er et barn som utsettes for seksuelle overgrep hjemme, håper Wede Aasland at barnet har en annen voksen i sitt sosiale nettverk som han eller hun kan fortelle det til.

- Barn forteller dette oftest til en venn og dersom heller ikke vennen vet at dette er ulovlig, så kan det bli værende hos den utsatte og vennen i årevis, inntil de forstår at dette er galt, gjerne under seksualundervisningen på skolen.

Overgrepstallene øker

I Norge viser statistikken for 2012 at anmeldte tilfeller av seksuell omgang med mindreårige øker. (Se egen faktaboks). Tallene på anmeldte tilfeller av incest er mest oppsiktsvekkende og viser en økning på hele 36 prosent fra 2008 til 2012. Også når det gjelder tallene på anmeldt seksuell omgang med barn under 16 år, viser tallene en økende tendens.

- Hvordan kan man forklare et barn hva et overgrep er?

- Det kan man gjøre så enkelt som ved å si til barnet: "Hvis en voksen eller et barn gjør noe med deg som du ikke liker, så skal du si ifra til meg", forklarer Lindskog.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!