Allerede i 2-3 årsalderen blir barn nysgjerrige på hvilket kjønn de er:

Hva som er jentetiss og hva som er guttetiss, forståelsen av at de er forskjellige og utforsking av egen kropp.

Må bli mer akseptert

- At barn tar på hverandre og leker med sitt eget eller andres kjønnsorgan, må bli mer akseptert og bli sett på som en del av barnas utvikling, mener Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning og terapeut.

Hun har i over 30 år jobbet for at foreldre og barnehageansatte skal ha et mer avslappet forhold til at barn onanerer.

- Målet er at barna skal få et trygt og godt forhold til sin egen kropp. Selv om du som mor eller far synes at det er rart at din 4 år gamle jente har lyst å ta seg på tissen og få orgasme før hun sovner om kvelden, så ikke la det bli et problem. Ja, for de kan få orgasme de også - akkurat som voksne. Kanskje synes barnet at det er deilig før hun skal sove, sier Wiede Aasland til Foreldre & Barn.

DEBATT: Datteren på 3 år har begynt å utforske kroppen sin, noe mamma og pappa er usikre på hvordan de skal håndtere.

Slik lar du barnet utforske sin egen kropp

  • Aksepter at barnet onanerer, men be det om å vente til etterpå eller til dere er hjemme, dersom hun gjør det under middagen eller f. eks. i butikken.
  • La barnet/ barna få leke at de puler, men pass på at alle er «med på leken» og har det greit.
  • Kall klitoris for klitoris hvis barnet spør.
  • La barna få løpe mer rundt naken.

- Det er medfødt

Også helsesøster og forfatter Nina Misvær synes at denne barneseksualiteten har positive sider ved seg, ved at den dels gir barnet gode opplevelser og at barnet får forberedt seg til puberteten.

- Barn har en medfødt evne til å oppleve seksuell spenning, men hvor aktivt barnet ditt er på dette området, påvirkes av hvor åpent de voksnes forhold til seksualitet er, sier Misvær.

Blir sinte

Margrete Wiede Aasland vet at mange voksne, også i barnehagene, kan bli veldig usikre og sinte på barna - kanskje fordi de blir usikre på hvordan de skal takle det at barn onanerer.

Og kanskje har de litt problemer, skam og usikkerhet i sitt eget forhold til seksualitet, tenker hun.

- Når barna møter slike reaksjoner, kan barna også bli redde og usikre. De oppfatter at de voksne ikke liker det de gjør, og dersom de kun møter en slik holdning, sinne og i tillegg blir pålagt skam, så er det klart at de voksne kan påføre barnet skam og usikkerhet rundt egen kropp og seksualitet, påpeker spesialisten.

- Da er det de voksne som sliter. At barna koser med seg selv, skader ingen! sier hun.

«Du kan ta på tissen din etter middag»

Margrete Wiede Aasland synes at det å leke doktor nærmest har forsvunnet fra barns lek. På 80-tallet fikk barna leke mer alene, og dermed utforske hverandres kropper mer.

Flere eksperter er enige om at det er sunt å leke doktor. - Nå er ikke arenaen for det lenger der, mener hun.

- Jeg forstår at voksne kan synes det er ubehagelig at barnet ikke sitter rolig på stolen fordi barnet tar seg nedi buksa. Men se på det som en del av sosialiseringsprosessen, og si for eksempel: «Nå spiser vi middag. Du kan få leke med tissen din etterpå.».

Jente kysser gutt

VIL UTFORSKE: Allerede i 2-3 årsalderen blir barn nysgjerrige på hva som er jentetiss og hva som er guttetiss, forståelsen av at de er forskjellige og utforsking av egen kropp. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Sett grenser

Margrete Wiede Aasland anbefaler foreldre å prate med barnet om sex. Ta gjerne den første sex-samtalen før de fyller fem år.

- Barn som kan noe om sex, debuterer senere seksuelt, og de lærer å forholde seg til seksualitet på en sunn måte. La barnet få lov, men bestem heller at hun da må gå et annet sted, for eksempel på rommet sitt, anbefaler sexologen.

Man kan sammenligne det med at barnet piller seg i nesa: «Ikke pill deg i nesa mens vi spiser.». La onanien være like naturlig, understreker hun.

- Det er kun lek!

Selv om Wiede Aasland er for egen og andres utforsking av kropper gjennom seksuell lek, vil hun likevel anbefale foreldre til å stanse leken dersom en eller flere av barna ikke har det greit.

- Titt inn på rommet eller der de oppholder seg, og spør gjerne hva de leker, og om alle har det fint - selv om du godt vet hva de gjør på. Tenk at dette kun er lek, på samme måte som at barna later som at de spiser en «bløtkake» laget av sand og vann, later de også som at de puler, forklarer sexologen på en direkte måte.

- Barna vet at de bare leker sex, og de vet også at kaka i sandkassen ikke er bløtkake i virkeligheten. For barna er dette bare en lek. Dersom barna som leker sammen gjør dette frivillig, vil den voksne kunne påføre dem skam og frykt dersom de blir sinte. Barna øver seg på å lære seg å bli voksne. Det er med andre ord ikke nødvendig å stoppe sexleken.

Aldersforskjell betyr noe

Men dersom aldersforskjellen på barna er stor - for eksempel en fireåring og en åtteåring, mener imidlertid Nina Misvær at du bør du bry deg mer aktivt.

- Du kan hjelpe fireåringen å sette grenser, og veilede åtteåringen på en direkte, men positiv måte, anbefaler helsesøsteren.

Kan bli for mye onani

- Det å utforske sin egen tiss skal være spennende og litt mystisk for barna. De synes jo det er kjempegøy. De synes også det er gøy og utforske øre eller nese, men det synes ikke de voksne er noe flaut i det hele tatt - og hvorfor er det så stor forskjell? Få onanien til å bli en del av barnas oppvekst, råder Margrete Wiede Aasland.

Mange småjenter kan oppdage onani ved en tilfeldighet, for eksempel ved at de gnir seg mot noe. Gutter oppdager oftere sin seksualitet på en mer direkte måte.

- Dersom et barn overdriver onani eller seksuelle leker når andre er til stede, kan dette være et uttrykk for flukt fra noe ubehagelig, tegn på kontaktvansker eller noe i barnets liv som ikke er i harmoni, forklarer helsesøster Nina Misvær.

Les mer:

Les mer om barns utvikling

Kall en tiss for en tiss

Barneoppdragelse: Gutter vs. jenter

Barn og kjønnsroller: - Det er helt vanlig at barn liker noe tiltenkt motsatt kjønn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!