Illustrasjon: Befruktning

© Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tips til foreldrene

Begynn tidlig og gå sakte fram

Når barn er mellom tre og fem år vil de begynne å snakke om kroppsdeler og babyer. Du kan gjerne begynne å snakke med barna dine om temaet allerede da. Svar på spørsmålene deres, men ikke vær mer detaljert enn det de er klare for.

Bruk aldri kjælenavn

Foreldre har ofte en tendens til å snakke om kjønnsdeler som "den der nede" eller "det stedet", men det forvirrer bare barna. I verste fall kan en liten jente utvikle seg til en kvinne som trenger hjelp med et dårlig fungerende seksualliv.

Slå til når det er aktuelt.

Enten det er en film om graviditet i tenårene eller om graviditeten til den 16 år gamle søsteren til Britney Spears, se på disse episodene som en gyllen anledning til å ta opp emnet, men selvfølgelig skal du gjøre det mer relevant i forhold til barna dine. Med yngre barn, griper du sjansen når de selv spør, eller ta opp temaet med en bok.

Ikke bruk deg selv som eksempel

Når du forklarer et samleie mellom to parter, er det viktig at du ikke bruker deg selv som et eksempel. De fleste barn vil ikke vite om mamma eller pappa i en slik sammenheng!

Snakk om forskjellige typer sex

Sex er et ganske bredt begrep, så når tiden er inne og barna er blitt tenåringer, er det viktig at dere snakker om både oral- og analsex. Det er viktig fordi disse formene for sex også kan gi kjønnssykdommer.

Ikke utelukk noe

Barn er seksuelle vesener med seksuelle følelser, så onani og seksuell fantasi bør også inngå i samtalene. La barna få vite at begge deler er ok, så lenge de gjør det privat.

Svar på spørsmålet

Bruk enkle ord og forklaringer som barnet kan forstå. Kanskje må "sædcelle" byttes ut med frø. Husk at barnet ikke forbinder det å lage en baby, med et samleie eller sex. Det er det vi voksne som gjør.

Kilder: Psykoanalytiker Gail Saltz ved Weill Cornell School of Medicine, Siv Gamnes ved Sex og samfunn

Klikk.no viser deg i samarbeid med Doktor Online og Sex og samfunn hvordan du skal takle barns spørsmål om seksualitet. Tips nummer én er å fjerne samleiet, og vår egen definisjon av seksualitet, når vi snakker med barna.

Ikke voksent

Når barn spør sine foreldre hvor babyer kommer fra, gjør de det uten å tenke på sex. Det er det vi voksne som tenker på. Barn vet ikke hva sex er, og selv om de har begynt å utforske sin egen seksualitet, er det langt fra barnas uforskende handlinger til den definisjonen vi voksne har av ordet.

- Jeg tror nøkkelen er å fjerne seg fra våre egne oppfatninger av seksualitet, sier leder i Sex og samfunn (ekstern lenke), Siv Gamnes. Hun opplevde storm og ble anklaget for å være pedofil da hun i 2004 gikk ut i media og ba om seksualundervisning i barnehagen.

- Jeg mener at barn trenger å vite om seksualitet fra 4-5-årsalderen eller enda tidligere. Barn begynner tidlig å utforske sin egen og andres kropp, og da kan det være fint å vite hva som er greit å gjøre med seg selv - og hva som er greit å gjøre med andre.

Kan hindre overgrep

Får barna et inntrykk av hva som er lov og ikke lov, vet de også når de blir utsatt for overgrep, mener Gamnes.

- Jeg har jobbet mye med ungdommer som er blitt utsatt for overgrep, og det er en rød tråd at de ikke har visst at det som skjedde var galt - annet enn at de har måttet holde det hemmelig. De blir ikke traumatiserte før senere, når de får vite det gjennom media eller andre steder, at det var galt. Inntil da har de kanskje trodd at alle går rundt med slike hemmeligheter.

- Det begås overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder, så jeg mener ikke at man kan redde alle. Men en stor del av overgrepene skjer i prepuberteten, derfor burde vi kunne fortelle barna hva som er rett og galt i forhold til kropp allerede da, mener Gamnes.

Natulig nysgjerrighet

Det er også mange andre spørsmål barn har innen begrepet seksualitet.

- De er nysgjerrige, vil vite hvorfor en har sånn tiss og imens de selv har en annen tiss, for eksempel. Og de prøver ut ting og leker med kroppene sine, det er helt naturlig. Og det har ikke noe med det vi voksne som oftest definerer som seksualitet å gjøre. Hvis jeg sier "seksualitet" til en voksen, vil vedkommende først tenke på samleie - deretter på onani, forklarer Siv Gamnes. Men seksualitet (ekstern lenke) er et begrep som omfatter veldig mye mer enn bare samleie, sier hun.

"Fjern" sexen

- Derfor er foreldrene nødt til å fjerne seg fra egne tanker om seksualitet for å kunne møte barna med åpenhet og aksept når de for eksempel spør hvor de kommer fra. Hvis ikke, risikerer vi å snakke barna over hodet, og de kan sitte igjen med flere spørsmål enn svar, sier Gamnes.

- Og hvis de lurer på noe, kan man jo spørre dem hva de vet allerede. Da finner man et ståsted og utgangspunkt for samtalen. Hvis man synes det er veldig vanskelig, eller har barn som aldri spør om slike ting, kan man støtte seg til litteraturen. Det finnes mange flotte illustrerte bøker, som Hvor ble det av Benny? , med flotte illustrasjoner.

Barn og seksualitet

EKSISTENSIELT: Foreldre har ingen grunn til å bli flaue eller brydd når barn lurer på hvor de kommer fra. Barna kobler ikke babyen med selve seksualakten, og det behøver heller ikke foreldrene å gjøre når de skal snakke med barna. © Foto: Crestock/Royal Five

Vær åpen

Sexolog Gro Isachsen får ofte spørsmål relatert til barns seksualitet.

- Foreldre bør snakke om seksualitet på samme måten som de snakker om alt annet barnet spør om, sier Isachsen til Klikk Foreldre.

- Åpenhet, ikke flauhet er nøkkelord.

Tilasset informasjon

Gro Isachsen mener at hva vi sier eller snakker om når det kommer til sex, bør tilpasses barnets modenhet.

- Det er ikke bare viktig å snakke om sex. Det er minst like viktig å la barnet få et godt forhold til egen kropp ved å være fysisk nær, at kos blir en del av hverdagen og den ubetingede kjærligheten, sier hun.

- De bør også erfare att kjærtegn ikke bare er noe vi voksne gir barna, men også at voksne koser med hverandre.

Trygge barn

- Alt for ofte har de med lystproblemer aldri sett de nære voksne som erotiske vesen, ofte har de ikke en gang sett foreldrene gi hverandre en klem, forteller Gro Isachsen.

- Da kan de få problemer med nærhet og seksualitet når de selv blir foreldre.

Gro Isachsen er Klikk.no og Doktor Online sin rådgiver innen seksualsaker. Dersom du lurer på noe vedrørende barn og seksualitet, kan du spørre henne direkte via Doktor Online.

Les også:

Jente (10) filmet seg med mobilen

Sex kan skremme barna

Slik blir sexlivet ditt i årene framover

Vil ha barnefrie hoteller

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!