barn,allergi,pollen,forkjølelse,bjørk,gress,c-vitamin

ALLERGISK: Even (4) hadde langvarige "forkjølelser" hver vår og sommer. Det viste seg å være pollenallergi. © Foto: privat

Symptomer på pollenallergi

 • Kløende, rennende eller tett nese
 • Kløende, rennende, røde eller hovne øyne
 • Nysing, ofte serienysing
 • Kløe i munn, hals og svelg
 • Tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne

Kilde: Vitusapotek.no

Har barnet ditt en vårforkjølelse eller pollenallergi? Det er ikke alltid så lett å vite. Går ikke forkjølelsen over innen rimelig tid, kan det være pollenallergi.

Symptomene er nemlig til forveksling like. Men noen tegn kan du ser etter: Er du allergisk, nyser du ofte i serier. Ved en forkjølelse nyser du gjerne bare ett eller to nys om gangen. Kløe i øyne, nese og rennende øyne er mer vanlig ved pollenallergi. Er du forkjølet blir snørret gjerne slimete, mens det ved allergi ofte er tyntflytende.

Langvarig "forkjølelse"

Even (4 ½) har vært plaget av luftveisinfeksjoner og øreverk hver høst og vinter siden han var 1 ½ år. Derfor reagerte ikke mor Elin Gausel Gjelstein nevneverdig på at sønnen tilsynelatende var forkjøla over mange uker i fjor vår og sommer.

Det var ikke før han ble rød og hoven i øynene, spesielt etter å ha vært i nærheten av nyslått gress, at moren mistenkte at sønnen kunne lide av pollenallergi.

Even var tett i luftveiene og sov ikke natta igjennom. Han våknet og gråt hver natt.

- I juni i fjor viste en blodprøve hos legen at Even reagerer på bjørk, gress og katt. I løpet av en liten uke med allergimedisin ble han mye bedre og fikk sove godt gjennom natta.

I år startet de medisineringen allerede i mars.

- Lillebror Iver (14 måneder) har den samme sensitive hudtypen som storebror, noe som kan henge sammen med allergi. Derfor kommer jeg til å være ekstra oppmerksom når han blir 3-4 år, forteller Elin Gausel Gjelstein til Foreldre.no

Kjennetegn

- Går ikke "forkjølelsen" over innen rimelig tid, kan du mistenke pollenallergi. Det kan du også om du har tradisjonelle allergiplagene som rennende nese som klør og tetner til og røde og hovne øyne, sier Grethe Amdal, seniorrådgiver og sykepleier i Norges Astma - og Allergiforbund.

Får små barn pollenallergi? Spør en småbarnsmor i vårt forum Dinbaby.

Hun forteller at barn med astma er mer forkjølet i vinterhalvåret og at forkjølelse er den hyppigste årsaken til astmaplager for barn under skolealder.

I år er bjørkepollensesongen rundt to uker forsinket og da kan vi forvente å få en kraftig start med stor mengde pollenkorn i lufta, sier Grethe Amdal til Foreldre.no

Ta medisiner uansett plager

Er barnet allerede allergisk kan det være reaksjon på or og hassel, som bjørka kryssreagerer med. Det kan også være salix-allergi, som rammer hver femte bjørkepollenallergiker.

Barn som er veldig plaget kan få problemer med å være på skolen og i barnehagen. Man bør tilstrebe en best mulig individuell behandling og ta medisinene tas regelmessig uansett om man er plaget eller ikke.

- Vi se at voksne har mer fravær fra skole og jobb i pollensesongen og det vil også gjelde barn, sier Grethe Amdal.

Symptomer på pollenallergi kan forveksles med en forkjølelse. Her er forskjellene:

Symptom

Pollenallergi

Forkjølelse

Tett nese

Ofte

Ofte

Snørr

Flytende

Først flytende, så slimete

Serienysing

Ofte

Sjelden

Kløende øyne og nese

Ofte

Sjelden

Røde øyne

Ofte

Sjelden

Øyne som renner

Ofte

Sjelden

Feber

Nei

Iblant

Kilde: Vitusapotek.no

barn,allergi,pollen,forkjølelse,bjørk,gress,c-vitamin

FORKJØLA? Det er ikke alltid så lett å vite om det er en vanlig forkjølelse eller pollenallergi som plager barnet. Men det er noen tegn du kan se etter. © Foto: Thinkstock

barn,allergi,pollen,forkjølelse,bjørk,gress,c-vitamin

ASTMA: Mange barn får astmaplager i pollensesongen. © Foto: Thinkstock

- Plagene pollenallergikere får, er ofte summen av flere faktorer. Det er viktig å spise riktig mat, drikke rikelig og få nok søvn og hvile. En ren og god omega-3-olje og C-vitamin i gode doser kan også hjelpe, har lege Roald Strand tidligere uttalt til Foreldre.no

Han har spesialisert seg i miljø- og ernæringsmedisin, og er opptatt av hva vi selv kan gjøre for helsen vår gjennom det vi spiser av mat og kosttilskudd. For små barn som ikke kan svelge tabletter, er C-vitaminer i pulverform best. Legen råder foreldre til å gi barn som er plaget av pollenallergi opptil en halv t-skje C-vitaminer to ganger daglig.

En allergireaksjon er en feiltolkning fra immunforsvarets side. Pollen er ikke farlig for oss, det er kroppen som oppfatter pollenet som en inntrenger og setter i gang en immunologisk reaksjon som gir symptomer som høysnue, slitenhet - og kryssallergi.

barn,allergi,pollen,forkjølelse,bjørk,gress,c-vitamin

RØDE ØYNE: Rennende, røde øyne er et tegn på pollenallergi. © Foto: Thinkstock

Gode råd i pollensesongen

 • Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide, før symptomene blir for sterke.
 • Vask ansikt, hender og hår når du kommer inn. Bruk solbriller ute.
 • Informer skole og barnehage om sykdommen, slik at de kan ta hensyn og tilrettelegge.
 • Unngå utlufting av huset fra morgen til ettermiddag. Ikke tørk klær ute.
 • Ta ferie høyt til fjells, langs kysten eller i utlandet.
 • Bruk Pollenvarslingen.no

Kilde. Norges Astma - og Allergiforbund

Får pollenallergi fra 2-3 årsalder

Det er ikke uvanlig at barn får pollenallergi allerede 2-3 år gamle. Noen debuterer enda tidligere. I tillegg til høysnue kan barna få hodepine, bli slappe og uopplagte. Astmaplager og eksem kan forverres. Det finne ingen nedre grense for når allergitester kan tas og hos fastlegen kan du teste både pollen, husstøvmidd, muggsopp og dyreallergi. Å diagnostisere matallergi er vanskeligere. Det finnes ingen enkel test som kan påvise allergi. En diagnose blir satt ved hjelp av blodprøver, prikktest og matprovokasjoner.

Norges Astma - og Allergiforbund anbefaler allergikere å bruke antihistaminer eller betennelsesdempende øyendråper mot pollenplager, eventuelt også nesedråper. Noen barn får astmaplager i pollensesongen og da må astmamedisin gis.

- Allergivaksinasjon kan gis til barn over 5 år, men det kommer litt an på motivasjonen til barnet og foreldrene. Kortisonsprøyter, derimot, anbefales ikke. Dette skyldes risiko for bivirkninger, spesielt i binyrebarken, sier Grethe Amdal i Norges Astma - og Allergiforbund.

Les mer:

Tusenvis av barn får i sommer allergiske reaksjoner for første gang

Allergi hos barn - dette er symptomene

Slik lindrer du barnets eksem

Klarer du alle disse spørsmålene er du trolig lege.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!