Det er faktisk hjernen, og ikke bare spenningen, som bestemmer at barn pakker opp julegavene sine på en annen måte enn du gjør.

Belønning

Ifølge ny forskning er det en logisk forklaring på at barn blir overivrige og river av papiret på julegaver eller andre gaver. Det handler nemlig om hvordan hjernen håndterer belønninger. For det er nemlig stor forskjell på hvordan unge og gamle menneskers hjerne fungerer i forhold til belønning. Det viser forskning gjengitt i tidskriftentidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Les også: Rett fra nett

Drar det ut

Mens voksne kan dra det ut for å skape spenning, kaster barn seg over gaver. Substansene i hjernen som gir følelsen av belønning, forandrer seg ettersom man blir eldre. Hos barn som får belønning, aktiveres hjernen kraftig både før og etter man har fått f.eks. en gave. Hos eldre mennesker finner man ikke at hjernen reagerer på samme måte.

Lederen for forskerne bak studien, Karen Beerman, mener dette kan gi et bidrag til å finne ut av hva som skjer med hjernen når den eldes.

Les også: 3 av 4 er ensomme

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!