Barn og husarbeid

Hvordan lære barnet å rydde

Lærer barnet at husarbeid er hyggelig, kan du få god hjelp når det blir større.

LA BARNET FÅ DELTA: Når barna er små, synes de gjerne det er morsomt å delta. Det kan bli en investering for fremtiden.
LA BARNET FÅ DELTA: Når barna er små, synes de gjerne det er morsomt å delta. Det kan bli en investering for fremtiden. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

- Det viktigste når man skal få små barn til å delta i husarbeidet, er å ta seg god tid. Ha det hyggelig sammen, og regn med at det vil ta lenger tid enn når du gjør oppgavene selv, sier Lise Galaasen, forlagsredaktør, tobarnsmor og forfatter av boken «Småbarnshjelpen» (2007) til klikk.no.

- Tenk på det som en investering i fremtiden. Når barna blir større, vil de kunne være til god hjelp i huset og bidra til familiens fellesskap.

Les også:

Dette er lurt å lære barna

Skaper gode vaner

Galaasen mener at barnet tidlig kan begynne å utføre plikter som å tømme søpla, hente aviser eller rydde opp lekene i stua, eller rommet sitt.

- Begynn tidlig med å lære barnet at det er en selvfølge at alle i familien deltar i husarbeidet. En familie som er opptatt av sunt kosthold, kan for eksempel la barnet bli kjent med råvarer og smaker, og inspirere det til å lage sunn mat selv.

- Når barna er små, synes de fleste det er morsomt å delta i husarbeid. Utnytt dette, og skap en positiv ramme rundt oppgavene, sier forfatteren.

Vær i samme rom

TIDLIG KRØKES: En 2-åring kan delta i matlagingen, for eksempel røre eller helle ingredienser i bollen.
TIDLIG KRØKES: En 2-åring kan delta i matlagingen, for eksempel røre eller helle ingredienser i bollen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Dette kan barna gjøre:

2-åringen: Rydde bort leker, delta i matlaging (helle ingredienser i bollen, røre i gryta), kaste i søpla.

4-åringen: Dekke og ta av bordet, henge opp klær (feste klesklypene) kaste tøy i skittentøyskurven, sortere og legge sammen sokker, være med i matlagingen, skrubbe poteter og andre grønnsaker.

6-åringen: Legge klær i skittentøyskurven, sortere skittentøyet (skille lyse og mørke klær), rydde ut av oppvaskmaskinen, hjelpe til med middagen, vanne blomster, tørke støv, vaske opp, re senga, rydde ut av handleposer og sette på plass i skapet..

8-åringen: Lage enkle matretter alene, smøre sin egen matpakkke, rake løv og måke snø, vaske opp, rydde og støvsuge, sortere glass til gjenvinning, gjøre småhandel i butikken.

Husk: Du ikke kan forvente at barnet utfører oppgavene perfekt. Du må gi dem slingringsmonn og tenke at det er en investering for fremtiden. Husk å rose barnet når det har vært flink.

Det er smart å utføre arbeidet sammen med barnet.

Ikke la femåringen tørke støv i stua alene, mens du selv er oppe i andre etasje og skifter på senga, eller verre: setter deg ned foran tv-en.

Mens barnet vasker i kjøkkenskapet, kan mor eller far tørke støv i samme rom. Prat sammen og ha det hyggelig.

Da minsker faren for at barnet begynner å kjede seg, råder Galaasen.

La barna få velge oppgave

Nå som det nærmer seg jul, kan dere sette av en dag til husvask der hele familien skal delta.

- Kjøp noen nye vaskekluter eller vaskedingser, sett på høy musikk og gjør noe hyggelig ut av det, tipser hun.

- Så kan dere lage noe ekstra godt til middag etterpå, eller ha is til dessert.

Når barna blir større vil de sannsynligvis foretrekke noen oppgaver fremfor andre. Da kan det være lurt å la barnet selv velge hva det vil gjøre, tror Galaasen.

- Barnet ikke ta ut av oppvaskmaskinen om dette er det kjedeligste i hele verden. Fordel oppgavene etter hva barna synes er mest gøy, og gi dem eierskap til oppgaven. Da vil barnet bli stolt av jobben, og føle at det gjør noe nyttig for familien.

Når det gjelder belønning, mener Galaasen at dette i utgangspunktet ikke bør være nødvendig.

- At hele familien skal bidra, er et viktig budskap å formidle. Og en toåring trenger ikke belønning. Men når barnet blir større, kan det være greit å gi lommepenger som lønn, eventuelt kan barnet få penger for husarbeid han eller hun utfører ekstra, i tillegg til de ukentlige pliktene, sier hun.

Det kan også være en løsning å la en felles aktivitet være belønningen, for eksempel kino på søndag.

Flere tips til hvordan du får barnet til å rydde:

  • Gi barnet spesifikke instruksjoner - å bare si at de skal «rydde rommet» blir altfor vagt og en uoverkommelig oppfordring for små barn. Bryt oppgaven opp i mindre biter: «Plukk opp alle legoklossene og legg dem i kassen» eller «sett bøkene i bokhylla» er mer konkrete beskjeder. Så kan det heller få en ny oppgave når den første er utført.
  • Ikke ha for høye forventninger om at oppgaven skal være utført perfekt innen en viss tid. Da kan barnet fort miste motivasjonen. Gi rom for små lekepauser, og fokuser på hyggen, eller at dere sammen skal finne på noe trivelig når husarbeidet er utført.
  • Pass på at det finnes oppbevaringsmuligheter og knagger i barnets øyehøyde. Heng kroker i gangen som barnet enkelt rekker opp til, da minsker risikoen for at han eller hun bare kaster jakka på gulvet.
  • Sett opp åpne hyller i barnerommet. Plasser dem lavt slik at barnet selv kan plukke ned lekene, da er det også lettere for dem å legge dem tilbake etterpå.
  • Barn som har fått være med på å bestemme hvordan rommet deres skal se ut, kjenner også mer ansvar for værelset. Gi barnet en viss sum penger som de kan bruke til en «make over» på sitt rom. Elsker barnet rommet sitt, er det enklere å få dem til å holde orden.
  • Etter husarbeidet kan dere kose dere sammen med film, spill eller en annen morsom aktivitet.
HUSARBEID: Skap en hyggelig ramme rundt husarbeidet, og sett av tid til å utføre oppgaver sammen med barnet. Det skaper gode vaner for fremtiden, mener Lise Galaasen.
HUSARBEID: Skap en hyggelig ramme rundt husarbeidet, og sett av tid til å utføre oppgaver sammen med barnet. Det skaper gode vaner for fremtiden, mener Lise Galaasen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Kilde. Alltombarn.se

Fakta:

  • På en gjennomsnittsdag utfører 70 prosent av norske barn mellom 9 og 16 år såkalt husholdsarbeid.
  • I alle aldersgrupper er jentene mer aktive enn guttene.
  • De klareste skillene er innenfor matlaging, oppvask og rengjøring. Over halvparten av jentene mellom 9 og 16 år bruker tid på dette på en gjennomsnittsdag, mens bare en tredel av guttene gjør det.
  • Andelen som utfører husarbeid øker med alderen både for gutter og jenter, men mest for jentene. Blant 16-19-åringene bruker om lag fire av ti gutter og godt over sju av ti jenter tid på husarbeid per dag.
  • En tredjedel av barna mellom 8 og 16 får betaling for å gjøre oppgaver hjemme, og over halvparten får faste lommepenger.

(Kilde: SSB)

Les også:

Oppbevaringstips til barnerommet

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også