SORG: Å la et barn delta i begravelsen i form av en tale kan i ettertid få barnet til å føle at det gjorde noe fint for en person det var glad i, sier psykolog.=

SORG: Å la et barn delta i begravelsen i form av en tale kan i ettertid få barnet til å føle at det gjorde noe fint for en person det var glad i, sier psykolog. © Foto: Colourbox

Under minnestunden til ære for Michael Jackson avsluttet datteren Paris (11) med noen korte, hjerteskjærende ord til sin far.

Fra scenen i Staple-senteret fortalte hun gråtende til en fullsatt sal og millioner av tv-seere hvor høyt hun elsket sin far.

Seansen har rørt mennesker verden over, og den lille jentas tale blir omtalt som høydepunktet i minnestunden.

Men hvor bra er det egentlig for et barn å bli utsatt for et slikt press i en allerede presset situasjon?

- Det er helt opp til barnet hva det ønsker å gjøre i en begravelse. Om barnet har lyst selv, synes jeg det er helt greit, sier psykolog Gunvor B. Svenberg til Klikk.no.

Hun har tidligere ledet flere sorggrupper i Bærum kommune for barn som har mistet en av foreldrene sine.

Les også: Dette lyver mødre om

Psykologen sier at det viktigste i en slik situasjon er å ikke presse barnet til noe det ikke har lyst til.

Det skal ene og alene være opp til barnet om det vil si noen ord, synge en sang eller spille en melodi på et instrument i begravelsen.

Viktig med reserveløsning

- Når barnet har bestemt seg for å gjøre noe, så skal man gjøre det tydelig at det finnes en åpning for å ombestemme seg dersom barnet gruer seg eller ikke tør. Barn kan være fast bestemt på å gjøre noe helt frem til de skal gjøre det. Da er det viktig at de ikke føler noen nederlagsfølelse om de skulle angre seg. Det kan være lurt å ha en reserveløsning i form av en blomst man legger på kisten i stedet, slik at ingen merker noe, sier psykologen.

Les også: - La barns seksualitet være i fred!

Hun understreker at det er veldig viktig å skjerme barnet mot følelsen av nederlag dersom de ikke orker å gjennomføre.

Barn og begravelse

JEG ELSKER DEG: - Siden jeg ble født har pappa vært den beste far man kan tenke seg, sa Paris Jackson før hun brast i gråt foran en fullsatt sal og TV-seere verden over. © Foto: Mark J. Terrill/Scanpix/AP

- Tror du datteren til Jackson kan ta skade av det hun gjorde?

- Nei, det tror jeg ikke. Ikke hvis hun valgte det selv og ikke ble presset av noen. Hennes rolle som datteren til Michael Jackson er press i seg selv. En 11-åring vil ikke oppleve det å gjøre noe slikt som traumatisk. Jeg tror heller at hun i ettertid vil føle det godt og være stolt over at hun gjorde noe fint for faren sin, sier Svenberg.

Ingen aldersgrense

- Finnes det noen nedre grense for hvor gamle barn bør være for å gjøre noe i en begravelse?

- Det vil jeg ikke si. Jeg vet om tre år gamle barn som har gått opp til kisten og lagt ned en rose, sier Svenberg.

Les også: Hold barna unna disse farlige krypene

Hun legger til at det kan være en forvirrende tid når man går igjennom sorg og så kommer til begravelsen.

- Det kan ofte være slik at verken barn eller voksne skjønner helt hva som egentlig har skjedd. Noen barn kan være veldig lei seg, men blir veldig flirete og tøysete så det virker som om de ikke er lei seg. Dette er bare deres beskyttelse mot noe som er overveldende på dem, sier psykologen.

IKKE SKADELIG: Det er ikke skadelig å la barn delta i begravelser, sier psykolog Gunvor B. Svenberg.=

IKKE SKADELIG: Det er ikke skadelig å la barn delta i begravelser, sier psykolog Gunvor B. Svenberg. © Foto: Privat

Inspirert av kjendiser

- Før i tiden var det vanlig å skjerme barn for sorg og det var vanlig at barn ikke var med i begravelsen. Noen gikk så langt at de ikke fortalte barn at personen egentlig var død, men sa bare at de hadde reist vekk. I dag er det annerledes og det er vanlig at barn har en rolle i begravelsen. Tidene har forandret seg og mange blir kanskje inspirert av store kjendisbegravelser der barna er tydelig med, sier psykologen.

Familien deltar mer

Biskop Olav Skjevesland forteller at tilsvarende som fant sted i Michael Jacksons minnestund utspiller seg daglig i norske kirker.

- Hver dag er barn og barnebarn delaktige i minnegudstjenester i form av takketaler, sanger eller ved å legge en rose på kisten. Det er ikke alltid barna sier noe, men ofte kan barnebarn danne et lite barnekor og synge en sang, sier biskopen.

VANLIGERE: - Det er stadig vanligere at barn og barnebarn deltar i minnegudstjenester, forteller biskop Olav Skjevesland.=

VANLIGERE: - Det er stadig vanligere at barn og barnebarn deltar i minnegudstjenester, forteller biskop Olav Skjevesland. © Foto: Privat

Les også: Slik får du barnet til å spise

Han forteller at i vårt nye ritual er det større rom for familieinnspill.

- Mange foretrekker at det er presten som leser opp minneordet om avdøde, men det hender oftere at barn ønsker å gjøre dette selv, forteller Skjevesland.

Gi trygghet og omsorg

Biskopen forteller at det er noen faktorer som er veldig viktige når barn skal opp for å holde en tale eller synge.

- Jeg tror ikke dette er skadelig dersom barnet er godt forberedt og blir tatt hånd om etterpå. Det er viktig å gi barnet trygghet både før og etter. Dette er en stor opplevelse for dem, og de trenger å høre at det de gjorde var en flott ting for å ære avdøde, sier Skjevesland.

Han understreker at det vil komme tydelig frem om barnet ikke er komfortabelt med å gjøre noe.

- Om det går for langt, så sier barnet ifra og da skal det ikke presses. Man skal respektere barnet og huske på at det ikke blir noe hyggelig minne dersom barnet bryter sammen der oppe, avslutter han.

Les også:

Når kjæledyret dør

Mistet språket da broren døde

Tilbake til Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!