Fordelene med "to tette" er at barna oftest leker godt sammen. De er ikke langt unna hverandre i utvikling og følger hverandres nivå. De kan ha det mye gøy sammen, spesielt når nummer to passerer ett år.

- Det er mye positivt med å få barna tett. De har lett for å aktivisere hverandre, sier psykolog Kjersti Hildonen til Foreldre & Barn.

Hun jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne.

Fortere ferdig med småbarn

Får du barna tett, har du mer sannsynlig også alt utstyret i hus, så det kan være veldig praktisk. Du blir også fortere ferdig med småbarnsperioden og unngår at den strekker seg over veldig mange år, noe mange er opptatt av i dag.

- Men her må hver familie kjenne etter hva som passer for seg, hvor sliten kroppen er etter fødselen og hvor lite søvn dere takler, sier Kjersti Hildonen.

Ulempen er at barna kan sammenligne seg mye med hverandre og at det fort kan oppstå sjalusi hvor det er vanskelig å forklare til et lite barn at "mamma skal leke med deg når mamma er ferdig med å gi babyen mat".

Små barn kan slå, klype og skade babyen, om ikke foreldrene følger nøye med hele tiden. Selv om det er sunt for søsken å krangle, ifølge ekspertene, lurer vi på hvordan vi skal takle barn som krangler.

søsken,aldersforskjell

TETT TRIO: Ekspertene mener søsken som er tette i alder får et helt spesielt bånd. © Foto: Istock

Fordeler med to tette

  • Barn under to år venner seg raskt til en ny baby
  • Nærhet i alder er en fordel for lek og stell
  • Det blir noen hektiske år, men til gjengjeld blir småbarnsperioden konsentrert
  • Felles rutiner for leggetid og høytlesning
  • Foreldrene kan glede seg over alle små trinn i utviklingen av forholdet mellom søskenene
  • I treårsalderen er det første barnet trygg på seg selv og foreldrenes omsorg og kjærlighet

Kilde: "Søsken for livet" av Kirsten Hofgaard Lycke. Forfatteren har tatt doktorgrad på søskenrelasjoner og er professor ved Pedagogisk forskningsinstitutt, UIO.

Dårlig samvittighet

Kjersti Hildonen rapporterer også om at mange foreldre som kommer til henne for veiledning, forteller om dårlig samvittighet fordi de ikke fikk gitt det første barnet nok oppmerksomhet og tid før nummer to kom til verden. Mange er også bekymret for at den førstefødte gis for lite oppmerksomhet når yngstemann krever sitt.

- Forskning vi har gjort på tvillinger, viser at det å vokse opp med et like gammelt søsken kan føre til mer konflikter.

Jeg tenker at om aldersforskjellen mellom barna er liten, vil det bli litt på samme måte som med tvillinger, sier Mona Bekkhus, førsteamanuensis i utviklingspsykologi ved Universitetet i Oslo.

Samtidig understreker hun at det kan være store variasjoner mellom barn, og det kommer an på hvilket kjønn og temperament barna har.

- Noen har mer empati enn andre, og vil innta rollen som storebror med engang.

psykolog, kjersti hildonen,ekspert,barn,,søsken

EKSPERT: Er det mange år imellom barna får du trolig får mer tid til hvert barn og mer tid til å kose deg med småbarnsfasen, mener psykolog Kjersti Hildonen. © Foto: privat

Er aldersforskjellen veldig liten, kan man tenke seg at barnet alltid har en lekekamerat tilstede, selv om det også kan bli konflikter.

Tette bånd mellom tette søsken

- Er det 1 - 1,5 år imellom barna kan det føre til mer konflikter fordi de vil måtte konkurrere med hverandre om de "sosiale ressursene" i familien.

Fra tvillingstudier har vi også sett at det å ha hovedomsorg for to barn som er like gamle medfører ett større omsorgskrav på foreldrene.

På den andre siden, kan en slik nærhet i alder, gi mulighet for å danne ett tett og omsorgsfylt sosialt "bånd" mellom søsken, sier Mona Bekkhus til Foreldre & Barn.

Hun påpeker at dette også kan avhenge av barnas kjønn.

mona bekkhus,utviklingspsykolog,søsken,aldersforskjell

EKSPERT: Mona Bekkhus, førsteamanuensis i utviklingspsykologi sier det er mange fordeler med stor aldersforskjell. Det eldste barnet vil blant annet kunne bidra og hjelpe foreldrene i omsorgsrollen. © Foto: UIO

- Vi vet fra tvillingstudier at både eneggede og toeggede tvillinger tilbringer mer tid sammen enn andre søsken. Det kan jo være at søsken født med kortere mellomrom og som da tilbringer mer tid i barndommen sammen, lettere danner en nær søskenrelasjon, sammenlignet med søsken hvor aldersforskjellen er stor.

Nettopp fordi alderforskjellene gjør det naturlig at man liker forskjellige ting og ikke er sammen på ulike aktiviter.

Les også:

Den beste aldersforskjellen mellom barna

Perfekt timing for søsken

Slik takler du søskenkranglingen

Ja, du har et favorittbarn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!