Det er skummelt å se hvordan barn endrer seg når de bare får nok søvn

Når legger du barna dine?

Under 1 år

Før 18: 0 %

18-19: 42 %

19-20: 29,9 %

20-21: 16,8 %

Etter 21: 11,4 %

2-3 år

Før 18: 0 %

18-19: 49 %

19-20: 40,9 %

20-21: 8,3 %

Etter 21: 1,7 %

4-5 år

Før 18: 0 %

18-19: 3,2 %

19-20: 85,6 %

20-21: 11,2 %

Etter 21: 0 %

6-8 år:

Før 18: 0 %

18-19: 0 %

19-20: 56 %

20-21: 40,8 %

Etter 21: 3,3 %

9-12 år

Før 18: 0 %

18-19: 0 %

19-20: 11,4 %

20-21: 59,8 %

Etter 21: 28,7 %

Kilde: Visendi AS

En spørreundersøkelse gjort av Visendi viser at det bare er barn mellom 4-5 år som legger seg innenfor de anbefalte tidspunktene. At alle andre barn blir holdt oppe lenger enn anbefalt, overrasker ikke søvnekspert Karin Naphaug.

- Dette bekrefter det jeg har oppfattet i arbeidet mitt, sier Naphaug. - Barn som har vært overaktive blir rolige når de får sove nok. Det er skummelt å se hvordan barn endrer seg når de bare får nok søvn, sier søvneksperten. Naphaug har arbeidet som spesialsykepleier i 15 år, og som helsesøster i 10 år, og har forfattet boken Sov godt! som er utsolgt. Den nye redigerte utgaven er i trykken og kommer i salg i nærmeste fremtid.

6 av 10 har misforstått

Spørreundersøkelsen er gjort av Visendi på oppdrag for Klikk.no og et landsrepresentativt utvalg på 1007 personer mellom 16 og 83 år har svart på undersøkelsen. Svarene som er gitt av småbarnsforeldre, viser at 6 av 10 med barn under 4 år har misforstått anbefalingene for søvn eller bevisst legger barna senere enn det helseeksperter, barneforskere og søvneksperter anbefaler.

- Det er veldig mange som trenger hjelp, sier Naphaug, som er redd for at samværsmetning fra foreldrenes side er årsaken til at barna legges for sent.

- Mange er ikke hjemme før klokken fem og synes det er tidlig å legge barna klokken syv. Men hvis barna får nok søvn, får de mer ut av den tiden de har sammen, sier søvneksperten, som minner om at et aktivt, tilsynelatende våkent barn ofte er overtrøtt hvis det ikke har fått sove i mange nok timer. Derfor er det viktig å føre søvnlogg og registrere hvor mye søvn akkurat ditt barn trenger for å våkne uthvilt og i balanse neste dag.

- Foreldrene tror de ikke trenger mer søvn fordi de virker aktive. Men ofte øker aktivitetsnivået til barna jo trøttere de er, sier Naphaug, som har fått tilnavnet Sovekarin.

Under 1 år

Kun 42 prosent av barna under ett år legger seg til riktig tid, altså før klokken 19. Sovekarin sier vi skal huske at barn som har underskudd på søvn sover kortere og dårligere enn barn som får det de trenger. I tillegg er det lett å tro at barna trenger mindre søvn enn de faktisk gjør.

- Barn som sover for lite blir grinete, klengete, uopplagte, urolige, aktive, får dårlig appetitt, nedsatt konsentrasjon og et dårlig samspill med andre barn, sier Naphaug. Caroline Teigen er veileder innen søvn på Midtimellom-senteret i Oslo. Hun har daglig kontakt med foreldrepar som sliter med nattesøvnen.

- Det finnes ingen fasitsvar, man må se på det individuelle barnet, sier Teigen, og peker på at alt fra fødselen til kolikkproblematikk kan ligge til grunn for søvnforstyrrelser.

Les også: Når nettene blir korte

- Venner man barn til å legge seg for sent, kan det være veldig vanskelig å snu det etterpå. Mange foreldre tror også at barnet trenger mindre søvn enn det egentlig gjør. Det kan være fordi de selv er kveldsmennesker og forventer at barna også skal være det. Klarer man å innarbeide gode søvnrutiner fra de er små, er mye gjort, råder hun.

Dessverre har vi ikke tall på barn mellom 12 og 24 måneder, men i følge eksperten legger også denne gruppen med barn seg alt for sent, også ettåringene.

Les også: Legger barna for sent

2 til 3 år

Kun 49 prosent av barna mellom to og tre år legger seg til riktig tid. To- og treåringer skal, i likhet med ettåringene, sove fra senest klokken 19 i tilegg til formiddagslur.

- Det kan føles feil å legge barna sine hvis de er i godt humør og virker våkne. Men sannheten er at mange barn da allerede har bikket over, sier Naphaug.

I 2006 ble det skrevet ut 552.000 definerte søvndoser av sovemiddelet alimemazin i Norge. Sovemiddelet er det mest brukte til barn mellom ett og to år. Tall fra reseptregisteret (2007) viser at 3733 norske barn mellom 0 og 9 år brukte sovemidler og beroligende midler.

- Vi har ingen anelse om hva som skjer når man venner en voksende hjerne til denne typen medisiner, og alle er enige om at det er veldig uheldig, sier den svenske søvn- og stressforskeren Torbjörn Åkerstedet til Klikk Helse.

Barn og seksualitet

EKSISTENSIELT: Foreldre har ingen grunn til å bli flaue eller brydd når barn lurer på hvor de kommer fra. Barna kobler ikke babyen med selve seksualakten, og det behøver heller ikke foreldrene å gjøre når de skal snakke med barna. © Foto: Crestock/Royal Five

4 til 5 år

85,6 prosent av norske barn mellom fire og fem år legger seg til riktig tid, det vil si mellom klokken 19 og 20, ifølge Klikk Foreldre og Visendi sin undersøkelse.

- Alle barn fortjener hjelp av foreldrene til god søvn, sier Naphaug.

Det er ikke bare barnas humør som påvirkes av søvnmangel. Ifølge en undersøkelse gjort på New Zealand, der de studerte søvnmønsteret til 591 barn fra de var nyfødte til de var 7 år gamle, viste det seg at barn som sov mindre enn ni timer i døgnet i gjennomsnitt hadde 3,3 prosent mer kroppsfett enn dem som sov lenger.

Les også:Trøtte barn blir tjukke

Karin Naphaug

SOVEKARIN: Søvnekspert Karin Naphaug er redd for at foreldrenes behov for samvær med barna, gjør at de holder barna oppe for sent. © Foto: Sovekarin.no

6 til 8 år

44 prosent av barna mellom seks og åtte år legger seg for sent. Det betyr at nesten halvparten av alle skolebarn i 1. til 3. klasse har underskudd på søvn når de møter til skolen om morgenen. I løpet av barnas sjette år skal de utvikle fornuft og kunnskaper i stadig mer organiserte omgivelser.

Nok søvn er derfor ikke mindre viktig selv om barnet er blitt eldre. Søvnmangel kan også påvirke hvordan barna oppfattes av lærere og andre i omgangskretsen, tror Karin Naphaug.

- Trøtte og uopplagte barn får mange negative tilbakemeldinger fra omgivelsene, sier hun til Klikk Foreldre.

9 til 12 år

Litt over 40 prosent av barna mellom 9 og 12 år legger seg for sent. Nærmere 3 av 10 barn over 9 år legger seg etter klokken 21, viser undersøkelsen. Norske foreldre gir også barn i denne aldersgruppen sovemedisiner.

- I 2007 var det 8695 barn mellom 10 og 19 år som brukte sovemidler og beroligende midler i Norge, skriver Klikk Helse.

Går ut over samlivet

En undersøkelse gjort på 1500 småbarnsforeldre av Foreldre og Barn i 2008 viser at 60 prosent mener dårlig nattesøvn er grobunn for krangler i familien.

- Søvn er svært viktig for god helse, og mangel på søvn gir store ringvirkninger. Mor og far får kort lunte og blir kranglete, uopplagte og får fravær fra jobben, samt dårlig samspill seg i mellom, sier Naphaug.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!