- 4-årsalderen er ofte en milepæl i utviklingen til ungene. Språket er godt utviklet, og de forstår hvordan ting henger sammen, sier helsesøster Unni Tranaas Vannebo.

- De er veldig vitebegjærlige og kan trekke slutninger. Man kan forklare dem ting som det er. Det er absolutt alderen for filosofering, forteller hun.

Som forelder vil du nok ofte lure på hvordan du skal svare barnet, og om det i det hele tatt er mulig å svare. Spørsmål som "hvordan ser det ut inni magen til mauren?", "hvorfor er det mørkt om natta?" og "hva skjer med maten når vi svelger?" kan kanskje besvares ved fortelle det man vet med et enkelt språk. Å låne bøker om emnet kan også være lurt. I hvert fall skal ikke en 4-åring avfeies med et svar av typen "fordi det er sånn".

Blid og grei

Hvis du stort sett klarer å smile over 4-åringens evinnelige trang til å spørre, kan du glede deg over en alder der barnet stort sett er grei og enkel å ha med å gjøre. 4-åringer lystrer gjerne når du ber dem om noe, samtidig som de er stadig mer selvstendig.

- Det er lett å få 4-åringer til å samarbeide, og de har jevnt godt humør. De er verdensmestere som kan og klarer det meste, sier Vannebo og påpeker at barn i denne alderen gjerne vil være med å hjelpe til.

Hva 4-åringen kan:

-Stå på ett bein i 4-5 sekunder og hinke.

-Kaste en ball, ta imot en ball med hendene, sparker en fotball ganske bra.

-Begynne å sykle på tohjulssykkel med støttehjul og kan gå på ski.

-Klippe langs en strek.

-Tegner en skisse av et menneske (hodefoting) og enkle tegninger av f.eks. dyr, blomster, biler eller båter.

-En del kan skrive noen bokstaver eller navnet sitt.

-Spiser med kniv og gaffel.

-Gå opp og ned trapper uten å holde seg fast i noe.

-Se at det ligger tre gjenstander på bordet uten å telle dem, men kan telle lenger.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!