Barnas føtter vokser fortere enn du tror. En østerriksk undersøkelse viste at hele ni av ti barn går med for små innesko, og at sju av ti har for små utesko.

Føttene og skoene til over 800 barn ble målt i denne studien.

Da Foreldre & Barn tok en stikkprøve av fottøyet i barnehage på Østlandet, fant vi ut at sju av de ti skoene vi undersøkte, ikke holdt mål.

- Det overrasker meg ikke, særlig ikke på denne tiden av året. Barna bruker sandaler fra i fjor sommer, som er blitt for små i løpet av vinteren, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen. Hun er leder i faggruppen for barne- og ungdomsterapi i Norsk Fysioterapeutforbund.

Nederst i saken har vi funnet frem til 20 fine utesko du trygt kan kjøpe til barnet.

Visste du at barn kan oppfatte kjeft like ille som fysisk vold? Derfor bør du kjefte mindre.

For små eller for store

I barnegarderoben kommer Emil (5) hoppende i sine svarte sandaler.

- Ser du at stortåa di er på utsiden av kanten av sandalen foran? Det betyr at sandalene dine er for små, så nå kan du fortelle mamma og pappa at dere må kjøpe nye innesko, sier barnefysioterapeuten vennlig.

Tre nye barn har stilt seg i kø for å få sjekket inneskoene.

De rosa ballerina-skoene til Vilde (5) og Lynet-sandalene til Jacob (4) viser seg også å være for små.

SKO TIL SMÅ BARN

FOR TRANGE SKO: Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen finner få barneføtter som har det optimalt. © Foto: Christian Berset

Mina (4) tripper fornøyd videre når hun får vite at de rosa sandalene hennes sitter perfekt og har god støtte i hælen.

Så er det Jonatan (5) sin tur.

- Dette er gode sandaler med støtte bak, men ser du at foten din er langt inne på sålen? Det betyr at skoene dine er for store. Det kan gjøre at du har lettere for å snuble, informerer Karianne Bruun Haugen.

Les mer om småbarns motoriske utvikling: - Vurder å droppe vogna når barnet er 2,5 år, sier bekymret fysioterapeut.

Kan få skjeve føtter

Bare tre av de ti barna i undersøkelsen vår hadde innesko som passet. Fem av barna hadde for små sko, og to av barna hadde for store.

- Barns føtter er svært myke, og går barn med for små sko lenge, kan de få feilstillinger, skjevheter og deformasjoner i føttene, sier Haugen.

Det er heller ikke godt for barn i å bevege seg i for små sko. Det hemmer både bevegelse og utfoldelse.

Haugen anbefaler sandaler og lette joggesko som innesko og ikke Crocs.

- Crocs er ofte for romslige, og da bruker barna mye energi og krefter på å holde foten fast inni skoen. Mange barn dropper også bøylen bak. Crocs er bedre å bruke på stranda om sommeren, sier Haugen.

Fotterapeut advarer: - Kast barnas Crocs i søpla.

Vokser i rykk og napp

Å la barna gå i litt for store sko som de kan vokse inn i, kan vi bare glemme.

- For store sko er nesten verre enn for små.

Barna må bruke mange krefter for å holde skoen på plass. Foten sklir fram og tilbake, og de har lett for å snuble. Det kan hindre barna i å klatre og leke sammen med andre barn, og de går glipp av sosial læring, advarer Haugen.

At et barn bør bytte innesko to til tre ganger i løpet av året, er ikke uvanlig. Det gjelder både inne- og utesko. Haugen anbefaler å sjekke barnets sko annenhver måned, fordi barn vokser i rykk og napp - spesielt om våren og sommeren.

Unngå arvesko

Å la barna arve sko er heller ikke noe fysioterapeuten vil anbefale.

- Vi lager alle et fotavtrykk i skoene våre, og alle har sin måte å stå og gå på. Arver barnet sko, kan det gjøre noe med ganglaget, sier Haugen.

Pensko og skøyter som er lite brukt, derimot, er greit å arve.

Barneføtter har det aller best når de løper barbeint i ulendt terreng. Det er naturligvis lettere sagt enn gjort i et land med korte sommere. Men da er variasjon stikkordet.

Barna trenger ikke gå i sko hele dagen, la dem også gå uten.

Stort sett flinke

Styrer Ann-Sissel Krakeli i Romerike Barnehage sier foreldrene stort sett er veldig flinke til å passe på barnas fottøy, særlig uteskoene.

- Vi ser at noen barn går med for store sko, og at det kan være en utfordring med gode nok innesko. Mange velger Crocs, og mange barn får ikke støtte nok på foten i denne skotypen, forteller Krakeli.

Hun driver to private barnehager på Skedsmokorset med 120 barn til sammen, og sier flesteparten av foreldrene velger gode kvalitetssko til barna.

Vokser 14 størrelser

I løpet av barndommen vokser barnas føtter opp mot 14 størrelser. De fleste barn tilbakelegger 20 000 skritt hver dag.

- Feil skostørrelse kan gi barna deformerte føtter og helseplager i voksen alder. Det kan være alt fra hammertær til vond rygg og feilstilling på foten. Bare 40 prosent har sunne føtter når de blir voksne, forteller skofaglærer Karl Jacob Solheim.

Han holder foredrag og opplæring i skofag. Han største ønske er at foreldre skal være like bevisste på riktige fottøy til barna som de er på å pusse barnas tenner og gi dem sunn mat.

- Føttene skal bære oss rundt gjennom hele livet, sier Solheim.

Tips til sensommer- og høstsko

Barnas sko bør være solide og gi god støtte. Her har vi funnet frem til 20 fine utesko.

SKOGUIDE

FRA VENSTRE: 1. Røde Goretex joggesko, str. 20-35, kr 649, fra Viking. Kan vaskes i maskin på 30 grader. 2. Klassisk brun eller rød skinnsko for babyer som skal lære å gå, str. 19-26, modell Mimic, kr 649, fra Ecco. 3. Førstegangssko i mørkeblått skinn med praktisk borrelås, str. 19-26, kr 499, fra Eurosko. © Foto: Produsentene

SKOGUIDE

FRA VENSTRE: 4. Førstegangssko i grått skinn med blomster, str. 19-26, kr 499, fra Eurosko. 5. Asics Galaxy joggesko. Fleksibel og god passform. Borrelås og ekstra støtdemping i hælen. Fås også i lilla til jente. Str. 28-32, kr 399, fra G-Sport, G-Max og Intersport. 6. Rosa eller lilla joggesko, str. 23-35, modell Fairy, kr 499, fra Viking. Kan vaskes i maskin på 30 grader. © Foto: Produsentene

SKOGUIDE

FRA VENSTRE: 7. Joggesko med fotballmotiv, fås også i rosa, str. 21-26, kr 350, fra Skoringen. 8. Timberland Hypertrail Gore Tex tur- og fritidssko. Solid, vanntett og pustende sko med forsterkning og demping i fotsengen. Str. 20-35, kr 599, fra G-Sport, G-Max og Intersport. 9. Blinkesko med fotballmotiv, pustende og ekstra støtdempende innersåle, str. 22-32, kr 399, fra Eurosko. © Foto: Produsentene

SKOGUIDE

FRA VENSTRE: 1. Slitesterk, hvit og lilla skinnsko med snøring som gjør den lett å ta av og på, pustende fôr, str. 19-26, modell Lite infants, fås også i mørkeblå, kr 599, fra Ecco. 2. Rosa blinkesko med blomster, pustende og ekstra støtdempende innersåle, str. 22-32, kr 399, fra Eurosko. 3. Rosa blinkesko i ruskinn, str. 24-32, fås også i blå/svart, kr 399, fra Skoringen. © Foto: Produsentene

SKOGUIDE

FRA VENSTRE: 4. Blå Goretex joggesko, str. 20-35, fås også i grønn, kr 649, fra Viking. Kan vaskes i maskin på 30 grader. 5. Blå, vannavvisende softshell joggesko, str. 24-32, kr 399, fra Skoringen. 6. Marineblå joggesko, str. 20-35, modell Tripod, fås også i svart med gullstriper, rosa og lilla, kr 499, fra Viking. Kan vaskes i maskin på 30 grader. © Foto: Produsentene

SKOGUIDE

FRA VENSTRE: 7. Treningssko for sport og fritid for litt større barn, fra str. 27, modell Biom ultra kids, fås også i fargene svart/blå og rød, kr 749, fra Ecco- 8. Rosa, vannavvisende softshell joggesko med borrelås, str. 24¿32, kr 399, fra Skoringen. © Foto: Produsentene

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!