Stor guide til høst- og vintersko

Hold barnas føtter varme og tørre

Og det er ikke bare skoen som er viktig. Også hvilken sokk barnet har på seg har mye å si.

TØRR PÅ BEINA: Når du skal velge høst- og vintersko til barna, er det viktig å tenke på at skoen må være både vanntett, pustende og helst ha en kraftig såle. Vi har funnet fram til 14 høst- og vintersko som holder barnas føtter varme og tørre.
TØRR PÅ BEINA: Når du skal velge høst- og vintersko til barna, er det viktig å tenke på at skoen må være både vanntett, pustende og helst ha en kraftig såle. Vi har funnet fram til 14 høst- og vintersko som holder barnas føtter varme og tørre. Foto: FOTO: Produsentene
Sist oppdatert

Sko, støvler eller vintersko? Eller kanskje høstsko som kan brukes når vinteren kommer? Hva er forskjellen, og hva menes med Sympa-Tex og Gore-Tex?

Slik finner du fram i jungelen av sko til dager hvor været svinger fra vått til kaldt - og når det er begge deler.

Velg vanntette

- Når du skal velge høstsko, er det viktig å tenke på at skoen må være vanntett, pustende og ha en kraftig såle, sier markedskoordinator i Viking Fottøy A/S, Hélen Katrine Bautz til Foreldre & Barn.

En sko som er vanntett og pustende, finner du ved å se etter sko som er merket med «Gore-Tex» eller «Sympa-Tex».

Begge deler er vanntette, men en Gore Tex-sko scorer høyere på pusteevnen.

Men du trenger ikke løpe til nærmeste butikk og kjøpe inn det dyreste skoparet for å være trygg på at barnet skal være varm og tørr på beina.

- Det går fint an å bruke skinnsko også. Men det krever mye mer vedlikehold, i form av impregnering og pussing for at de skal holde seg vanntette, forklarer Bautz.

Går du imidlertid til innkjøp av sko som er vanntette fra før, som har Tex-membran, så holder det med én impregnering før barnet tar dem i bruk. Deretter kan du impregnere dem regelmessig og ved behov, for eksempel dersom de er blitt veldig våte mange ganger, eller hvis du har vasket dem.

- Et Tex-membran må vedlikeholdes for å opprettholde pusteevnen. Det er viktig å fjerne skitt fra skoene, og bruk skokrem som ikke er for fet. For fet skokrem kan ødelegge pusteevnen, understreker Bautz.

Ullsokk isolerer best

Barneføtter kan svette opptil 12 cl. per fot, per dag. Noe fuktighet fordamper gjennom skaftet, men det meste absorberes av sokker og sko. Det betyr at det raskt kan bli ubehagelig i skoen. Hvilke sokker barnet har på seg, kan ha mer å si enn hva vi tror.

- Sokken bør være av ull iblandet syntetfiber for å opprettholde absorbsjonsevnen, og den må være slitesterk og varm. En bomullsokk mister isolasjonsevnen når den blir fuktig, sier Hélen Katrine Bautz.

Daglig leder i Nøstebarn AS, Jannecke Riisøen, er enig i at en sokk av ull eller ull iblandet syntetfiber er en god løsning på kalde høstdager.

- Ren ull er ikke så slitesterkt og kan krympe når barnet svetter på føttene. Ren ull er imidlertid det varmeste, og spesielt dersom den er ubehandlet, sier Riisøen til Foreldre & Barn.

Siden ull består av 80 % luft, isolerer den optimalt og holder heller ikke på væten slik som bomull gjør.

- Tørkeprosessen i bomull skjer langsomt og krever energi, derfor blir våt bomull kald. Ull tar opp væte i dampform og slipper den ut igjen. Derfor tørker ull raskt, og i motsetning til bomull, varmer ullen under tørkeprosessen, forklarer Riisøen.

Hun anbefaler at barnet har to par tynne ullsokker og ett par tykkere til gummistøvler.

- Da har dere ett par i bruk og ett par til tørk og vask, eller eventuelt et ekstra par i skiftekurven, påpeker hun.

Ikke ta på et ekstra par

Også når snøen kommer, er samspillet mellom sokk og sko viktig.

- En vintersko må ha varmt fôr, god isolasjon mot bakken, være vanntette og pustende. I tillegg bør skoen ha en kraftig yttersåle i gummi med godt grep som matcher underlag av snø og is, sier Hélen Katrine Bautz i Viking Fottøy AS. Hun understreker at en tykkere sokk vil fungere best i en vintersko.

- Jeg anbefaler ikke at foreldre tar på barnet flere par sokker når det er kaldt ute. Det blir ikke varmere med en ekstra sokk, men derimot trangere. Dette kan hindre blodsirkulasjonen og vil føre til at foten blir kald. Ved minusgrader vil barnet fort fryse. Hvordan sko og sokker reagerer på denne fuktigheten er avgjørende for å opprettholde tørre og varme føtter, forklarer Bautz.

FRA VENSTRE: Viking Boulder høst- og vinterstøvel, kr 699, og Jojo høstsko (fås i str. 21-35), kr 399, begge fra Eurosko. Bisgaard gummistøvel med ullfôr, kr 399, fra Samsofie.no.
FRA VENSTRE: Viking Boulder høst- og vinterstøvel, kr 699, og Jojo høstsko (fås i str. 21-35), kr 399, begge fra Eurosko. Bisgaard gummistøvel med ullfôr, kr 399, fra Samsofie.no. Foto: FOTO: Produsentene

Må være luft i skoen

- Det er luft som er hemmeligheten bak isolering. Dersom skoen er fôret, blir det ofte trangt med en tjukk ullsokk da det ikke er beregnet plass til det. Selv om skoen kjøpes stor, er mange modeller dessverre ofte trang i høyden rundt tærne, forklarer Jannecke Riisøen.

5 enkle tips som tar vare på skoene:

  1. Sett aldri bort sølete sko eller støvler.
  2. Ta ut innersålene og skyll/tørk.
  3. Skyll dem i lunket vann, eller tørk av med en fuktig klut evt. svamp eller børste.
  4. Bruk skokrem og impregneringsspray (uten silikon).
  5. Unngå å tørke støvlene ved hjelp av sterke varmekilder. De bør helst tørkes i romtemperatur, men støveltørker og varmt baderomsgulv er ok.

Kilde: Viking Footwear A/S

En tykk ekstra sokk hindrer et isolerende luftlag, og det hindrer barnet i å bevege tærne. Bevegelse er viktig for å holde varmen. God isolasjon i bunnen og en tynn eller mellomtykk ullsokk er derfor ofte best i kulden, understreker hun.

Skinnsko bedre for en 1-åring

Ofte kan en vinterstøvel bli klumpete på foten for de aller minste. Det kan også være vanskelig for en ettåring å si ifra dersom skoen er ubehagelig på, og dermed kan sjansene for at det får helseplager senere i voksen alder øke.

Produktsjef i Skoringen, Susanne Kristensen anbefaler skinnsko til de minste.

- Dersom barnet kan gå selv anbefaler vi som oftest en skinnsko som gir god støtte til barnet med fast hælkappe og fleksible såler. En skinnsko blir ikke så stiv på foten som andre sko kan føles, sier Kristensen.

Jannecke Riisøen i Nøstebarn er enig.

- En god skinnsko som impregneres jevnlig kan fungere svært godt. Selv om den ikke er 100 % vanntett, puster den bedre og slipper fuktighet ut. Den er dessuten oftest mer miljøvennlig, og naturlig lær hindrer lukt, understreker Riisøen.

Riktig sko til riktig vær

Det er ikke alltid like lett å vite hva man bør ta på av sko fra dag til dag når været svinger. Eller hvordan du skal velge de riktige barneskoene.

Er støvler greit selv om det ikke regner? Her får du en liten pekepinn:

Gummistøvler, perfekt for vått høstvær og når det er mildt

I tillegg er de:

  • 100 % vanntette uansett.
  • Lette å rengjøre for søle og møkk.

Thermostøvler (eller Cherrox) for slapsevær og gjerne noen minusgrader

I tillegg er de:

  • 100 % vanntette uansett.
  • Lette å rengjøre for slaps og møkk.
  • Holder føttene varme pga. pelsfôret og det isolerende materialet (PU).
  • Lette på bena - PU-materialet har veldig lav vekt.

Sympa-Tex eller Gore-Tex-sko egner seg i all slags vær, også når det er kaldt

I tillegg er de:

  • 100 % vanntett uansett.
  • Puster og holder derfor føttene tørre og varme.
  • Er varmt fôret med et ullblandingsfôr.

Slik finner du barnets skostørrelse

Legg et papir inntil en vegg, og still barnet på papiret med hælene mot veggen.

Tegn en prikk på papiret rett foran den lengste tåen på begge føtter.

Bruk en linjal og mål lengden av begge føtter. Avstanden fra papirkanten til den prikken som er lengst fra kanten, er barnets fotmål i centimeter.

Fotlengde i cm

Skostørrelse

11-11,5

19

11,5-12

20

12-13

21

13-14

22

14-14,5

23

14,5-15

24

15-15,5

25

15,5-16

26

16-17

27

17-18

28

18-18,5

29

18,5-19

30

19-20

31

20-20,5

32

20,5-21

33

21-21,5

34

21,5-22,5

35

22,5-23

36

23-23,5

37

 

Husk at det skal være 1,5 cm vokseplass i skoen, fra tåspiss til kanten på sålen framme. På gummistøvler kan barnet trenge opp 1,5 - 2 cm plass. (Kilde: www.footway.no).

FRA VENSTRE: Ponny Sympa-Tex høst- og vinterstøvel (fås i str. 20-30) fra Eurosko, kr 699. Viking Thermo ultra, kr 399, og Sorel vinterstøvel med ullfôr, kr 599, begge fra Brandos.no. Bisgaard vinterstøvlett i skinn med ullfôr (fås i str. 28-36) og Tex-membran som gjør den vanntett. Kr 999, fra Samsofie.no,
FRA VENSTRE: Ponny Sympa-Tex høst- og vinterstøvel (fås i str. 20-30) fra Eurosko, kr 699. Viking Thermo ultra, kr 399, og Sorel vinterstøvel med ullfôr, kr 599, begge fra Brandos.no. Bisgaard vinterstøvlett i skinn med ullfôr (fås i str. 28-36) og Tex-membran som gjør den vanntett. Kr 999, fra Samsofie.no, Foto: FOTO: Produsentene

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også