Både grovmotoriske og finmotoriske ferdigheter blir stadig bedre hos 5-åringen, og dermed blir aktivitetsmulighetene større. Dere kan begynne på svømmekurs, eller dere kan gå på skitur eller sykle sammen. Spiller dere fotball, kan du se at treffsikkerheten er blitt bedre.

Det er også mindre frustrerende å holde på med innendørsaktiviteter lenge om gangen nå. For 5-åringer kan sitte stille en lang stund og konsentrere seg.

Hva kan 5-åringen :

*Spille fotball: Er mer treffsikker når de sparker, og kan kaste ballen med armene over hodet, som et ordentlig innkast. De kan også la ballen sprette og ta imot den med begge hender.

*Kan stå på en fot en kort stund, kan koordinere hender og føtter når de springer

*Øver seg på å stupe kråke

*Kan herme etter bevegelser.

*Kan telle til ti - eller enda lenger

*Kan vente på tur

*Kan alle farger og noen fargenyanser

*Bruker lange setninger og fortelle detaljert om noe som har skjedd

*Noen kan skrive navnet sitt, men en og annen bokstav kan ende opp feil vei

Lek og aktiviteter

*Konstruksjonslek som lego og byggeklosser er populært, og lærer 5-åringen litt om rom og former.

*Spill og puslespill. Det finnes en rekke læringsspill, både brett- og kortspill og dataspill, der barn kan bli kjent med for eksempel tall og bokstaver.

*Tegning: 5-åringen holder blyanten med "voksent grep", det vil si med tommel og pekefinger. Han kan tegne en firkant, og han kan plassere ting "riktig" på arket: et hus med hage foran og solen over og så videre. Menneskene de tegner får stadig flere detaljer.

*Rollelek er viktig for 5-åringer. Det kan være moro med leker som kassaapparat, doktorveske, kjøkkenutstyr osv.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!