Skammer seg over foreldrene

11 ting som gjør barna flaue

Disse pinlighetene bør mor og far unngå.

FLAUT Å BLI KYSSET: Barn i skolealder kan plutselig bestemme seg for at de ikke vil klemme eller kysse deg når vennene kan se det. Det må du respektere, sier barnepsykolog.
FLAUT Å BLI KYSSET: Barn i skolealder kan plutselig bestemme seg for at de ikke vil klemme eller kysse deg når vennene kan se det. Det må du respektere, sier barnepsykolog. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Sist oppdatert

Mens små barn gjerne er svært stolte over mamma og pappa, kommer mange barn etter hvert i en alder hvor foreldrene ikke lenger får følge helt inn i skolegården - og i alle fall ikke gi kyss på kinnet som farvel.

Og plutselig er det ikke morsomt lenger - men bare superflaut - at pappa synger høyt i dusjen, har på seg en morsom hatt eller Star Wars-t-skjorte når kameratene er på besøk.

Da er det bare å innse: Du har blitt en forelder som barnet ditt skjemmes over.

Vanlig å bli flau over foreldrene

Ifølge en undersøkelse svenske Aftonbladet har gjort i samarbeid med barnekanalen Nickelodeon, sier over 80 prosent av barna at de i blant eller ofte er flau over foreldrene.

- Du skal ikke bli overrasket om barnet ditt plutselig blir veldig flau over deg. Dette er veldig vanlig for barn i skolealder, gjerne når de nærmer seg ni-ti år. I hovedsak handler det om barnas redsel for å skille seg ut, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

Barn er i utgangspunktet små kopimaskiner. De hermer etter menneskene rundt seg fra de er født.

Dette gjør barna flau

  • «At pappa har på seg Star Wars-t-skjorten sin.»
  • «At mor og far kysser og klemmer når jeg har venner på besøk.»
  • «En hatt med fjær som pappa har.»
  • «En superteit sykkelhjelm.»
  • «En diskokule på hodet.»
  • «At buksene er dratt for langt ned så man ser rumpa.»
  • «At de kommer inn og spør om noen er forelsket i kameraten min, eller spør om jeg er forelsket i noen når personen er der.»
  • «At hun synger den verste sangen og gjør sine "moves".»
  • «At pappa står i trusa i gangen når kameraten min kommer.»
  • «At de kler seg som tjueåringer.»
  • «At pappa promper og raper og tar tak i meg og blåser meg på magen.»

Men barna sier også:

  • «Jeg liker at alle har ulike stiler, jeg respekterer det.»
  • «Ingenting er pinlig. Jeg elsker dem slik de er.»

Undersøkelsen er gjort av Nickelodeon i samarbeid med svenske Aftonbladet. 1820 barn mellom 6 og 15 år har svart på spørsmålene.

For det lille barnet oppleves det å være som de andre som et tegn på at det utvikler seg rett, forklarer hun.

- Det føles viktig for barn å være akkurat som alle andre, særlig som andre barn, og de oppfatter det å skille seg ut som noe negativt.

Etter hvert utvides behov for likhet til også å gjelde barnas omgivelser. Når barn kommer i skolealder, vil de begynne å se foreldrene sine mer utenfra, og spørre seg: «hvis foreldrene mine er rare, er jeg da også rar?» sier barnepsykologen.

En konsekvens av flauheten kan bli at barn lar være å fortelle deg om skoleavslutninger og foreldremøter av frykt for at du skal møte opp og skjemme dem ut.

Du skal ikke føye deg etter flauheten, om du selv har en stil og personlighet du er fornøyd med - men la være å gjøre ting som mange ville ha oppfattet som pinlig, er barnepsykologens budskap.

Ikke gjør barnet «lite»

Are Karlsen, seniorrådgiver i Bufetat og forfatter av boka «Foreldrelappen», mener at det ofte ikke handler om at barnet er flau over foreldrene, men at det kan synes det er pinlig å være sammen med foreldrene i nærvær av venner.

- Barn vil vise seg som «voksen» og selvstendig når de er sammen med vennegjengen. Da er det flaut å være for avhengig av mamma og pappa. Det kan være grunnen til at du ikke lenger får ha det-klem i skolegården, mens hjemme kan barnet gjerne fortsatt sitte på fanget ditt, sier Karlsen.

Elisabeth Gerhardsen mener at du i slike situasjoner ikke skal presse deg på barnet.

- Ikke tving deg til klem eller kos i andres påsyn, eller til å holde barnet i hånden, om ikke barnet ditt ønsker det. Da dummer du ut barnet. Barnet er redd for å bli oppfattet som en baby av vennene sine, forklarer hun.

Pass også på hvordan du snakker med barnet, slik at du ikke gjør det unødvendig flau.

Det gjelder særlig ting som kan gjøre barnet ditt «lite» i andres øyne, som ved å spørre om småbarnslige ting som «har du vært på do i dag?», når det er andre folk til stede.

Gerhardsen synes heller ikke at foreldre skal gjøre barn flaue med vilje, fordi de synes det er morsomt.

- At foreldrene skiller seg ut, synger høyt når de lager mat, går med uvanlige klær eller forteller vitser når kamerater og venner er på besøk, gir barnet redsel for å skille seg ut. De er redde for hva kameratene tenker, sier barnepsykologen.

Du trenger ikke å forandre deg

Det er særlig i tenårene at barna blir spesielt vare for sosial kritikk. Og tenåringsoppførselen har gått ned i alder.

Kanskje er det ikke før barnet ditt begynner på videregående at det begynner å forstå at det å være annerledes ikke nødvendigvis er noe negativt.

Først da klarer de fleste å se at folk er ulike, men at det er helt greit. Før den tid vil barnet synes synd på eller avvise de som faller utenfor og er annerledes.

Det betyr ikke at du skal forandre personlighet eller klær, om du har en stil du liker. Du skal være temmelig spesiell i klesveien før du skal vurdere å forandre deg for å tekkes barnet, mener Gerhardsen.

Behold klærne på

Men er du usikker på om barnet ditt faktisk har grunn til å skjemmes over oppførselen eller utseendet ditt, så prøv å se deg selv utenfra.

- La være å gjøre noe som er skambelagt, som også andre voksne ville ha syntes var pinlig å overvære. Som for eksempel å gå rundt i bare trusa når barnet ditt har venner på besøk.

Rødmer over sang, klær og spørsmål

63,7 prosent av barna sier de blir flau over foreldrene i blant.

18,5 prosent sier at de ofte blir det.

Nesten like mange - 17,8 prosent - blir aldri flau over foreldrene.

Pinlige situasjoner er når foreldrene prater om slikt som barna ikke vil at vennene skal høre.

Foreldrenes sang får barna til å rødme, samt det at mamma eller pappa stiller vennen for nærgående spørsmål.

Nesten 60 prosent sier at de iblant eller ofte blir flau over hvordan foreldrene kler seg. Tighte klær eller hatt er det mest pinlige.

Mange svarer også at det er flaut at foreldrene går rundt i undertøyet hjemme når vennene kommer på besøk.

Kilde: Aftonbladet.se

Tenk deg om før du gjør noe som er veldig annerledes, det kan også barnet ditt bli ertet for i etterkant, ifølge barnepsykologen.

Det er Are Karlsen enig i.

- Ikke kom dansende inn i stua og vær påtrengende når barnet ditt har venner på besøk. Forsøk heller å være litt sensitiv. Det er ikke nødvendig å tøyse for mye i nærvær av barnets venner, hvis det er åpenbart at barnet ikke liker det. Men du skal være til stede, som en ansvarlig voksen, mener han.

Flau over fjortismødre

Ifølge Aftonbladets undersøkelse, sier nesten 60 prosent av barna at de iblant eller ofte er flau over foreldrenes klesstil. Det mest følsomme, er stramme, tighte klær eller hatt.

Spesielt tenåringsbarn kan synes det er veldig flaut om mor og far er altfor ungdommelig i klesstilen.

- Foreldre som krampaktig prøver å være mer ungdommelige, gjør barna ekstra flaue, sier Karlsen.

Også Elisabeth Gerhardsen tror at det at foreldrene kler seg som en tenåring, kan være flaut for barnet.

- Unger kan være vanskelig å tekkes. Det at mamma går med for ungdommelige bukser, eller kler seg gammelmodig, kan begge deler bli feil. Men de fleste vil synes at det er veldig pinlig om mamma holder på fjortisstilen når hun i realiteten nærmer seg førti, sier Gerhardsen

Vær deg selv

Samtidig må voksne vise barna at vi tør å være oss selv, at vi slapper av, og ikke er så opptatt av å være som alle andre.

- Stå for den du er. Vis barnet at «dette er meg, sånn er jeg. Dette er den mora eller faren du fikk utdelt», sier Gerhardsen.

På den måten lærer du barnet at det å være annerledes ikke er farlig.

Alt om graviditet og fødsel på iPad i Apples Appstore .

Les også:

Er englebarnet ditt en mobber?

Graviditeten ødela Maries (29) mage

Så høyt blir barnet ditt

Slik er sex etter fødselen

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også