Små ingeniørspirer

Tyske industrigiganter frir til barnehagebarn. Matematikk er in også for norske smårollinger.

MATEMATIKK FOR DE MINSTE: Industrien vil ha opp interessen for realfag fra barnehagestadiet.

MATEMATIKK FOR DE MINSTE: Industrien vil ha opp interessen for realfag fra barnehagestadiet. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Tysk industri mangler 90.000 ingeniører. Dette har fått store industrikonsern som Siemens, Bosch og Thyssen-Krupp til å tenke nytt. Sammen med hundrevis av mindre virksomheter har de delt ut oppdagelsessett for å få barna mer interessert i teknikk og vitenskap. De kan blant annet lære å lage sine egne elektriske kretsløp med lys og batterier.

Selskapene har også satt barnehagestyrerne på skolebenken, slik at barna skal lære å bruke settene på riktig måte, skriver BBC.

Stimulere interessen

- Dette høres spennende ut, men vi ville nok gjort det annerledes i Norge, sier førsteamanuensis Elin Reikerås ved Lesesenteret på Universitetet i Stavanger.

Hun er en av forfatterne bak MIO (Matematikken - Individet - Omgivelsene), et nytt observasjonsmateriell i matematikk for barnehagen.

Hensikten med håndboka er å øke barnehagepersonalets kunnskap om matematikk i lek og hverdagsaktiviteter.

- Ungene teller penger, deler på lørdagsgodteriet og dekker på bordet - alt dette er matematikk. Det gjelder å bevisstgjøre de barnehageansatte og gi dem innspill til hvordan de skal stimulere nysgjerrigheten, sier Reikerås.

Gratis mattebøker til ansatte

Norske skoleelever gjør det stadig svakere i realfag. Samtidig har det blitt større fokus på matematikk i barnehagen. I 2006 ble matematikk tatt inn i den nye rammeplanen, flere og flere barnehager har det som et satsingsområde.

- Spesielt for barn som strever med matematikken vil en mer målrettet innsats i barnehagen ha mye å si.

Reikerås har også hatt det faglige ansvaret for bokserien Min første 1-2-3, som gjennom 15 bøker skal inspirere barn til å bli glad i tall og telling.

- Aker Kværner Offshore Partner kjøpte inn flere hundre bøker og delte ut gratis til sine ansatte. Dette viser at det ikke bare er tyskerne som tenker på å rekruttere tidlig, smiler hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning