SIKRING AV BARN HJEMME

Slik unngår du fallulykker

BARNESTOLEN: Barna bør ha støtte til beina, og en tverrstang, eller en reim som skiller beina, slik at barnet ikke sklir ned av setet.

BARNESTOLEN: Barna bør ha støtte til beina, og en tverrstang, eller en reim som skiller beina, slik at barnet ikke sklir ned av setet. Foto: FOTO: Scanpix

Publisert Oppdatert
HJEM TIL BARNA: Ullevål universitetssykehus gjør forsøk med med å besøke enkelte syke barn hjemme, i stedet for at barna er på sykehus.

HJEM TIL BARNA: Ullevål universitetssykehus gjør forsøk med med å besøke enkelte syke barn hjemme, i stedet for at barna er på sykehus. Foto: FOTO: Crestock

VIPPESTOLEN: Ikke sett vippestolen på et bord, eller en benk, fordi barnet lett kan vippe seg bort fra kanten og falle ned.

VIPPESTOLEN: Ikke sett vippestolen på et bord, eller en benk, fordi barnet lett kan vippe seg bort fra kanten og falle ned. Foto: FOTO: Crestock

Stellebordet: Gå aldri fra barnet. Ha alltid en hånd på barnet som ligger på stellebordet.

Stellebordet: Gå aldri fra barnet. Ha alltid en hånd på barnet som ligger på stellebordet. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

GIR RÅD: Helsesøster Berit Fors ved Fjellhamar Helsestasjon i Lørenskog.

GIR RÅD: Helsesøster Berit Fors ved Fjellhamar Helsestasjon i Lørenskog. Foto: FOTO: Privat

Vær kritisk når du velger leker og babyutstyr.

Hvert år må 125.000 barn under 15 år i Norge få medisinsk behandling på grunn av skader i forbindelse med ulykker. Mellom 60 og 70 barn dør, og halvparten av disse er under skolepliktig alder.

- Antallet ulykker går drastisk ned når omgivelsene og produktene barnet kommer i kontakt med gjøres sikrere, forteller Helsesøster Berit Fors ved Fjellhamar Helsestasjon.

Vær kritisk når du velger leker og babyutstyr. Ha tilsyn med barnet, og forsøk å handle riktig når ulykken er ute. Her har du helsesøsterens gode råd.

Stellebordet

 • Gå aldri fra barnet. Ha alltid en hånd på barnet som ligger på stellebordet. Allerede som nyfødte kan babyen være livlig, og fordi mange stellebord er dårlig sikret - ofte bare med en liten kant rundt - kan barnet falle ned.
 • Må du forlate stellebordet for å hente klær, legg barnet på gulvet, eller et annet trygt sted først.

Vippestolen

La den stå på gulvet og sørg for at barnet er godt festet. Ikke sett den på et bord, eller en benk, fordi barnet lett kan vippe seg bort fra kanten og falle ned.

Barnestolen

 • Stolen bør være solid og stødig.
 • Barna bør ha støtte til beina, og en tverrstang, eller en reim som skiller beina, slik at barnet ikke sklir ned av setet. Klarer ikke barnet å sitte helt selv enda, så støtt barnet med noen puter i stolen.
 • Ikke gå fra barnet når det sitter i stolen. Barnet kan åle seg ned og blir hengende fast.
 • Vær skeptisk til å bruke stoler som kan henges fast på bordet. Den passer ikke til alle bordtyper, og det kan bety at barnet kan bikke ut av stolen og falle på gulvet.

Trapper

 • Du bør ha trappegrind både opp og nede, for å unngå fallulykker. Den må være minst 70 cm høy og ha maksimum 7,5 centimeter mellom sprinklene.
 • Trappegrindene må også ha tilstrekkelig lukkemekanisme, slik at barnet ikke klarer å få dem opp på egen hånd.
 • Trappene må også ha en ekstra list mellom trinnene, slik at barnet ikke falle imellom trapestrinnene, eller setter fast hodet. Trappas gelender bør heller ikke være laget på en måte som oppfordrer til klatring.

Barnevognen

 • Enten du kjøper brukt eller ny, kontroller at den er stabil, har solide festeanordninger, gode bremser og ekstra sikring mot sammenklapping.
 • Gjør det til en vane å kontrollere at bagen er godt festet til understellet, før du legger babyen på plass.
 • Fest barnet med sele, slik at det ikke ramler ut, når det begynner å bevege på seg.
 • Vær forsiktig med å bruke paraplytrille til små barn, som ikke kan sitte selv. Barn skal ikke sitte mer enn en halv time i vogn, eller stol før de selv klarer å sette seg opp.

Sengen

 • De fleste barnesenger kan du justere bunnen på. Sørg for å senke bunnen på sengen i god tid før barnet klarer å reise seg opp selv. Da kan du unngå at barnet klatrer, eller faller ut av sengen.
 • Pass på at det ikke er for store sprinkler i sengen. Da kan barnet sette fast hodet.
 • Sengen må vær fri for utstikkende deler som barnet kan henge seg fast i.
 • Du kan ha en sengebeskytter rundt kanten på senga, slik at barnet ikke dunker hodet i sprinklene.

Bokhyller

Fest hyllen fast i veggen, slik at den ikke velter over barnet, dersom det klarer i hylla.

BARNEVOGNA: Fest barnet med sele, slik at det ikke ramler ut, når det begynner å bevege på seg.

BARNEVOGNA: Fest barnet med sele, slik at det ikke ramler ut, når det begynner å bevege på seg. Foto: FOTO: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning