Send mms

Slik tar du bedre mobilbilder

Her er tipsene til finere mms-bilder.

FÅ TIPSENE: Send et flottere julebilde i år enn i fjor. Vi gir deg tipsene.

FÅ TIPSENE: Send et flottere julebilde i år enn i fjor. Vi gir deg tipsene. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

En fersk undersøkelse Norstat har gjort for Telenor viser at det i desember sendes over dobbelt så mange mms som i andre måneder.

I desember 2008 ble det sendt nesten ni millioner mms mellom høytidsstemte nordmenn.

Kreativt med mms

Og er du for sent ute med julekortene dine er det en grei måte å få sendt julehilsener til familie og venner.

- Desember er helt klart måneden hvor vi sender flest bildemeldinger til hverandre. Det skyldes nok at flere har fått øynene for mulighetene som ligger i mms-en som julekort. Det er billig og miljøbesparende, samtidig som det kan gjøres vel så personlig og kreativt som et vanlig kort, sier sjef for privatmarkedet i Telenor Svein Henning Kirkeng til klikk.no.

Men skal du sende julehilsen via mms er det greit om bildene dine er fine. Og det å ta bilder av barn er ikke alltid like lett.

Ikke se ned på barna

Fotograf Cecilie Bech skriver i en artikkel på klikk.no at det beste du kan gjøre når du skal ta bilder av barna dine er å spille med på deres premisser.

En vanlig feil når man fotograferer barn, er at fotografen tar bilder fra sin egen høyde. Dermed blir bildene nærmest slik at man ser ned på barna. Å fotografere på barnas nivå er derfor et viktig poeng når man skal ta bilder av barn, skriver hun.

Les flere av Bechs tips her.

Tenk på bakgunnen

Fotograf Christian Fredrik Wesenberg råder deg til å tenke på at bildet skal kommunisere noe.

Ha fokus på barnet eller barna, og få det til å se rett i kamera. Skal du ha på nisselue, er det smart at de andre klærne er nøytrale. Vær heller ikke redd for å gå nær inntil barnet, sier han til klikk.no.

I tillegg til å ha fokus på motivet er det også viktig å tenke på bakgrunnen.

- Det kan også være lurt å ta bilder mot en nøytral bakgrunn. For mye nips og interiør i bildet, forstyrrer motivet. Best blir bildene når du tar dem ute i overskyet vær. Ikke ta bilder i fullt sollys og unngå blits inne på hvite vinteransikter, sier fotografen.

For å ta de aller beste mms-bildene gir fotograf Tor Magne Lie deg hans ti beste tips:

1. Hold mobilkameraet helt i ro når du skal ta bildet, ellers blir det fort uklart. Len deg gjerne mot en vegg eller hvil albuene på et bord for å holde kameraet stødig.

2. Sjekk om mobilkameraet har innstillinger for oppløsningen eller kvaliteten på bildene. Sett i så fall innstillingene på "høy".

3. Prøv å fylle det meste av skjermen med motivet ditt. Tar du bildet nærme får man gjerne med flere interessante detaljer.

4. Hvis du bruker mobilkameraet om natten, bør du sette på fotolys, blits eller "nattmodus" for best resultat.

5. Tenk på bakgrunnen - en nøytral bakgrunn kan fremheve motivet.

6. Ta bildet på linje med motivet ditt, det gir som oftest best resultat. Men eksperimenter gjerne med flere vinklinger!

7. Landskapsbilder behøver ikke alltid tas fra en vid vinkel, av og til er en detalj mer interessant en hele utsikten.

8. Generelt sett så landskapsbilder best med noe man kan fokusere på i forgrunnen, for eksempel et tre, en person eller en blomst.

9. Motivet behøver ikke nødvendigvis å være i midten av bildet. Flytt motivet ut mot siden og se om ikke resultatet blir mer slående.

10. Ikke begrens deg til bare å ta horisontale bilder. Snu mobilkameraet sidelengs for et annet syn på verden - og kanskje et bedre bilde.

Les også:

Slik blir du en bedre fotograf

Her er alle våre kameratester

Send julekortene elektronisk

Sjekk om du er i rute til jul

Slik lager mesterkokken ribbe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning