Bilferie med barn

Slik overlever du bilturen

Skal familien på biltur i sommer, er det greit å ta noen forholdsregler.

KJEDELIG: Det er ikke så mange barn som synes det er langt å kjøre lang biltur. Derfor er det ganske greit å ta sine forholdsregler.

KJEDELIG: Det er ikke så mange barn som synes det er langt å kjøre lang biltur. Derfor er det ganske greit å ta sine forholdsregler. Foto: Foto: Nicole Susanne på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert

Nå starter ferien for fullt og mange familier skal legge ut på lange bilferier.

Men drømmen om en avslappende ferie kan fort bli forvandlet til et stressende mareritt, med lange køer i stekende sol og rastløse barn som kjeder seg i baksetet.

Her får du derfor en guide til hvordan gjøre bilferien med barna til en hyggelig opplevelse.

1. Planlegg familiereisen, gjerne sammen med ungene.

Sjekk om det er lekeland eller fornøyelsesparker eller andre attraksjoner som kan gi turen innhold, er tipset fra NAF.

På nettet kan man skaffe god informasjon om ulike plasser. Ring turistbyråene og bestill informasjonsbrosjyrer og kart. Marker interessant plasser dere vil stoppe på, men husk også å gjøre rom for spontane stopp underveis.

2. Gjør noe gøy ut av reisen. Se på reisen som et familieeventyr og ikke bare som en transportetappe. Musikk, lydbøker og DVD-er gir god avkopling og skaper samtidig ofte en god stemning. Det kan også være lurt å planlegge noen konkurranser eller leker man kan fordrive tiden med, eller syng sanger sammen.

Les også: Stor test av redningsvester

3. Gi bilreisen en «dramaturgi». Ikke gi barna alle lekene med en gang. Posjoner ut lekene og ikke ha dem alle fremme samtidig.

Les også: Slik lager du hjemmelaget såpebobler

4. Ta pauser, både korte og lange. - Med små barn i barnesete bør dere ta en tisse- eller spisepause annenhver time, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til Klikk.no.

Barnas rygg må få strukket på seg, og humøret blir bedre når de får mulighet til å leke litt og finne på noen aktiviteter utenfor bilen.

En liten strekk forhindrer også kvalme. Spander gjerne en is på barna når bensintanken må fylles.

5. Overnatt gjerne langs veien.

Dere bør ikke ha vært underveis i mer enn ti timer før dere finner et overnattingssted for kvelden.

- 26 prosent av alle sjåfører sier at de har opplevd å duppe bak rattet. Har dere kjørt i ti timer, holder det som regel ikke lenger med noen minutter på øyet. Etter så mange timer begynner også ungene å bli sure og grinete, og det kan være greit å gi seg for kvelden, sier Sødal til Klikk.no.

Det finnes en hel mengde hoteller, moteller og vandrerhjem langs veiene.

Hos Klikk Reise kan du søke etter billige hoteller

TA PAUSER: Ta pause hver halvannen time når dere er på lange bilturer, er tipset fra NAF. Barna trenger å få strukket på seg.

TA PAUSER: Ta pause hver halvannen time når dere er på lange bilturer, er tipset fra NAF. Barna trenger å få strukket på seg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

6. Kjøp solbeskyttelse til vinduene. Det kan bli utrolig varmt for barna hvis sola flommer inn sidevinduet. Et håndkle kan også fungere fint som gardin, er tipset fra NAF.

Les også: Solbeskyttende klær holder ikke mål

7. Ha alltid mye kald drikke i bilen. Bruk en kjøleboks til å holde drikken kald. Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, tipser om at en elektrisk kjøleboks koblet via sigarettenneren kan være en god løsning. Da kan barna få kald drikke og frukt underveis, uten at man trenger å stoppe.

Les også: Så mye bør barn drikke

8. Velg godteri med omhu. Unngå sjokolade som smelter. Frukt, kjeks, smågodt og og nøtter er gode alternativer.

Les også: Slik får du barna til å spise

9. Ha alltid førstehjelpsutstyr tilgjengelig i bilen. Et kutt eller et stikk kan kreve litt utstyr.

Les også: Slik gir du førstehjelp

10. La barna sitte høyt i baksetet

Ta med sitteputer, eventuelt velg en bil med lave vinduskarmer, tipser NAF. Da kan de små se ut, samtidig som det kan forhindre bilsyke. Sliter barnet vanligvis med kvalme under bilturer, kan det være greit å ha med reisesyketabletter. Noen ganger kan det også hjelpe å få noe å tygge på.

Les også: Slik takler du barn med reisesyke

Vær klar over at åpne soltak kan gi både liten og stor lettere solstikk - eller øresus i timevis.

11. Rotere i bilen. Det kan hjelpe å skifte plasser i bilen slik at barna ikke blir så fort lei av hverandre. For eksempel kan det være gøy å sitte sammen med mamma eller pappa bak en stund.

Og skal du ut og fly med barna i sommer? Her er tipsene for den beste flyreisen!

Kilder: NAF og Alltombarn.se

Har du andre gode tips til hvordan man overlever bilturen med barna? Del gjerne dine tips i kommentarfeltet under!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning