Digital mobbing

Slik mobber barna hverandre

De sender "din hore" på SMS og legger ut nakenbilder på facebook.

DIGITAL MOBBING: Over 45.000 barn mellom 9-16 år har opplevd mobbing eller sjikane via nettet.
DIGITAL MOBBING: Over 45.000 barn mellom 9-16 år har opplevd mobbing eller sjikane via nettet. Foto: unknown
Sist oppdatert

Mer enn 45.000 barn og unge mellom ni og seksten år opplever mobbing og sjikane via nettet og mobiltelefonen.

Ungdommer legger ut nakenbilder på nettet, oppretter falske brukerkontorer og legger ut sjikane og ekstreme meninger i en annens navn.

Det viser en nylig undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Telenor, hvor et representativt utvalg av 500 foreldre og 500 barn mellom 10 og 15 år var med. Undersøkelsen kartlegger omfanget av digital mobbing i Norge, samt kjennskap og holdninger til problemet blant norske foreldre og deres barn.

En jente fikk 4500 kroner i bot av politiet for å ha kalt en annen jente for «hore» i et chatterom.

100 mobbes daglig

En av tre barn og unge mener, ifølge undersøkelsen, at skriftlige kommentarer på nett og mobil sårer mest.

Det er dobbelt så mange som de som føler at kommentarer ansikt til ansikt er verst. Røde Kors tar imot omtrent 100 henvendelser hver eneste dag via telefon, mail og chat, og over 45.000 barn mellom 9-16 år har opplevd mobbing eller sjikane via nettet.

Norges største kampanje mot digital mobbing, Bruk Hue, reiser nå rundt på norske barne- og ungdomsskoler og advarer barna mot mobbingen. Det er Telenor, Medietilsynet, Røde Kors og Barnevakten som gått sammen om en felles innsats mot digital mobbing, og har siden 2009 besøkt 250 ungdomsskoler og snakket med over 70 000 elever i hele Norge.

- Bruk hue

Blant de 70 000 elevene finner vi tre opplyste elever ved Abildsø skole.

Abildsø skole i Oslo er en av skolene som har fått besøk av Bruk Hue-kampanjen.

Elever ved skolen mener man må passe på hva man skriver på både telefonen og nett.

Edvind 14, Jenny 14 og Marius 13 er alle flittige brukere av Facebook både på nett og mobil, og mener det er viktig å tenke på hva man legger ut.

- Kjenner dere noen som har opplevd å bli mobbet på nettet?

- Nei, ikke akkurat mobbet, men det er flere som har fått kommentarer på blogger som ikke har vært så hyggelig, forteller Jenny Moe.

Fikk 4500 kroner i bot

Alle tre er aktive brukere av Facebook, noe de har vært i flere år, men de lærte alle noe nytt av kampanjen.

- De fortalte oss om konsekvensene av å for eksempel legge ut et bildet på nett. Og vi fikk høre om en gutt som fikk over 4000 kroner i bot fordi han skrev en stygg tekstmelding til en jente, sier Edvin Moe.

Et annet eksempel er en jente som fikk 4500 kroner i bot av politiet for å ha kalt en annen jente for «hore» i et

chatterom, ifølge Bruk hue- kampanjen.

PÅ NETT: Det er ingen sak å være oppdatert på nett med en iPhone, men elevene mener man må passe på hva som blir lagt ut. FV: Marius Johansen, Edvin Moe og Jenny Moe.
PÅ NETT: Det er ingen sak å være oppdatert på nett med en iPhone, men elevene mener man må passe på hva som blir lagt ut. FV: Marius Johansen, Edvin Moe og Jenny Moe. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Lettere å mobbe på nett

Digital mobbing:

  • Barn mobber ved å legge til stygge kommentarer på bilder, blogger og lignende.
  • Barn deler oftere passord og brukernavn, noe som kan føre til misbruk.
  • Det opprettes oftere falske brukeprofiler på sosiale nettverk.
  • Nakenbilder på avveie meldes inn til slettmeg.no daglig.
  • Den som utsettes for denne type mobbing opplever mobbingen som svært offentlig. Kilder: Slettmeg.no og Bruk Hue-kampanjen

De tror alle sammen at det er mye lettere å mobbe noen på nett fordi du ikke ser ansiktet til den du er slem mot.

- Og mange tror at du er helt anonym, men det er man ikke. De kan finne ut hvem du er nesten uansett, forteller Marius Johansen, med samtykkende nikk fra de andre.

- Hva bruker dere Facebook til da?

- Det er morsomt å se på bildene til andre, sier Jenny.

- Og å chatte med venner og følge med på hva de gjør, legger Marius til.

- Når du skriver noe på nett kan det jo være vanskelig å vite om det blir oppfattet riktig. Noe du ikke mener som slemt, men som kanskje virker sånn for den som leser det. Derfor må man være forsiktig, sier Marius.

Bra at mobbing blir et tema i skolen

Barneombud Reidar Hjermann er glad for at et så viktig tema kommer opp og frem i lyset, og mener Bruk Hue kampanjen gjør en viktig jobb.

- Jeg synes det er veldig bra at mobbing, enten det er på nettet, i skolegården eller andre steder, blir et tema i skolen. Både elever, lærere og foreldre må reflektere over hva mobbing er og hvordan vi skal oppføre oss mot hverandre, sier barneombud Reidar Hjermann.

Veiled barna

Han understreker at det må må være et samarbeid mellom skolen og foreldrene for å få de beste resultatene.

- Skolene har ansvar for å skape et skolemiljø der mobbing ikke skjer. Og foreldre har ansvar for å veilede barna sine, og støtte dem hvis de har det vanskelig. Det er jo også slik at hvis skolen ikke gjør nok for å gi hver enkelt elev et godt psykososialt skolemiljø kan man klage til rektor, og deretter til fylkesmannen hvis man ikke er fornøyd med tiltakene, sier barneombud Reidar Hjermann.

Viktig med gode tilbud

Barneombudet vil også understreke at når det er snakk om digital mobbing er det viktig at det finnes et tilbud om veiledning for både barn og voksne.

- Derfor har jeg jobbet for at nettjenesten slettmeg.no skulle videreføres. Den var truet av nedleggelse, men er blitt videreført. Så nå må jeg som barneombud følge med på at de tilbyr gode tjenester til barn og unge, sier barneombud Reidar Hjermann til Foreldre & Barn.

Barn på 7 år er på Facebook

Leder av Norsis som har nettsiden slettmeg.no, Tore Orderløkken, kan bekrefte at barn er aktive på nett fra en svært tidlig alder, og vet godt viktigheten av deres arbeid.

- Vi har eksempler på barn helt ned i syv år som er på Facebook. Enten ved at foreldrene hjelper dem med å opprette en konto, eller at de lyver på alderen og lager en ny konto selv, forteller Orderløkken.

I aldersgruppen mellom 7 og 13 får de inn saker som handler om kommentarer på blogger og lignende, mens etter som barna blir eldre øker alvorlighetsgraden på sjikanen.

Bilder uten tillatelse

- Det handler veldig ofte om bilder på avveie, og gjerne med litt seksuelt innhold. Ellers har vi mange tilfeller av falske brukerkontoer, hvor andre ytrer ekstreme meninger i andres navn, sier Orderløkken.

RASK INFORMASJON: Rykter og sladder kan raskt spre seg på nett, enten det er sant eller ikke.
RASK INFORMASJON: Rykter og sladder kan raskt spre seg på nett, enten det er sant eller ikke. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Det som da er utsatt for dette får da andre på nakken, fordi vedkommende tror at det er de som skriver slike meninger. Det kan være seg nedlatende kommentaerer om venner og venninner, eller rasistiske uttalelser som skaper problemer.

En økning i henvendelser

Og det er en klar økning i antall henvendelser.

- Bare i januar hadde vi 813 besvarte henvendelser, så vi ser en klar økning bare fra i fjor, forteller lederen som har en klar oppfordring:

- Ta det høyst alvorlig, følg godt med på barnas nettbruk, for mobbing på nett fører til dyp fortvilelse for den det gjelder, og barn vil ikke alltid snakke om det dersom de blir mobbet, understreker Orderløkken.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barn iPad-utgave om graviditet og fødsel er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Barnevernet bør hjelpe tjukke barn

Slik oppdager du at barnet ditt mobber

Ingen mobil før barnet er 10 år

MOBBES PÅ MOBIL: Mobbingen skjer ikke bare i skolegården. Mange norske elever opplever mobbing og sjikane både på nett og mobil.
MOBBES PÅ MOBIL: Mobbingen skjer ikke bare i skolegården. Mange norske elever opplever mobbing og sjikane både på nett og mobil. Foto: Foto: Istockphoto

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også