Hege K. Fosser Pedersen

Kunsten å reise med barn

Dette bør du tenke på før du reiser og under oppholdet.

Bøyd understell, knekt fotbrett eller hull i stoffet. Flyselskapene har mange skader på barnevogner som sendes som spesialbagasje.

- Det er dyrt og det fører til frustrasjon blant passasjerene når vognene blir ødelagt. Derfor begynner vi nå med en todelt plastpose som skal gi bedre beskyttelse, sier operasjonsleder i SAS Ground Services, Bergsvein Bårdstu.

For få måneder siden lanserte SAS en 50 kroners plastpose som skulle være bedre enn de gamle gratisposene til sending av barnevogner. Nå kommer de altså med en ny variant som vil koste ca 150 kroner.

Krever demontering

- Tanken er at posene skal kunne brukes om igjen mange ganger, sier Bårdstu.

Settet blir påbudt ved sending av barnevogner dersom du reiser med SAS fra norske flyplasser. Det består av tre poser, to i solid plast der en er til overdelen av vogna og en til understellet.

Den tredje posen er til hjulene, som må tas av og legges sammen med overdelen eller understellet. Dessuten er det beskyttelseskapsler til akslingene og bagasjelapper for innvendig og utvendig merking.

Med andre ord blir det både dyrere og mer omstendelig å sende barnevogn med fly.

- Det viktigste er at vogna kommer trygt frem, sier Bårdstu.

Norwegian nekter ansvar

Praksisen fra SAS og de fleste andre selskaper er at de dekker reparasjon eller ny vogn ved skade under flytransporten. Norwegian derimot, fraskriver seg ansvaret for en eventuell skade i reisevilkårene. Med mindre vogna er pakket i hard emballasje.

Også Norwegian jobber med å utvikle en egen emballasje for tryggere sending av barnevogn, men inntil videre må du ta det på reiseforsikringen eller henvende deg til klagenemnda for rutefly hvis uhellet er ute.

Klagenemnda gir medhold

- I motsetning til Norwegian mener flertallet i klagenemnda at barnevogner er å anse som vanlig reisegods. Derfor gir vi i de fleste tilfeller klagerne medhold, sier medlem i klagenemnda og rådgiver i Forbrukerrådet, Elise Korsvik.

Vedtakene i klagenemnda er rådgivende, men bransjen velger å følge dem. Dermed har du gode muligheter til å få dekket en skade på barnevogna også om du flyr Norwegian.

Tiden vil vise hvordan SAS sine nye flyposer fungerer. Det som foreløpig er en prøveordning i Norge kan bli innført for alle SAS-reisende dersom erfaringene er gode.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!