SLITEN PAPPA: Hold barna i aktivitet, for å slite dem mest mulig ut før sengetid. Det kan betale seg i form av en godstol når barnet sover.

SLITEN PAPPA: Hold barna i aktivitet, for å slite dem mest mulig ut før sengetid. Det kan betale seg i form av en godstol når barnet sover. © Foto: Scanpix/ Johannessen, Sara

Du leser eventyr, men den eneste som blir sliten er pappa og papiret i boka.

Leggetid kan være døgnets mare, men det kan også være kosete og hyggelig, og være avsluttet i løpet av en time.

Når du har sunget vuggesang og bæ-bæ-lillelam et utall ganger, vandret til kjøkkenet for vann, melk, mat og hva det måtte være av ekstrautstyr for å gjøre poden så trøtt som overhodet mulig, er det ikke godt for en stakkar med øyne på knærne og tålmodigheten på hylla.

Heldigvis finnes det gode råd å støtte seg til, og triks å prøve ut. For noen kan det virke som en uoverkommelig oppgave å skape rutiner, men sett i gang og forsøk. Du kan oppnå magiske resultater.

1. Start før du må

Start å rulle ut prosjekt leggetid før du må. I alle fall om du har planer om å ha noen hellige minutter, eller timer, for deg selv ved kveldens slutt. For de aller minste er ofte ikke leggetider helt strømlinjeformet, men fra tiden rundt ett år kan det begynne å bli mer krevende.

Skal minsten være i seng til kl 19.00, bør du starte ritualet lenge før første gjesp. Faktisk bør prosjektet starte tolv timer før. Barn har eksplosive mengder energi som må ut av dem før de er klare for å roe seg ned for natten.

Og stakkars deg om du ikke har slitt ut barnet godt nok.

Aktivitet er med på å tappe ut energien av de små, så la det løpe, hoppe og herje nesten helt frem til leggetid.

Om du faller for maraton-video-løsningen på en regnfull dag, så kan det gjøre leggingen til et mareritt. Hold barnet i aktivitet. Bygg en hytte under pleddet i stua, gå på skattejakt, lag mat sammen. La barnet være i aktivitet som stimulerer både fysikken og hjernen. Det blir man trøtt av.

Tipset er å starte før du må kaste kveldsmaten i barnet, sjokkvaske det i badekaret og bråpusse tennene før du vrenger pysjen over og til slutt - vræler ut litt byssantull på innpust.

KVELDSBAD: Et bad er deilig om kvelden, men om barnet ikke er veldig skittent trenger du strengt tatt ikke å bade det, selv om det er koselig.

KVELDSBAD: Et bad er deilig om kvelden, men om barnet ikke er veldig skittent trenger du strengt tatt ikke å bade det, selv om det er koselig. © Foto: Scanpix/Johannessen, Sara

2. Lag gjenkjennelige rutiner

Leggeritualet bør være beroligende. I stedet for akrobatiske øvelser, bør fokuset være på å roe ned med en historie fra en bok. Ritualet bør få barnet ditt til å ha en god følelse, du kan bade det, klø det forelderlig på ryggen og gi det et glass melk.

Det viktige er at ritualet følger i en bestemt rekkefølge. Barn elsker rutiner. Det gjør dem trygge å vite hva som skjer rundt neste sving. På den måten er det lettere å få dem til å være med samarbeidsvillige. Færre protester er pluss i boka.

Om barnet vet at pysjen kommer på før melkeglasset dukker opp, er det en stor fordel at det skjer gang på gang.

Livet blir lettere for både mor, far og barn med gjenkjennelige rutiner. Det er ofte lurt å legge inn slingringsmonn i deler av programmet. Gjør badingen kortere, les en ekstra historie eller syng en sang til.

Om barnet ikke har ramlet i en søledam, er det ikke alltid nødvendig å bade heller. Les heller et par historier ekstra.

Og ikke mist premien av syne: et barn som sover.

3. Ta kontroll over situasjonen

Du er høvdingen. Ikke barnet, selv om det prøver så godt det kan. Det er utfordrende å sette grenser. Men grenser må settes. Det er det barnet vil at du skal gjøre. En kveld hjelper du barnet å si natta til bamsen i sengen. Neste natt må du hjelpe til å si natta til alle kosedyrene i rommet, og en uke senere må du si natta til en hel armé kosedyr.

Virkelighetssjekk: har du gått i fella?

Om leggerutinene er så omfattende og nitidige at du må skrive dem ned til en eventuell barnevakt, er det på tide å rydde i regnskapet. Velg de delene barnet ditt liker best, og hver andre - eller hver kveld, dropper du ett og annet.

Det kan også være til hjelp å servere leggerutinen for barnet muntlig: «Nå er det tid for et bad, så på med pysjen, så skal pappa lese en historie for deg på senga før du sover». Om barnet krever en premie, stålsett deg og stå i mot.

En vanskelig leggerutine er som en hvilken som helst annen dårlig vane - det er vanskelig å stoppe. Men med en smule utholdenhet, er det ikke umulig.

4. Velg vuggesang med omhu

De færreste synger så skrekkelig at barnet ikke liker å bli sunget for. I alle fall ikke de minste. Verre er det vel når de begynner å få egne meninger etter å ha sett på Idol og Norske Talenter.

Mange barn liker å ha sin egen sang som synges bare for dem når kvelden lister seg på tå over kløverengen. Det finnes mange rolige, søte sanger som kan synges eller nynnes. Det viktige er at de er rolige og får barnet til å slappe av.

Et annet viktig moment er å velge en sang som ikke har skrekkelig mange vers. Om du gjør det, kan løper du en svært stor risiko om du etterhvert kutter et vers eller to, eller om du synger sangen raskere enn du pleier.

Rådet er at vuggesanger velges med omhu.

5. Velg riktige natta-historier

Det er ikke noe særlig når historiene du velger å lese ender i en skattejakt halve huset rundt. Da er vinningen gått opp i spinningen. De mest geniale nattahistoriene er det som ikke er veldig lange, og hvor historien ender med at personene, dyrene eller hva det måtte være, faller i søvn på siste side.

Hele ur-tanken bak nattahistorien er at den skal roe barnet, ikke starte en revolusjon.

Det kan også være smart å velge historier som er mindre kompliserte jo yngre barnet er. En-setningsbøker for ettåringer, to-setningsbøker for toåringer og så videre.

Et godt tips er å forhandle om antallet historier du skal lese for barnet, før du begynner. Alternativet kan fort bli at du må gå gjennom hele bibliotektet.

Uansett hvor lang eller kort historien er må du stå i mot «Bare en til»...

PASS TIDEN: Følg klokka så slavisk du bare kan for å skape gode rutiner.

PASS TIDEN: Følg klokka så slavisk du bare kan for å skape gode rutiner. © Produsenten

6. Pass klokka

Det er ikke lett å stille inn søvn etter klokka, men ved leggetider er det smart å klokke inn til mål. En herlig premie er i vente når klokka slår rundt en time senere: en myk godstol og et tomt fang. Det vil ikke alltid skje, men rutiner kan gjøre magiske ting med barns evne til å sovne.

Det er mange ting som kan true tidsplanen. Telefonen som ringer når du ikke vil ta den, en dårlig timet søskenkrangel, sengetøyet som plutselig må byttes og alt det andre som kan få planleggeren ut av fatning.

Får du på plass den magiske rutinen, så slipper du barn som forventer at morgendagen vil bringe helt nye utfordringer ved leggetid.

Og når trollfar har lagt sine elleve små troll, og de sover innen timen er omme - da er du i mål.

Ikke alltid det passer

Det er ikke alltid at disse rutinene passer din hverdag, men det er verdt å forsøke om du sliter med å få barnet til å sove. Uforutsette ting kan selvsagt påvirke, slik som sykdom hos barnet, da er det ofte «påa'n igjen».

Og så er det viktig å ha i tankene at det ikke bare er for din egen skyld at det er kjekt å ha leggerutiner, men at barnet har godt av faste, trygge rammer også her.

(Kilde: parenting.com)

Les også:

Elementære søvntips

- La barna være oppe

Flere barn - bedre søvn

Legger barna for sent

Har du andre magiske leggetriks? Del dem i kommentarfeltet!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!