Barn og påkledning

Slik får du barna til å kle på seg om morgenen

Har du barn som nekter å kle på seg om morgenen? Prøv dette!

BESTEMTE MENINGER: Det er ikke alle skjørt i skapet som duger for 2-åringer.

BESTEMTE MENINGER: Det er ikke alle skjørt i skapet som duger for 2-åringer. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Mange foreldre erfarer at barna absolutt ikke trenger å bli tenåringer før klesdiskusjonene om morgenen kommer. Midt i trassalderen blir barna ofte ekstremt opptatt av hva de skal ha på seg eller hva de ikke skal ha på seg. Da kan det være krevende å være foreldre og ha en halvtime til jobben begynner.

Tre råd

Avisen The Mirror gir foreldre tre tips for å overtale barn til å kle på seg om morgenen. Kanskje noen kan virke for deg!

  1. Gjør ferdig klærne dagen i forveien så dere slipper lange diskusjoner og leting etter klær
  2. Gjør påkledning til en konkurranse. Sett på en stoppeklokke og se om de klarer å kle på seg før den piper.
  3. Bruk "omvendt psykologi". Si at du tror de ikke kommer til å klare å kle på seg på fem minutter.

Bruk litt tid

- Det er helt naturlig og ønskelig at et barn protesterer eller har sterke ønsker om hva det vil ha på seg. Men i en stressituasjon er det noen ting foreldre kan gjøre for at påkledning skal bli mindre konfliktfylt, sier Sigfrid Sollie Fremstad, helsesøster ved Nydalen helsestasjon i Oslo

- Hvis foreldre tar seg tid til å vise for barnet at det forstår at de f.eks. vil ha på seg en sommerkjole, selv om det er for kaldt, er mye gjort. Si til barnet at du skjønner at hun vil ha på seg den kjole, og si at dere kan ta den på når dere kommer hjem. Den forståelsen kan hjelpe barnet til å komme ut av situasjonen.

To valg

Hun tror også det kan være lurt å gi barnet valget mellom to plagg.

-Legg fram to bukserer og spør hvilken barnet vil ha på seg. Da opplever de at de får et valg de kan håndtere. De får også følelsen av å ha vært med å bestemme, og det er viktig.

Ikke still spørsmål

Det er heller ingen vits i å spørre barnet om det vil kle på seg. Da får jo barnet et valg det i realiteten ikke har, mener Sigfrid Sollie Fremstad.

- Si heller: Kom, nå skal vi kle på oss.! Det beste er å gi barnet litt tid på å forberede seg hvis det holder på med noe annet. Det samme gjelder jo oss voksne. Vi vil jo ikke at noen bare skal skru av en film mens vi er midt i den, uten at vi har fått noen forsvarsler.

Ingen fasitsvar

- Det er viktig å huske på at det ikke finnes noen fasitsvar, fordi hver familie og hvert barn er forskjellige. Men dette er generelle råd som kan hjelpe foreldre i en hverdagssituasjon, sier Sigfrid Sollie Fremstad.

Har du råd til andre foreldre til hvordan du kan gjøre påkledning morsomt, kan du komme med dem i kommentarfeltet nedenfor.

Les også:

Det perfekte morgenritualet

Slik unngår du morgenstress

Slik finner du tilbake til rutinene

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag