Søvnråd for barn:

Slik får barnet gode leggerutiner

Barna trenger faste rutiner, men må ikke nødvendigvis følge klokken.

BESTEM SELV: Ikke la andre styre hvilke rutiner deres familie får. Hvis du vil sove med babyen din, er det helt greit.
BESTEM SELV: Ikke la andre styre hvilke rutiner deres familie får. Hvis du vil sove med babyen din, er det helt greit. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

- Det mange gjør feil, er at de blander sammen faste rutiner med det å følge klokken. Det er ikke nødvendigvis slik at de samme tingene må skje på nøyaktig samme tidspunkt hver kveld, sier barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein som driver Lykkeligbarndom.

Hun mener det viktigste er å skape rutiner som fungerer for nettopp deres familie.

Er du usikker på om barnet ditt får nok søvn kan du sjekke det her.

Gjenta gang på gang

- Barn lærer seg hva som skal skje ved at de samme tingene gjentar seg i samme rekkefølge. Det er derfor viktig med rutiner. Et lite barn vet ikke hva som skal skje om en time eller to og lever veldig her og nå, sier Ulstein.

Gjennom konkrete hendelser, som gjentas kveld etter kveld, vil barnet skjønne at det snart er leggetid.

- Dette kan for eksempel være at barnet får grøt, bades, pusser tennene og blir sunget for. Syng gjerne de samme sangene hver kveld for barn liker nemlig gjentagelser, sier hun.

En følelse av kontroll

Når du har gjentatt de samme tingene mange nok ganger, som for eksempel å ta frem kveldsgrøten, vil barnet etter hvert forstå at det nærmer seg leggetid.

- Det er forutsigbart og trygt for et barn med rutiner. Da blir tilværelsen lett å forholde seg til. Tenk deg selv hvordan det ville vært om du aldri visste hva som skulle skje om en time, sier Ulstein.

Vi voksne kan planlegge dagen, og dette gir oss en følelse av kontroll over egen hverdag.

Faste rutiner er med på å gi barnet den samme følelsen.

Vent til barnet er trøtt

For barnet skaper faste rutiner

  • Ro
  • Trygghet
  • Forutsigbarhet
  • En følelse av kontroll

Gode leggeritualer krever

  • Trygghet
  • Nærhet
  • Tilstedeværelse av foreldre
  • Tålmodighet
  • Leggetider som tilrettelegges barnets behov

- Barn har ikke utviklet tidsforståelse og kan bli stresset hvis de ikke har rutiner.

Som foreldre må man se an barnet og når det er trøtt.

Mange barn blir lagt før de er trøtte, og dette fører gjerne til gråt og frustrasjon. 10 tips som får barnet til å sove uten gråt.

- Dagen og dagsformen til barn varierer like mye som hos oss voksne. Noen dager er vi trøtte og legger oss tidlig, mens vi andre dager føler oss opplagte og er oppe litt lenger. Hvis barnet ditt ikke viser tegn til å være trøtt klokken åtte, så gjør det ingenting om du drøyer leggingen en halvtime, sier Ulstein.

Kos deg med babyen din

Gjennom jobben som rådgiver og veileder for småbarnsforeldre ser Ulstein at det sjelden er mangel på rutine som er problemet.

Det er heller stress over å ikke ha nok rutiner som skaper frustrasjon.

- Vi er så opptatt av å ha rutiner at vi glemmer å slappe av og kose oss med babyen vår. Faste rutiner er viktig, men det å ha faste rutiner betyr ikke det samme som at en liten baby må legge seg på eget rom om kvelden - til fast tid, sier hun.

Ta barnet med deg der du er og ikke stress med leggetider.

Kos deg med babyen og la den gjerne ligge på brystkassen din mens du leser avisen eller ser på TV.

Gjør leggerutinene koselige

Skal babyen legge seg i egen seng på rommet sitt, mener Ulstein at det er viktig å gjøre leggerutinene til noe hyggelig som barnet kan glede seg til.

På den måten får du barn som har lyst til å legge seg i stedet for barn som hyler og skriker hver kveld.

- Mange barn gruer seg til å legge seg om kvelden fordi de vet at de blir liggende alene i mørket. Foreldre som bruker god tid på leggingen, får ofte barn som det er lettere å legge fordi de opplever leggingen som noe positivt og som en fin stund sammen med mamma eller pappa, sier hun.

Stresser du med klokken merker barnet det, så også Ulstein anbefaler at man tar seg tid til å kose seg sammen før dagen tar slutt.

Mange familier ser hverandre bare noen timer hver dag, og da er det kos, nærhet og tid sammen som er viktig.

Snakk med babyen

Og om du syns de nye rutinene er tunge å innarbeide, skal du vite at du ikke er alene. Caroline Teigen som driver Sovehjelp.no ser ofte foreldre som sliter med å lage gode rutiner for de små.

- For babyen er det å lære seg nye leggerutiner, alene i egen seng, veldig vanskelig. De går igjennom en slags emosjonell karusell. Barnet lurer på hvorfor dette skjer og hvordan han skal klare å sovne alene. Etter hvert blir den lille både sint og fortvilet over det mamma og pappa gjør, men vil likevel til slutt forstå at foreldrene står i sin avgjørelse, sier Teigen.

Hun anbefaler derfor at det alltid er en voksen til stede i denne prosessen.

Snakk og forklar babyen hvorfor han må lære å sovne på den nye måten.

Gjennom nærhet, tilstedeværelse og empati er du da med på å gjøre de nye rutinene trygge.

Greit å løfte babyen opp

- Det er også helt greit å løfte babyen opp og trøste det. Fortell at du skjønner at det er vanskelig, men at det likevel er natt. I begynnelsen vil nok babyen bli sint når han legges ned igjen, og til slutt ender det kanskje med at barnet sovner på skulderen din siste gang du skal trøste ham. Det gjør imidlertid ingenting, sier hun.

Ifølge Teigen har babyen likevel lært noe viktig, og morgendagens legging vil ganske sikkert gå lettere.

Vær konsekvent

Men husk at det å legge barn tar tid, og når man begynner med nye leggerutiner tar det enda lengre tid.

- Første kvelden må man regne med at det tar mange timer å barnet til å sovne selv. Det er viktig å innstille seg på det, slik at man klarer å beholde roen og tålmodigheten. Trøsten er at det vil gå lettere og raskere neste kveld, og noen kvelder senere er de nye rutinene innarbeidet, sier hun.

Det viktigste er at foreldrene klarer å være rolige og konsekvente.

Teigen forteller at det er normalt at det tar 45 minutter for et barn å falle i søvn. Noen ganger tar det fem minutter, men det er like greit å innstille seg på det at det tar tid og heller kose seg mens man sammen med sitt barn venter på "Ole Lukkøye".

Gjør ventetiden meningsfull

Kosestunden på sengekanten behøver ikke være forbeholdt de minste.

- Jeg syns godt man kan sitte inne hos større barn også en liten stund eller til de sovner hvis man vil det. Bruk litt tid på å snakke om dagen i barnehagen eller på skolen, og vis at du er der. Det er gjerne i slike stille stunder man får vite hva barnet har opplevd i løpet av dagen og hvordan det har det, sier hun.

Du kan ikke gjøre noe med

  • At barnet ikke sovner
  • At barnet våkner igjen
  • At barnet ikke vil spise
  • At barnet ikke vil bæsje

Etter en liten stund, er det tid for å være stille.

Sett deg da godt til rette og kos deg med en bok, strikketøyet eller betal regninger på nettbrettet.

- Da blir denne tiden meningsfull også for deg. Har du ikke noe å drive med, blir du bare sittende på ank og venter på at barnet sovner, sier hun.

Velg egne rutiner

Hvor tidlig dere skal lære babyen å sove i egen seng, må dere selv bestemme.

Dersom mor sliter med helse eller amming, kan det være greit å gjøre det allerede etter to måneder, men Teigen syns ikke det er noen grunn til å stresse.

Heller ikke med å lære barnet å sovne uten en pupp i munnen.

- Både mor og barn slapper godt av under amming, og hvis man koser seg med ammingen er det ingen grunn til å endre rutinene fordi om det står skrevet i en bok at barn ikke bør sovne ved brystet, sier hun.

Leggetid må dere også finne frem til selv. Passer det ikke å legge barnet klokken sju, må dere gjerne ha ham eller henne oppe lenger.

Husk bare at det kommer en dag i morgen.

Skal dere opp klokken seks, må dere legge barnet så tidlig at det får nok hvile.

Barn er forskjellige

Det å ha bestemte leggetider for de ulike aldersgruppene blir ifølge Ulstein feil.

- Noen barn trenger mye søvn mens andre trenger mindre. Derfor blir det feil å si at alle barn på samme alder må legge seg til samme tid. Det finnes ingen fasit her, sier hun.

Det viktigste er å legge barnet når det er trøtt. For noen er det klokken seks - for andre klokken ni. Fortvil heller ikke dersom barnet endrer leggetider av seg selv.

REDD: En baby som må ligge og gråte alene er redd og lærer seg i alle fall ikke gode leggerutiner.
REDD: En baby som må ligge og gråte alene er redd og lærer seg i alle fall ikke gode leggerutiner. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Barn utvikler seg og forandrer seg hele tiden, og behovene endrer seg etter hvilken utviklingsfase barnet befinner seg i. Slike endringer er helt normalt, og da trenger barnet trygge, kjærlige voksne som ser hans eller hennes behov og tilpasser rutiner og leggetider deretter, sier hun.

Ikke alt vi kan styre

Skulle deres barn få andre rutiner enn de som står beskrevet i bøker, er det altså ingen grunn til å fortvile.

- Det er fire ting foreldre ikke kan gjøre noe med. Man kan ikke få barn til å sovne, man kan ikke noe for at barnet våkner, man kan ikke tvinge ham eller henne til å spise og heller ikke til å bæsje, sier Teigen.

Det eneste du kan er å legge til rette for at barnet får hvile og søvn, og dette gjøres ifølge Teigen best med faste, gode rutiner, trygghet og nærhet.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også